Γράφει η Θωμαϊς Παριανού.

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η 97η επέτειος της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Ως γνωστόν, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Β.Η./τες επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν κυβέρνηση με πρόεδρο τον Γιώργο Ζωγράφο. Ακολούθησαν επικοί αγώνες, οι οποίοι οδήγησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας [17 Φεβρουαρίου 1914], από τις Μεγάλες Δυνάμεις και της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης, όπου αναγνώριζαν την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Β. ΗΠΕΙΡΟΥ.

Την οργάνωση του εορτασμού, είχε, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αθήνας του ΛΑ.Ο.Σ. Μπάμπης Καραθάνος. Την εκδήλωση λάμπρυναν τα μέλη της Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου (ΕΝΒΗ) φορώντας τις ηπειρώτικες στολές τους και κρατώντας τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Θεοφάνης Καλυβιώτης. Στον λόγο του αυτό, ο Θ.Κ. έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913, μέχρι τις μέρες μας. Αναφέρθηκε στους επικούς αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων για τον στραγγαλισμό των πατρογονικών δικαίων των Ελλήνων και την δημιουργία του ‘Αλβανικού’ κράτους, τους αγώνες των Ελλήνων για αυτονομία που τους οδήγησε στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Ακολούθως στην επιδίκαση της Βορείου Ηπείρου στη Αλβανία και τους επικούς αγώνες που έδωσε και δίνει ο Β.Η./κός Ελληνισμός ΜΟΝΟΣ του ή σχεδόν, μέχρι τις μέρες μας. Επίσης αναφέρθηκε στις σημερινές μεθοδεύσεις συρρίκνωσης του Ελληνισμού της Β.Η./ρου με Ευρωπαϊκό και Κοινοβουλευτικό μανδύα

Μετά τον Θεοφάνη Καλυβιώτη, τον λόγο πήρε ο Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θ.Κ. και γενικά τους νέους Β.Η./τες, που είναι μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα, τον ιερέα του Ναού, πατέρα Νικόλαο και τους επίσημους παριστάμενους, οι οποίοι ήταν οι εξής:

Ιωάννης Γρίβας, πρώην Πρωθυπουργός, Νίκος Καντερές βουλευτής την ΝΔ, Θάνος Πλεύρης βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Κωνσταντίνος Κοζυράκης εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, Αντώνιος Τσιμούρης Πρόεδρος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 1940 – 1941, Αθανάσιος Σπυράκος τέως Δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωπος του Νικήτα Κακλαμάνη.

Επίσης, παραβρέθηκαν Πρόεδροι Συλλόγων Β.Η./των, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.ΒΑ. Γρηγόρης Γκιζέλης, ο Πρόεδρος της Κ.Α.Β.Η. Δημήτρης Περδίκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμμαριωτών Φρέντυ Μπελέρης κ.α.

Μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν πομπή και κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ