Η νίκη του Αλεξάντερ Βούτσιτς στις προεδρικές εκλογές ενισχύει ακόμα περισσότερο την ήδη πανίσχυρη θέση του στα πολιτικά πράγματα της Σερβίας. Το ποσοστό τού 57% οδηγεί ουσιαστικά στην αφάνεια την αντιπολίτευση.Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς πέτυχε εντυπωσιακή νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Και είναι σήμερα, με διαφορά, ο ισχυρότερος σέρβος πολιτικός: πρωθυπουργός, μελλοντικός πρόεδρος, συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών. Έχει την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος (SNS), το οποίο διαθέτει άνετη πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα ελέγχει μεγάλο μέρος των σερβικών μέσων ενημέρωσης.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του με 57% στις προεδρικές ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του: «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική, διότι δείχνει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει η Σερβία. Η νίκη μας είναι ξεκάθαρη. Κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ή να την παρερμηνεύσει. Το προβάδισμά μας είναι 12%. Λάβαμε 400.000 ψήφους περισσότερες από όλους τους άλλους υποψηφίους μαζί».

Σύμφωνα με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα δεύτερος σε ψήφους αναδεικνύεται με μόλις 14,9% ο Ζάσα Γιάνκοβιτς, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι απέσπασαν μονοψήφια ποσοστά. Ας σημειωθεί ότι η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 54%.

Θα μεταφερθούν όλες οι εξουσίες στην προεδρία;

Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς χαίρει της εμπιστοσύνης της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Βερολίνου, μιας και θεωρείται εγγυητής της συνεργασίας με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην ομιλία του χθες το βράδυ ο νικητής των εκλογών τόνισε: «Οι εκλογές έδειξαν ότι οι περισσότεροι Σέρβοι επιθυμούν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα επικροτούν την παραδοσιακή φιλία που μας συνδέει με την Ρωσία και την Κίνα. Και φυσικά θέλουν να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά»!

Η αντιπολίτευση ωστόσο επιρρίπτει στη Δύση ότι «κάνει τα στραβά μάτια» στις αντιδημοκρατικές ενέργειες του μελλοντικού προέδρου της χώρας. Και κατηγορεί τον νικητή των εκλογών για φίμωση των μέσων ενημέρωσης και για πιέσεις στη δικαιοσύνη της χώρας. Ήδη άλλωστε και πριν τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ο Αλεξάντερ Βούτσιτς κρατούσε τα ηνία της χώρας στα χέρια του. Σύμφωνα με σέρβους σχολιαστές ο μελλοντικός πρόεδρος θα επιλέξει έναν «αχυράνθρωπο» ως διάδοχό του στην πρωθυπουργία και θα μεταφέρει την πραγματική εξουσία στην προεδρία, η οποία σύμφωνα με το σερβικό Σύνταγμα έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Dpa, AP / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ