Από αριστερά: Martin Kusic, Δρ. Αικατερίνη Τσικαλουδάκη, Νικόλαος Μουσιόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου), Daniel Becker, Hans-Georg Weishaar και ο Johann Ortmann

Φωτοφραφία, από αριστερά: Martin Kusic, Δρ. Αικατερίνη Τσικαλουδάκη,
Νικόλαος Μουσιόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου),
Daniel Becker,
Hans
Georg Weishaar και ο Johann Ortmann.

Γιάννης ΔελόγλουΓιάννης Δελόγλου, Ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη.
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ημερίδα για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, στη βιομηχανία και τον τουρισμό διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος στην αίθουσα τού Τεχνικού Επιμελητήρίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της Εξαγωγικής Πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας. Μεταξύ των Γερμανών ειδικών του είδους και αρκετών εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfgang HoelscherObermaier. Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Γερμανός Διπλωμάτης αναθάρρυνε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και αυτό διότι οδηγούν προς το συμφέρον της κοινωνίας. Οι εργασίες της Ημερίδας άρχισαν με τον χαιρετισμό του Προέδρου τής Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητερήριου Λάκη Μαραγκού, του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νικολάου Πέντζου και του Προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Τάσου Κονακλίδη.

Από αριστερά: Dr. Ruprecht von Heusinger, Wolfgang Hoelscher-Obermaier (Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη) και ο Martin Knapp (Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου)

Με συντονιστή τον καθηγητή Νικόλαο Μουσιόπουλο, Αντιπρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που παρουσίασε τους εισηγήσεις με τα βιογραφικά τους, άνοιξαν τα θέματα με τη σειρά των ομιλητών. Ο Dr. HansGeorg Weishaar (iMPALA Concepts – IB Weishaar) ανέπτυξε το θέμα: „Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Βιομηχανία – καλές πρακτικές και λύσεις.“ Ο Martin Kusic (Kusic Engineering) μίλησε με θέμα: „Εξοικονόμηση Ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια – νέες απόψεις και τάσεις“. Ο Daniel Becker (Ecofys Germany GmbH Energieforum) με θέμα: „Νομοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γερμανία“. Η Δρ. Αικατερίνη Τσικαλουδάκη, Λέκτορας ΑΠΘ, με θέμα: „Νομοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα“.

Η δεύτερη Επιτροπή εργασίας με συντονιστή τον Πάρι Μπίλλια ακολούθησε με άλλους εισηγητές. Ο Άγις Παπαδόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ, με θέμα: „Ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων“. Ο Πάρις Μπίλλιας, μέλος ΔΣ του ΤΕΕ, με θέμα: „Προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια“. Η Ιωάννα Τσαλακανίδου από το Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολική ΑΕ, με θέμα: „Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα Τουριστικά Καταλύματα-Προοπτικές από τη συμμετοχή στο δίκτυο καταλυμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης-Ευρωπαϊκό Έργο RELACS“. Ο Κωνσταντίνος Ασλάνης, Πολιτικός Μηχανικός, ΙΣΟΜΑΤ ΑΕ Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με θέμα: „Η Συμβολή της εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων στην εξοικονόμηση ενέργειας“. Ο Εμμανούλη Καστανάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα: „Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ηλιακών συστημάτων στα κτίρια“.

Το τρίτο σκέλος των εργασιών με Συντονιστή τον Daniel Becker αφορούσε τις δραστηριότητες επιχειρήσεων στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια-παρουσίαση επτά γερμανικών εταιρειών με τους εκπροσώπους τους, που παρουσίασαν την τεχνολογία τους.

  • ECO SUN GmbH, Μηχανολόγος Δρ. Στέφανος Ζουρνατζής,
  • Hochtief Energy Management GmbH, Oliver Langhammer,
  • Wacker Chemie AG, Katrin Schmökel και Θεόδωρος Τσιτσέλης
  • Planungsgesellschaft Hornen, Schmitt & Schnell GmbH & Co. KG, Herr Schmitt.
  • Sunset Energie Technik GmbH, Dominik Hammer,
  • eu–photon GmbH, Dr. Ruprecht von Heusinger,
  • Bock Kältemaschinen, Sergius Stovba.
Στιγμιότυπο της αίθουσας των εργασιών της Ημερίδας

Η προσπάθεια αυτή που είναι μία ενδιαφέρουσα καμπάνια κυρίως για τους ειδικούς, που ασχολούνται με την ανοικοδόμηση αλλά και για πολλούς που σκέπτονται την θερμομόνωση, άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας. Μπορεί να μην υπάρχουν εύκολες λύσεις για ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων, αλλά είναι αναγκαίο να γίνουν τέτοια βήματα, που θα προλάβουν το χρόνο.

Η Ελλάδα, που βρίσκεται σε μία εξαιρετική ζώνη παραγωγής ενέργειας, θα πρέπει να αγκαλιάσει κάθε ευκαιρία για να μπει στην επιχειρηματική πλατφόρμα. Όπως τονίστηκε, η διεθνής επιχειρηματική πλατφόρμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) προσφέρει σε επιχειρήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δυνατότητες επιχειρηματικών συνεργασιών με δυνητικούς εταίρους στο εξωτερικό. Η πλατφόρμα καλύπτει μεταξύ άλλων τους τομείς Ηλιακής Ενέργειας, Αιολικής Ενέργειας, Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, Γεωθερμίας, Βιοενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας με μία ευρεία γκάμα εξειδικευμένων πληροφοριών και υπηρεσιών.

Τρεις από τους πρωταγωνιστές της Ημερίδας. Από αριστερά: Οδυσσέας Αθανασιάδης (Αναπληρωτής Διευθυντής Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος), Κωνσταντίνος Σουλούντσης (Ιδιοκτήτης του Κέτερινγκ Γκαίτε), Δρ. Αθανάσιος Κελέμης (Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας)

Η δομή της πλατφόρμας με τη διαφοροποίησή της σε πύλη πληροφόρησης και σε τόπο ηλεκτρονικής αγοράς προσφέρει σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό ή εισαγωγικό προσανατολισμό ένα εντελώς νέο εργαλείο για την διευκόλυνση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Στις δραστηριότητές του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει καταγράψει σειρά επιτυχιών που βρήκαν ανταπόκριση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο Πρόεδρος του στην Ελλάδα Martin Knapp, με σειρά επαφών κατόρθωσε να μπει δυναμικά στην αγορά και να προωθήσει την ανάπτυξη. Ο διευθυντής τού Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος Δρ. Αθανάσιος Κελέμης και ο Αναπληρωτής διευθυντής Οικονομολόγος Οδυσσέας Αθανασιάδης μαζί με ένα δίκτυο συνεργατών τους παρέχουν σειρά χρήσιμων πληροφοριών στα μέλη τους για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών τους στόχων.

Είναι ένα δυνατό φως στην αγορά που αναζητά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μία ακτίνα αυτού του φωτός ήταν και η Ημερίδα που διοργάνωσε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξένησε Γερμανούς και Έλληνες ειδικούς για την εξοικονόμηση Ενέργειας. Και βέβαια η φιλοξενία συνοδεύτηκε από τη ζεστασιά του Κέτερινγκ Γκαίτε τού Κωνσταντίνου Σουλουντσή, που πρόσφερε πλούσιο γεύμα καφέ και αναψυκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας.

Φωτό: Γιάννης Δελόγλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ