Μαθαίνει ελληνικούς χορούς σε όλους τους λαούς σε κάθε γωνιά του κόσμου ο πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Γιάννης Δήμας .

Με επιτυχία στηρίζει  και  ‘κοουτσάρει’ τα τελευταία δύο χρόνια τις επίλεκτες χορευτικές ομάδες της Pasadena του Los Angeles, και  συγκεκριμένα τα έτη 2011 και 2012, ο τρικαλινός καθηγητής ελληνικών χορών και ταυτόχρονα πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Γιάννης Δήμας. Κάθε χρόνο καλείτε να διδάξει σε διεθνή σεμινάρια και να οργανώσει ομάδες πολιτισμού με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό που πηγάζει μέσα απ’ τον ελληνικό χορό, από 8 έως και σε 12 σεμινάρια ετησίως, ανά την υφήλιο όπου υπάρχει και δρα ελληνισμός.

Μεταξύ των πολλών του δράσεων εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι, έχει φθάσει σε σημείο να είναι ο υπεύθυνος καθηγητής χορών επίλεκτων χορευτικών ομάδων του ελληνισμού από πολύ μακριά, όπως της Pasadena του Los Angeles, ενώ διαβιώνει στα Τρίκαλα και η βασική του δουλειά είναι στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Πρόκειται για μια μεγάλη δράση που γίνεται ετήσια αδιάλειπτα και πετυχημένα εδώ και 36 χρόνια, και αφορά στη  διοργάνωση του παναμερικανικού διαγωνιστικού φεστιβάλ ελληνικών χορών τετραήμερης διάρκειας, το γνωστό F.D.F. (Folk Dance Festival). Είναι ένα πολιτιστικό αντάμωμα της νεολαίας του ελληνισμού με άριστες κοινωνικές προεκτάσεις, για την ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σ’ αυτές τις πολύ καλές διοργανώσεις, καλούν οι ίδιοι από την μητέρα πατρίδα διακεκριμένους επιστήμονες καθηγητές, μουσικούς, ειδικούς του κάθε αντικειμένου που σκοπό έχουν να στηρίξουν με τις γνώσεις τους την πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια της ομογένειας.

Τον Φεβρουάριο του 2011 στο 35ο F.D.F. το παναμερικανικό διαγωνιστικό φεστιβάλ ελληνικών χορών βρέθηκε  στην Καλιφόρνια με μουσικούς από τα Τρίκαλα οι οποίοι όλοι μαζί σε αγαστή συνεργασία προετοίμασαν και στήριξαν τις δύο καλλίτερες χορευτικές ομάδες (ανδρών-γυναικών και εφήβων-νενίδων) της Pasadena Los Angeles. Μετά  από μεθοδευμένη προσπάθεια κατόρθωσαν να κερδίσουν στους ενήλικες πρώτο χρυσό μετάλλιο και στους έφηβους δεύτερο αργυρό μετάλλιο. Με αυτή την επιτυχία του  προτάθηκε εκ νέου συνεργασία για την επόμενη χρονιά.

Πράγματι, αναφέρει ο κ. Δήμας,  ξεκίνησε μια νέα προετοιμασία για το νέο 36ο F.D.F. του 2012. Έγιναν οι ανάλογε επαφές και τα ανάλογα μαθήματα από μακριά ηλεκτρονικά αλλά και άμεσα από κοντά.

Στο 36ο F.D.F. που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο εκ μέρους της Pasadena Los Angeles έλαβε μέρος η ομάδα των εφήβων. Όπως έγινε το 2011 έτσι και το 2012 ο τρικαλινός  καθηγητής προετοίμασε για ένα χρόνο ανάλογα και αυτή την χορευτική ομάδα. 
Δυστυχώς όμως για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να μεταβεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Los Angeles, έτσι το κύριο βάρος του προγράμματος το ανέλαβαν από την Ελλάδα οι μουσικοί: Αχιλλέας Χαχάμης, Γιώργος Κολτσίδας, Γιάννης Σούλτης, υπό την ευθύνη του έμπειρου μουσικού Μίλτου Κρανιά. Η μουσική αποστολή ταξίδεψε στην περιοχή της Καλιφόρνιας. Εκεί συνεργάστηκαν με την χορευτική ομάδα των εφήβων που καθοδηγούνταν οργανωτικά από την χοροδιδάσκαλο Ελένη Κούλος-Ιωάννου, με βάσει το πλάνο του προγράμματος που είχε σχεδιάσει και καθοδηγήσει από μακριά και από καιρό, ο καθηγητής Γιάννης Δήμας. Το αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια χρονιά πολύ ευχάριστο και αυτό γιατί κατέλαβαν εκ νέου την δεύτερη θέση παίρνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το αργυρό μετάλλιο στη κατηγορία αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Δήμας σε συνεργασία με την κ. Ελένη Κούλος-Ιωάννου ήδη ξεκίνησε και δουλεύει την προετοιμασία για τρίτη συνεχή χρονιά, για την επόμενο διαγωνιστικό φεστιβάλ χορού, το 37ο F.D.F. που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013. 
Σήμερα βέβαια είναι σχετικά εύκολο αυτό όπως μας δήλωσε ο ίδιος στη συνέχεια, διότι υπάρχει άμεση επικοινωνία με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, δηλαδή μπορείς να κάνεις μάθημα και να δίνεις οδηγίες σε εικόνα και ήχο ταυτόχρονα στη άλλη άκρη της υδρογείου. Αυτό συνδυάζεται βέβαια και με δύο εβδομαδιαία σεμινάρια ετησίως στο Los Angeles, ή οπουδήποτε αλλού.

Στο διαγωνιστικό φεστιβάλ F.D.F. συμμετέχουν συνήθως πάνω από 300 χορευτικές ομάδες απ’ όλη την Αμερική και το παρακολουθεί συνολικά πάνω 8.000 κόσμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Δήμας ως καθηγητής των ελληνικών χορών, πριν πρόσφατα στις 28-29.04.2011 δίδαξε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας. Συνεχίζοντας τις διδακτικές του δράσεις μέσα απ’ τις οποίες προβάλει τον ελληνισμό και τις αξίες της χώρας μας ‘εξάγει τον ελληνικό πολιτισμό’ μέσα απ’ το αντικείμενο των ελληνικών παραδοσιακών χορών. Σε δύο νέα σεμινάρια βρέθηκε ως εισηγητής, συγκεκριμένα στις 11-13 Μαΐου δίδαξε σε ένα τριήμερο σεμινάριο στο συνεδριακό κέντρο του St. Pölten της Βιέννης Αυστρίας, το οποίο απευθύνεται σε παιδαγωγούς χορού και παιδαγωγούς πολιτισμού της Αυστριακής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια από τη Βιέννη πεταξε για το Τορόντο του Καναδά όπου 17-21 Μαΐου δίδαξε σε ένα πενθήμερο σεμινάριο που διοργανώνεται από την ομογενειακή πολιτιστική οργάνωση KLIRONOMIA HELLENIC FOLKLORE IN CANADA το οποίο πραγματοποιήθηκε στο UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH COLLEGE στην πόλη του Τορόντο. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς του Καναδά και της βόρειας Αμερικής για όλη την ελληνική ομογένεια. Στους δύσκολους καιρούς του σήμερα κάποιοι άνθρωποι με τις δράσεις τους μας κάνουν υπερήφανους ως έλληνες και ως χώρα με διαχρονικές αξίες, αξίες που πηγάζουν από το ανεξίτηλο ιστορικό και πολιτισμικό μας γίγνεσθαι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ