Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στην «Πορεία των Σημαιών», γιορτάζοντας την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ένταση και συλλήψεις από την αστυνομία.Για μία ακόμη χρονιά ήρθαν δεκάδες χιλιάδες. Με τραγούδια, με συνθήματα, με τις σημαίες να ανεμίζουν παντού, με το ταμπούρλο να δίνει τον ρυθμό, γιορτάζουν την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1980. Υπενθυμίζουν την αυξανόμενη επιρροή των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, των εποίκων, των εθνικιστών στην πολιτική ζωή του Ισραήλ. Διοργανώνουν κάθε χρόνο την «Πορεία των Σημαιών», η οποία συμπίπτει με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», την επέτειο κατά την οποία το επίσημο Ισραήλ γιορτάζει την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Ήταν μία μεγάλη στρατιωτική επιτυχία που οδήγησε στην «επανένωση» της πόλης. Αυτή είναι η επίσημη ανάνγωση της ιστορίας από την ισραηλινή πλευρά.

Ωστόσο οι Άραβες εξακολουθούν να διεκδικούν τον ανατολικό τομέα, ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση από το Ισραήλ, την οποία θεωρούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αλλά όλα αυτά δεν ενοχλούν τους νεαρούς διαδηλωτές, όπως ο 18χρονος Γιεντίντα. «Επί αιώνες το όνειρο όλων των Εβραίων ήταν να ζήσουν εδώ ή να επιστρέψουν εδώ», λέει. «Αφήσαμε την Ιερουσαλήμ πριν 2.000 χρόνια, αλλά πάντα ονειρευόμαστε την επιστροφή». Ο 20χρονος Μπένιαμιν λέει ότι «είναι μια ξεχωριστή μέρα. Η Ιερουσαλήμ ανήκει σε μας. Ανήκει στον εβραϊκό λαό».

Η καθιερωμένη πορεία

Την Πέμπτη η «Πορεία των Σημαιών» πέρασε, όπως επιτάσσει η παράδοση, από την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να καταλήξει στο Τείχος των Δακρύων, ιερό τόπο προσευχής των Εβραίων. Πέρασε όμως και από μουσουλμανικές συνοικίες της πόλης, προκαλώντας ένταση. Σύμφωνα με ανταποκριτές δυτικών μέσων ενημέρωσης κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες». Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με ομάδες Παλαιστινίων, ενώ άγνωστοι εκτόξευσαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις αυτές.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) κάνει λόγο γισ τουλάχιστον οκτώ συλλήψεις στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συνολικά είχαν κινητοποιηθεί στο Ισραήλ περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί για την αποτροπή επεισοδίων.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη» που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ. Το 2021 είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια στην «Πορεία των Σημαιών», καθώς οι παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς είχαν κηρύξει «Ημέρα Οργής». Αλλά και η φετινή πορεία γίνεται σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι σε συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις το Σάββατο είχε τεθεί σε ισχύ εκεχειρία, μετά από διπλωματική διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Νετανιάχου: «Στείλαμε ένα μήνυμα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεναιμίν Νετανιάχου, μιλώντας την Πέμπτη στους επίσημους εορτασμούς για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», τόνισε ότι «από την εποχή του βασιλιά Δαβίδ» η Ιερουσαλήμ ήταν «η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και κανενός άλλου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ταραχές στη Λωρίδα της Γάζας, για να απευθύνει προειδοποίηση προς την παλαιστινιακή πλευρά- και όχι μόνο: «Έχουμε καταφέρει ισχυρά πλήγματα σε εκείνους που μας επιτέθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Πιστεύω ότι το μήνυμα έγινε κατανοητό, όχι μόνο από εκείνους, αλλά και από άλλους στην περιοχή μας, που έχουν εντυπωσιαστεί από τις επιχειρησιακές ικανότητες του Ισραήλ. Αν χρειαστεί και άλλη υπενθύμιση, θα έρθει και αυτή…»

AP, dpa, Tagesschau.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ