Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες μετά την επίθεση ενόπλου σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Νεκρός ο ένοπλος, αρκετοί τραυματίες, αναφορές για μια νεκρή κοπέλα.Οι πρώτες έκτακτες ειδήσεις των γερμανικών μέσων άρχισαν να έρχονται μέσα στο μεσημέρι: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε φοιτητικό αμφιθέατρο στην Ιατρική Σχολή της Χαϊδελβέργης στην περιοχή Νοϊνχάιμερ Φελντ.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο ένοπλος μετά την επίθεση αυτοπυροβολήθηκε και είναι νεκρός. Πίσω του άφησε αρκετούς τραυματίες. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αλλά και το γερμανικό δίκτυο ntv κάνουν μάλιστα ήδη λόγο για μια κοπέλα που υπέκυψε στα τραύματά της μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι, σύμφωνα με πηγές από την ασφάλεια.

Δεν διαφαίνεται πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο

Μέχρι στιγμής η αστυνομία θεωρεί ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του, με τα κίνητρά του να παραμένουν ακόμη άγνωστα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις ήταν και ο ίδιος φοιτητής.

«Υποθέτουμε ότι υπάρχει ένας μόνο δράστης. Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας. Προς το παρόν, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, δεν φαίνεται ο δράστης να είχε πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο, ενώ φαίνεται ότι μέσα στην τσάντα που κουβαλούσε είχε πολλά όπλα.

«Αποτρόπαιη μέρα για όλους»

Η περιοχή του πανεπιστημιακού κάμπους των Φυσικών Επιστημών είναι ακόμη αποκλεισμένη, ενώ το γερμανικό Πανεπιστήμιο απέστειλε email προς όλους τους φοιτητές να μην πλησιάζουν στον χώρο.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της πόλης Έκαρντ Βύρτσνερ κάνει λόγο για μια «αποτρόπαιη μέρα για όλους», απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις της αστυνομίας του Μάνχαϊμ και να μη διαδίδουν φήμες και εικασίες.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης από τους Φιλελευθέρους Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε ότι «οι σκέψεις όλων είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και τους κατοίκους της περιοχής», ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διασώστες που κατέφθασαν αμέσως στο πανεπιστήμιο.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, tagesschau.de, ntv)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ