Με το μεταναστευτικό και τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποιεί επίσκεψη εξπρές στη Σουηδία και τη Γερμανία.Ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη-εξπρές στη Σουηδία και τη Γερμανία.

Στην Στοκχόλμη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο μεταναστευτικό λόγω της εκ περιτροπής προεδρίας της Σουδίας στην ΕΕ. Στο Βερολίνο κύριο θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση.

Ως προς το μεταναστευτικό η Ιταλία συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης -με ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική Μεσόγειο- σε μια κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και στην ουσιαστικότερη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, από τις οποίες κατάγονται και περνούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, η Σουηδία δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, από την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ουλφ Κρίστερσον ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν θα εγκριθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή στους κανόνες του μεταναστευτικού.

Mελόνι προς Σολτς: Όχι σε χαλάρωση των κανόνων για επιδοτήσεις

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος και την συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Όλαφ Σολτς, οι σχολιαστές στη Ρώμη υπογραμμίζουν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα εξηγήσει με σαφήνεια στον Γερμανό καγκελάριο ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση που προωθείται να χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η θέση της Ιταλίας οφείλεται στην διαπίστωση ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να ευνοήσει την Γαλλία και την Γερμανία, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν πιο εύκολα τις δημόσιες δαπάνες τους και να δημιουργήσει προβλήματα στην Ιταλία και στις χώρες -γενικότερα- που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν τόσο δυναμικά όσο θα χρειαζόταν τη βιομηχανική τους παραγωγή.

Η Μελόνι αναμένεται να διαμηνύσει στον Σολτς ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή με ισότιμες συνθήκες, διότι ο κίνδυνος είναι να αποδυναμωθεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ, όπως υπογράμμισε, άλλωστε, και κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η Ιταλία παράλληλα ζητά την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την στήριξη των επενδύσεων αλλά μέχρι τώρα η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι κάθετα αντίθετη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ