Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τελεί τη Δοξολογία στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Dr. Ludwig Spaenle υπογράφουν το βιβλίο επισκεπτών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε στο Μόναχο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και η επέτειος των 190 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα 1821.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μόναχο, Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά και τον επισκέπτη Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Μανιώτη (Ιερά Μητρόπολις Κώου) τέλεσε την επίσημη Δοξολογία, στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Παρέστησαν επίσημοι εκπρόσωποι της Βαυαρικής κοινωνίας, όπως λ.χ. ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Δρ. Λουδοβίκος Σπαένλε, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό της Βαυαρικής Κυβέρνησης, ο Πρίγκηπας της Βαυαρίας Βόλφγκανγ, η Νομάρχης κ. Ρουμσέττελ, η εκπρόσωπος της Βαυαρικής Βουλής, πρώην Υπουργός κ. Μέννλε, ο γενικός εισαγγελέας Μονάχου, καθηγητές πανεπιστημίων, ανώτατοι εκπρόσωποι βαυαρικών υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, γενικοί πρόξενοι και επίτιμοι πρόξενοι των χωρών Κύπρου, Τουρκίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ισπανίας,Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, καθώς επίσης και οι ιερείς της ρωσσικής, ρουμανικής, σερβικής, γεωργιανής και κοπτικής εκκλησίας Μονάχου. Τον Καρδινάλιο Μονάχου, κ. Μαρξ εκπροσώπησε ο Πρελάτος κ. Ομπερμαγιερ και τον Ευαγγελικό Επίσκοπο Βαυαρίας κ. Φρίντριχ, ο Κίρχενρατ κ. Τσένκερ. Χαιρετισμό του φιλέλληνα Δημάρχου κ. Ούντε μετέφερε ο Έλληνας Δημοτικός Σύμβουλος Κωσταντίνος Γιαννακάκος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τελεί τη Δοξολογία στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου

Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος, Ανδρέας Ψυχάρης, οι καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ.κ. Νικολάου και Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, καθηγητής κ. Φθενάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συνδέσμου Βαυαρίας, Σταύρος Κωσταντινίδης και πρόεδροι άλλων ελληνικών και ελληνο-βαυαρικών Συλλόγων. Μας τίμησαν με τη παρουσία τους, εκτός από την πρόξενο της Τουρκίας στο Μόναχο και ο τουρκικής καταγωγής Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου και εκπρόσωποι τουρκικών θρησκευτικών συλλόγων της πόλης μας.

Η χορωδία του ελληνικού δημοτικού χολείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ έψαλλε ύμνους και δημοτικά τραγούδια.

Τον πανυγηρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής της Γλυπτοθήκκης Μονάχου, καθηγητής Ράιμουντ Βίνσε. Τόσο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας, όσο και όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στην εθνεγερσία και παρουσίασαν όλες τις πτυχές του απελυθερωτικού μας αγώνα. Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία στην εορτή του συμπατριώτης μας Γεωργίου Κουσουρή, του οποίου προ-παππούς (από τις περασμένες γενεές) ήταν παρών στην ορκομωσία που έλαβε χώρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα και η προ-γιαγιά του (από τις περασμένες γενεές), ήταν η Χάιδω, η πρώτη που χόρεψε τον Χορό του Ζαλόγγου. Στη δεξίωση που επακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο ακούστηκαν αποσπάσματα από την όπερα „Μάρκος Μπότσαρης“, έργο του μεγάλου μουσικού Παύλου Καρρέρη (1829-1896) και ζωντανή ηχογράφηση από τη χορωδία και ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (25 Μαρτίου 1975). Το τηλεοπτικό κανάλι Μονάχου παρουσίασε το ίδιο βράδυ στιγμιότυπα από την επίσημη εκδήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ