Εάν οι ντίλερ ναρκωτικών δεν πουλούσαν το θάνατο, το δίκτυό τους στο ίντερνετ θα ήταν υπόδειγμα λειτουργίας επιχειρήσεων. Διαθέτουν τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών και άδειες διακοπών για «εργαζόμενους».Οι επαγγελματίες αλλάζουν ραγδαία στην εποχή του διαδικτύου. Οι ντίλερ ναρκωτικών δεν αποτελούν εξαίρεση. Δεν κινούνται πια σε πλατείες και γύρω από σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο ίντερνετ. Μεμονωμένοι έμποροι ναρκωτικών εργάζονται ακόμη και με συμβάσεις εργασίας. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, εμείς έχουμε πράγματι βρει σύμβαση εργασίας που κάνει λόγο για εγγυημένα δικαιώματα διακοπών», αναφέρει ο Γιορκ Μπάιζερ, επικεφαλής της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών στην Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στη Βαυαρία.

Μαζί με συναδέλφους του από 22 χώρες αντάλλαξαν απόψεις και μίλησαν για την εμπειρία τους γύρω από το θέμα στη συνάντηση που είχαν στην πόλη Φύρτ. Οι γνώσεις τους είναι βεβαίως εμπειρικές και δεν βασίζονται σε στοιχεία, ωστόσο προκαλούν μεγάλη ανησυχία. «Η αγορά των ναρκωτικών μεγαλώνει κάθε χρόνο κατά 6% με 7% ενώ στο darknet αυξάνει κατά 50% » λέει ο Γιορκ Μπάιζερ.

Το darknet είναι το σκοτεινό τμήμα του διαδικτύου, εκεί όπου δραστηριοποιείται το οργανωμένο έγκλημα και γίνονται οι παράνομες δοσοληψίες.

Αν οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνοι και δεν πουλούσαν κατά κυριολεξία τον θάνατο, τότε η οργάνωσή τους θα αποτελούσε παράδειγμα για πολλές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα η «εξυπηρέτηση πελατών είναι καταπληκτική» υπογραμμίζει ο Γιορκ Μπάιζερ.

“Αν το χάσατε, σας το αντικαθιστούμε…”

Έχουν τηλεφωνικά κέντρα και συστήματα εκπτώσεων, αντικαθιστούν πληρωμένα προϊόντα σε περίπτωση απώλειας απλά μέσω ταχυδρομείου, λειτουργεί γραμμή παραπόνων και πάντα παραδίδουν “υψηλή ποιότητα”. Δηλαδή πουλάνε ναρκωτικά με υψηλή συγκέντρωση βλαπτικών ουσιών. Τα σχόλια των πελατών είναι πάντως το Α και το Ω για τη λειτουργία του συστήματος, δηλώνει ο Γιορκ Μπάιζερ.

Το εμπόριο ναρκωτικών προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημιές σε όλο τον κόσμο. Το κόστος της αστυνόμευσης, της δικαιοσύνης, η πρόληψη, η θεραπεία των εξαρτημένων, η φροντίδα των ανέργων. Όλα αυτά είναι κόστη που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Οι ντίλερ πάντως καλοπερνάνε. Για παράδειγμα, ένας ντίλερ ναρκωτικών λέγεται ότι κερδίζει 60.000 ευρώ το μήνα όταν ασχολείται με τα φάρμακα NPS – τα λεγόμενα «νόμιμα». Η αστυνομία τα χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνα. Είναι μάλιστα τόσο επικίνδυνα που ένας 32χρονος ντίλερ που συνελήφθη και καταδικάστηκε από δικαστήριο στο Άνσμπαχ, δήλωσε πως ο ίδιος δεν ήθελε να δοκιμάσει γιατί ήξερε πόσο επικίνδυνα ήταν.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών διογκώνεται αντί να μειώνεται στην Ευρώπη. Η κοκαΐνη κάνει θραύση, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Επίσης προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι το 2018 περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από τη χρήση ναρκωτικών και τις συνέπειές τους όπως αναφέρει η Παγκόσμια Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά. Το Αφγανιστάν είναι η κύρια χώρα παραγωγής οπίου. Κατά τη μεταφορά του στην Ευρώπη μετατρέπεται σε ηρωίνη στην Τουρκία ή το Ιράν.

Οι αρχές τελικά καταφέρνουν να πιάσουν μόνο το ένα στα τρία κιλά που διακινείται, όπως λέει ο Τόμας Πίτσμαν, ειδικός σε θέματα ναρκωτικών από τα ΗΕ.

Μίχαελ Ντονχάουζερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ