Η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών παραμένει σε κορυφαία επίπεδα στην τελική ευθεία για τις γιορτές. Έκθεση του Ινστιτούτου Καταναλωτικών Ερευνών GfK καταγράφει υψηλές προσδοκίες των πολιτών και για το 2018.Παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στο Βερολίνο τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει την καταναλωτική διάθεση των Γερμανών στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Στους πολίτες δημιουργείται εν πολλοίς η εντύπωση ότι λόγω της υπηρεσιακής κυβέρνησης διασφαλίζεται η συνέχεια στην πολιτική καθημερινότητα και οι αποφάσεις λαμβάνονται όπως και πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, διαπιστώνει το γερμανικό Ινστιτούτο Καταναλωτικών Ερευνών GfK με έδρα τη Νυρεμβέργη.

Σύμφωνα με έκθεση για το καταναλωτικό κλίμα που δημοσίευσε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο οι πολίτες προσδοκούν ότι θα συνεχιστεί και το 2018 η αναπτυξιακή πορεία της γερμανικής οικονομίας, ότι η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και ότι θα βελτιωθεί το εισόδημά τους. Κατά συνέπεια οι καταναλωτές δηλώνουν πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα ακόμα και για ακριβές αγορές επίπλων ή αυτοκινήτων.

Από δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου, στην οποία συμμετείχαν 2.000 ερωτηθέντες, προκύπτει ότι «οι καταναλωτές είναι πεπεισμένοι πως και την ερχόμενη χρονιά η γερμανική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά», δηλώνει ο ειδικός Ρολφ Μπικλ από το Ινστιτούτο Καταναλωτικών Ερευνών.

Επιτυχημένη καταναλωτική χρονιά και το 2018

Η έκθεση του Ινστιτούτο Καταναλωτικών Ερευνών κάνει λόγο για «εξαιρετικές προϋποθέσεις» αναφορικά με μια επιτυχημένη καταναλωτική χρονιά και το 2018. Εκτιμά μάλιστα ότι και την ερχόμενη χρονιά η εσωτερική κατανάλωση θα παραμείνει ένας σταθερός πυλώνας της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης.

Οι μόνοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απειλήσουν το πολύ καλό καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία σχετίζονται με πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, εκτιμά ο ειδικός Ρολφ Μπικλ και αναφέρεται συγκεκριμένα στις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις τάσεις προστατευτισμού της αμερικανικής κυβέρνησης στην πολιτική εμπορίου, καθώς και τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Βόρεια Κορέα με αφορμή τις πυραυλικές δοκιμές.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ