Σημαντική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ουάσιγκτον. Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ μετά την «κρίση των υποβρυχίων».Στην Ουάσιγκτον, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, αναμένεται σήμερα το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ. Ενόψει του ταξιδιού αυτού, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συγκεντρώσει την Τρίτη για γεύμα στο Ελιζέ 19 Γάλλους επιχειρηματίες (ορισμένοι εκ των οποίων θα τον συνοδεύσουν στις ΗΠΑ), αλλά και 14 Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου προέδρου στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζό Μπάϊντεν στον Λευκό Οίκο και οι Γάλλοι δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την «επιλογή» της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν. Με δεδομένο μάλιστα, ότι για την υποδοχή του γαλλικού προεδρικού ζεύγους προβλέπεται ό,τι ανώτερο υπάρχει στο αμερικανικό πρωτόκολλο.

Ο προστατευτισμός στο επίκεντρο

Είναι σαφής η κοινή θέληση να αποτελέσει παρελθόν η γαλλο-αμερικανική κρίση για την προμήθεια υποβρυχίων στην Αυστραλία. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, το ταξίδι συνοψίζεται για τον Μακρόν σε δύο στόχους: την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι του αμερικανικού προστατευτισμού και τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο.

«Δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι σύμμαχοι» είναι η χαρακτηριστική δήλωση διπλωμάτη της γαλλικής προεδρίας, που δείχνει τη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν να υψώσει τους τόνους και να προασπίσει τις θέσεις του. Στο θέμα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, για παράδειγμα, μέσω του νόμου IRA (Inflation Reduction Act) που προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις με το «Made in America» τιμωρώντας έτσι την ευρωπαϊκή βιομηχανία, πιστεύεται ότι ο Μακρόν θα ζητήσει εξαιρέσεις για τους ευρωπαίους κατασκευαστές.

Σημειώνεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου- ίσως να μην είναι τυχαίο- συνέρχεται στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι επιθυμεί έναν καλύτερο «συγχρονισμό» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από Ευρώπη και Αμερική,τόσο για την κρίση που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο για την οικολογική μετάβαση και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ