Εν αναμονή της κατάθεσης του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται η Warburg Bank και πρώην συνεργάτης του. Κριτική από την αντιπολίτευση, πίεση από τον Τύπο.Όσο κι αν θέλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς να αφήσει πίσω του την υπόθεση Cum-Εx από τα παλιά, η σκιά του σκανδάλου τον βαραίνει μέχρι σήμερα. Έτσι καλείται μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσει σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή στο Αμβούργο σχετικά με το σκάνδαλο φοροαποφυγής μεγάλης κλίμακας ή αδιαφανούς φοροαπαλλαγής της τράπεζας Warbung Bank από την περίοδο που διετέλεσε κυβερνήτης του Αμβούργου.

Ο ίδιος συνεχίζει να διατείνεται ότι «δεν γνωρίζει και δεν θυμάται τίποτα». Τα ανοιχτά ερωτήματα όμως που συνεχίζουν να θέτουν αντιπολίτευση αλλά και Γερμανοί δημοσιογράφοι, τόσο στην πρόσφατη καλοκαιρινή συνέντευξη του Όλαφ Σολτςόσο και πιεστικά στα κυβερνητικά μπρίφινγκ των τελευεταίων ημερών, είναι πολλά και πιεστικά. Κι όλα αυτά εν μέσω έντονης κριτικής και γενικής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση Σολτς και την πολιτική που ακολουθεί.

Τι γνώριζε τελικά ο Όλαφ Σολτς για την επίμαχη τράπεζα;

Tα σημαντικότερα ερωτήματα, τα οποία διερευνά η εξεταστική επιτροπή είναι τα εξής: Yπήρξε πολιτική επιρροή στις αποφάσεις των φορολογικών αρχών του Αμβούργου το 2016 και το 2017 να μην διεκδικήσουν τα 47 εκατομμύρια ευρώ φόρους, από τους οποίους ξέφυγε η Warburg Bank μέσω της απόδοσης διαμφισβητούμενων μερισμάτων σε μετόχους της;

Ποια ακριβώς είναι η εμπλοκή του Σοσιαλδημοκράτη πρώην βουλευτή και συνεργάτη του Όλαφ Σολτς, Γιοχάνες Καρς, σε θυρίδα του οποίου εντοπίστηκε υπέρογκο ποσό αμφιβόλου προέλευσης; Διαμεσολάβησε μεταξύ Σολτς και της τράπεζας του Αμβούργου; Και τι συζήτησε τελικά με εκπροσώπους της τράπεζας ο Όλαφ Σολτς στις τρεις καταγεγραμμένες συναντήσεις τους, όντας κυβερνήτης του Αμβούργου; Διεγράφη ή όχι η «επίμαχη» ηλεκτρονική αλληλογραφία;

H Εισαγγελία Αμβούργου δεν βλέπει ποινική ευθύνη για τον Σολτς

Γεγονός είναι πάντως ότι η Γενική Εισαγγελία του Αμβούργου δεν βλέπει ποινική ευθύνη για τον Όλαφ Σολτς, όπως απεφάνθη πριν λίγες ημέρες και έτσι δεν έχει δώσει το πράσινο φως για έναρξη ποινικής διερεύνησης σε βάρος του. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το κεφάλαιο των όποιων πολιτικών ευθυνών.

Από εκεί και πέρα έντονη είναι η κριτική που ασκεί στον καγκελάριο ο επικεφαλής των Χριστιανοδηκοκρατών Φρίντριχ Μερτς, o οποίος σε συνέντευξή του στην Handelsblatt αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω καμία λέξη του καγκελαρίου». Είναι «απλά εντελώς απίστευτο», όπως λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην θυμάται ο Όλαφ Σολτς ένα τόσο σοβαρό περιστατικό για το Αμβούργο.

Aπό την πλευρά του ο πολιτικός της Αριστεράς Φάμπιο ντε Μάσι, πρώην βουλευτής στην Μπούνστεταγκ, ο οποίος είχε ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση Cum ex αποκαλεί τον Σολτς «καγκελάριο-πινόκιο», ο οποίος ψεύδεται και δεν μπορεί πια να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ