Ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο «φωτεινός σηματοδότης» της βρετανικής κυβέρνησης για τα διεθνή ταξίδια. Στις ευνοημένες χώρες Ελλάδα και Κύπρος σύμφωνα με τις κρατήσεις.Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Επιβεβαιώνοντας το άνοιγμα των καταστημάτων -εστίασης και λιανεμπορίου- στις 12 Απριλίου, ίσως ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, σκοπός είναι να στρέψει τη συζήτηση στις ρυθμίσεις των διεθνών ταξιδιών, καθώς οι Βρετανοί ήδη σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Σύμφωνα με δεδομένα που άντλησαν οι Financial Times από το Skyscanner, οι κρατήσεις πτήσεων προς την Ελλάδα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, το τελευταίο καλοκαίρι προ πανδημίας, καθώς μεταξύ των 160 δημοφιλέστερων προορισμών για τους Βρετανούς η Ελλάδα κατείχε το 4% των κρατήσεων. Ο αριθμός αυξήθηκε φέτος στο 8.6%.

Χαρακτηριστικά, η British Airways εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κάποια από τα μεγαλύτερά της αεροπλάνα σε δρομολόγια προς την Ελλάδα. Σημαντικός παράγοντας για το αυξημένο ενδιαφέρον των Βρετανών είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα δέχονται τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, πιθανότατα χωρίς την επιβολή καραντίνας.

Πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες… χώρες

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τους διεθνείς προορισμούς, κατά τον οποίο οι χώρες θα χωρίζονται σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Παράλληλα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αναπόφευκτη» την εισήγηση «πιστοποιητικών εμβολιασμού».

Η λίστα με την κατηγοριοποίηση των χωρών πιθανότατα δεν θα ανακοινωθεί νωρίτερα από τις 10 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν την άρση της απαγόρευσης των διεθνών ταξιδιών στις 17 Μαΐου, όπως αναμένεται με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, Ελλάδα και Κύπρος εντάσσονται στις χώρες που θα μπορούν να επισκεφτούν οι Βρετανοί το καλοκαίρι. Η λίστα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση και μετά από αξιολόγηση της κυβέρνησης για τον κίνδυνο στις χώρες προορισμού, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, την εμφάνιση μεταλλάξεων, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών στην εκάστοτε χώρα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ