Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 έλαβε χώρα στη Βαυαρία μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα και την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ετέλεσε τον αγιασμό σ ένα οικόπεδο, σε λόφο της βορειοανατολικής Βαυαρίας κοντά την κωμόπολη Ετντορφ (Etdorf), για την ανέγερση εκεί μιας Γλυπτοθήκης, σε ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος. Ο αγιασμός και η πρώτη εκσκαφή έγινε παρουσία των βαυαρικών τοπικών πολιτικών και δημοτικών Αρχών και των κατοίκων της περιοχής. Τόσο ο π. Απόστολος, όσο όλοι οι παρευρισκόμενοι πήραν από ένα φτυάρι και έκαναν ανοίγματα στο οικόπεδο, ως πρώτη συμβολική κίνηση για την από κοινού προσπάθεια ανέγερσης της Γλυπτοθήκης.

Την ιδέα, τον σχεδιασμό και την πρωτοβουλία ανέγερσης της Γλυπτοθήκης είχε ο Βαυαρός φιλέλληνας καλλιτέχνης κ. Βίλχελμ Κοχ (Wilhelm Koch). Η Γλυπτοθήκη θα φιλοξενεί αρχαιοελληνικά αγάλματα και θα έχει μορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τη βαυαρική μαθητιώσα νεολαία και για τους τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο τόπος ανέγερσης της Γλυπτοθήκης είναι δίπλα από τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο που διαπερνά τη Βαυαρία και οδηγεί από το Παρίσι στην Πράγα, η δε Γλυπτοθήκη θα είναι ορατή από τους ταξιδιώτες.

Ο κ. Κοχ έχει ως πρότυπο τον αρχαίο ναό της Αφαίας στη Αίγινα και θα κτίσει τη Γλυπτοθήκη στα ίδια μέτρα: 14,3 x 29,9 x 10,6. Οι κίονες ύψους 5,25 μ. θα είναι από μοντέρνο μπετό, ενώ εσωτερικά θα υπάρχει προφιγκλας για τη στέγαση αγαλμάτων, ομοιοτύπων των αρχαικών αγαλμάτων που υπάρχουν στη Γλυτπτοθήκη του Μονάχου. Τα αγάλματα θα κατασκευάσει ο γνωστός γλύπτης Σιλβάνο Μπερτολίν (Sylvano Bertolin).

Ο π. Απόστολος εξήρε στις ομιλίες του τον εξαιρετικό ζήλο και τον ενθουσιασμό του κ. Κοχ να τιμήσει τα 2.500 χρόνια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στον κόσμο με τη σπάνια αυτή και πρωτόγνωρη για την εποχή μας κίνησή του, της ανέγερσης Γλυπτοθήκης στη Βαυαρία.

Μετά τον αγιασμό του οικοπέδου οι προσκλημένοι μετέβησαν στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Ετντορφ, όπου ο π. Απόστος ετέλεσε και πάλι αγιασμό και εγκαινίασε μια αξιόλογη έκθεση με θέμα την αρχαία Ελλάδα. Και αυτή η έκθεση οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του κ. Κοχ.

Οι τοπικές εφημερίδες και η τηλεόραση εκάλυψαν με αναλυτικά ρεπορτάζ τα δύο αυτά γεγονότα.

Μακέτα: Γλυπτοθήκη, www.glyptothek-etsdorf.de

Φωτό: Wolfang Steinbacher

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ