Τις λουτροπόλεις «THERMAE» Πλατυστόμου, Υπάτης και Θερμοπυλών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας επισκέφτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί σε ελληνικές λουτροπόλεις.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστης Αναστασίαδης, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης, το μέλος του Δ.Σ. Παναγιώτης ΄Εμας και η Επιτροπή Γυναικών του Συλλόγου.

Τα μέλη του Δ.Σ. που επισκέφτηκαν την λουτρόπολη «THERMAE» Πλατύστομου του δήμου Μακρακώμης εντυπωσιάστηκαν από την επένδυση που πραγματοποιήθηκε για την ανακαίνιση της παλιάς λουτρόπολης και των εγκαταστάσεών της. Η επένδυση δείχνει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να αναπτυχτούν και οι υπόλοιπες ελληνικές λουτροπόλεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχτεί.

Κατά την επίσκεψη τους ενημερώθηκαν από τον διευθυντή της λουτρόπολης και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Ηλία Σαχπατσίδη για την επένδυση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κ. Σαχπατσίδης επεσήμανε την ανάγκη για την έγκαιρη καταβολή των επιχορηγήσεων από την πλευρά του κράτους, την μη καταβολή από τα ασφαλιστικά ταμεία του επιδόματος λουυροθεραπείας και το ζήτημα της έλλειψης ενημερωτικών πινακίδων κατά μήκος των εθνικών οδών, οι οποίες θα κατευθύνουν τους επισκέπτες με ασφάλεια στις λουτροπόλεις.

Κατά την πάγια τακτική του το Δ.Σ. συνεδρίασε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ασκληπιός». Κατά την συνεδρίαση μεταξύ των άλλων, εξέτασε το ζήτημα των λουτροπόλεων Αιδηψού, Θερμοπυλών, Υπάτης, Κύθνου, Καϊάφα και Νιγρίτας που σήμερα διαχειρίζονται τα Ε.Τ.Α. Α.Ε., και τις εξαγγελίες για την παραχώρηση τους σε ιδιώτες επενδυτές. Τα μέλη του Δ.Σ. μετα από διαλογική συζήτηση εξέφρασαν την άποψη, ότι αν δεν υπάρχει δυνατότητα από τις τοπικές κοινωνίες (δήμοι κ.α.) να επενδύσουν για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών, τότε αυτές να παραχωρούνται σε ιδιώτες, με την προϋπόθεση να διασφαλίζεται από τις συμβάσεις παραχώρησης ότι τα  υδροθεραπευτηρία θα μπορούν να τα επισκέπτονται όλοι οι πολίτες.

(Επισυνάπτεται και η εισήγηση του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστη Αναστασίαδη για το θέμα).

Την επομένη η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου επισκέφτηκε την   λουτρόπολη Υπάτης, η οποία στο τέλος Οκτώβριου ολοκλήρωσε τη λειτουργία της για την φετινή περίοδο. Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της και συζήτησαν με το προσωπικό την κατάσταση της λουτρόπολης. Εξέφρασαν, παράλληλα, την πάγια θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου για την λειτουργία των λουτροπόλεων όλο το χρόνο.

Τέλος, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στην κατ ευφημισμόν «λουτρόπολη» Θερμοπύλων. Η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου διαπίστωσε την εικόνα της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων και των ιαματικών νερών, από την πλευρά των Ε.Τ.Α. Α.Ε., στα οποία και ανήκουν.

 Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ ΣΤΙΣ 27.10.2012 

ΘΕΜΑ:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ  ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ  ΤΟΥ «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ).

Κύριοι του Δ.Σ.

Οι Λουτροπόλεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά  με την  ιδιωτικοποίηση  είναι αυτές οι λουτροπόλεις που εδώ και χρόνια  δεν θέλησε ο ΕΟΤ να τις μεταβιβάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση όταν κατά καιρούς αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια τις διεκδικούσαν. Ένα άλλο πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν η χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων για την βιωσιμότητα των Λουτροπόλεων που θα διαχειρίζονταν πλέον οι δήμοι. Ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός και σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιος και ο εκσυγχρονισμός των λουτροπόλεων είναι απαραίτητος για να αποτελούν δελεαστική πρόταση για τους Έλληνες και ξένους λουόμενους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας από την ίδρυση του, και με την τεραστία πείρα που είχαν τα στελέχη του σε αυτόν τον τομέα, έβαλε έναν καθαρό στόχο που ήταν και είναι η ανάπτυξη και προβολή αυτού του πλούτου της χώρας μας. Το θέμα το ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα αυτήν την δουλειά ήταν και είναι ο μεγάλος προβληματισμός μετά και από την σημερινή εμπειρία και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αλλού τα κατάφερε η ιδιωτική πρωτοβουλία και αλλού η τοπική αυτοδιοίκηση.

Σήμερα που βρισκόμαστε στην λουτρόπολη Πλατύστομου του δήμου Μακρακώμης με ιδιώτη διαχειριστή, καλούμαστε να πάρουμε θέση ή να προτείνουμε λύσεις για τις  λουτροπόλεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ελπίζουμε ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών πηγών, αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Να αρχίσουμε από την ιστορική λουτρόπολη που για τον Ιαματικό Τουρισμό είναι η Μέκα των Λουτροπόλεων και που είναι τα λουτρά Αιδηψού .

Αν δεν κάνουμε λάθος πρόσφατα έγινε πρόταση από τον δήμο της περιοχής αυτό το μεγάλο συγκρότημα να περάσει στον δήμο, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός από την κυβέρνηση, αν ο δήμος τα καταφέρει να το λειτουργήσει  με τον κίνδυνο ακόμη και μίας χρεοκοπίας.

Στην Αιδηψό έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα αφού αρκετά ξενοδοχεία και με τον δικό τους τρόπο συνδέθηκαν με το Ιαματικό νερό και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος κάπως έχει απαξιώσει τις σημερινές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ που διαχειρίζονται τα γνωστά  ΕΤΑ Α.Ε. και επισκέπτεται  αυτές τις μονάδες.

Για να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αν το αρμόδιο Υπουργείο προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση και υπάρχουν προτάσεις για σοβαρές επενδύσεις και αυτή η λουτρόπολη θα μπορεί στο εξής να λειτουργεί όλο τον χρόνο και όχι μόνο για τρεις μήνες, εμείς δεν θα πρέπει να έχουμε αντιρρήσεις. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε άλλη πρόταση αν ο δήμος παρουσιάσει τις  προδιαγραφές με τις οποίες θα μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά αυτήν την τεραστία επιχείρηση.

Ένα άλλο που γνωρίζουμε για αυτήν την λουτρόπολη είναι ότι τα υπάρχοντα ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι φτιαγμένα για να δεχθούν κόσμο μονό τα καλοκαίρια και όχι για όλο τον χρόνο και αυτό για τον κάθε επενδυτή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

============================================================

Για τα λουτρά των Θερμοπυλών θέλουμε να θυμίσουμε ότι με την κατάσταση που βρίσκονται οι  σημερινές εγκαταστάσεις δεν μπορούμε να πούμε στον δήμο πάρτε αυτήν την λουτρόπολη. Σήμερα με τις σημερινές οδικές αναβαθμίσεις της περιοχής η λουτρόπολη είναι εξαφανισμένη αλλά και υποβαθμισμένη. Εκεί έχουμε και την αντιπάθεια της λουτρόπολης από τα λουτρά των Καμένων Βούρλων που εδώ και χρόνια, λόγω της μικρής απόστασης, δεν θέλουν την αξιοποίηση αυτής της λουτρόπολης και πιθανόν την ίδια άποψη αυτή να την έχει και η λουτρόπολη Πλατύστομου.

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι τα λουτρά Θερμοπύλων πανελλαδικά είναι αυτή με την μεγαλύτερη ποσότητα ιαματικού νερού μέσα από τα σπλάχνα του βουνού και αυτό είναι το μεγάλο προσόν για την άμεση αξιοποίηση τους.

Δικιά μας πρόταση ήταν και είναι ότι εκεί μπορεί να γίνει μια τεράστια λουτρόπολη αν υπάρξουν κεφάλαια για επένδυση σε αυτό τον τομέα. Η υλοποίηση της πρότασης  μας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Καμένα Βούρλα και το Πλατύστομο θα βοηθήσει στην σοβαρή ανάπτυξη της περιοχής και τον θεραπευτικό τουρισμό σε όλη την περιοχή. Θα γίνει δυνατή η προσέλκυση οργανωμένων ομάδων λουόμενων και από το εξωτερικό και όχι μόνο Ελλήνων. Ο πλουραλισμός επιλογών σε θεραπευτικό τουρισμό σε μία απόσταση μερικών χιλιομέτρων μεταξύ τους σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές τις περιοχής θα είναι κάτι το μοναδικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Άλλη λουτρόπολη της περιοχής είναι αυτή της Υπάτης όπου μέχρι σήμερα την διαχείριση την έχουν τα ΕΤΑ Α.Ε. Να θυμίσουμε ότι Θερμοπύλες και Υπάτη ανήκουν στον δήμο Λαμιέων ο οποίος χρόνια παλεύει  για την αξιοποίηση αυτών των λουτρών.

Η είδηση που μας έρχεται είναι ότι για αυτό το τρίγωνο πιθανόν το αρμόδιο Υπουργείο να θέλει να έχει έναν επενδυτή για να μπορέσει να αποφύγει έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα σε κοντινές Λουτροπόλεις.

Τα λουτρά Υπάτης με τις σημερινές εγκαταστάσεις ασφαλώς δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, αλλά και με τα γύρω ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν μπορούν τα λουτρά να είναι ανοικτά όλο τον χρόνο. Τελική μας πρόταση είναι ναι στην ιδιωτικοποίηση αν αυτό το επιθυμούν και οι κάτοικοι της περιοχής και  την ίδια  με εμάς άποψη έχει και ο δήμος Λαμιέων .

 

Ερχόμαστε ξανά στην περιοχή της Πελοποννήσου που είναι τα λουτρά Καϊάφα του δήμου Ζαχάρωφ, μια λουτρόπολη για την οποία εδώ και χρόνια μας λένε για σοβαρή ανάπτυξη και νέες μελέτες αλλά μέχρι σήμερα, για λογούς πολιτικής σκοπιμότητας, αυτές οι επενδύσεις που πολλές φορές ειπώθηκαν, ποτέ δεν υλοποιηθήκαν .

 

Άρα αν στο πακέτο για ιδιωτικοποίηση είναι και αυτή η λουτρόπολη με τις ανάλογες προδιαγραφές για ανάπτυξη και της περιοχής, και αν δεν υπάρχει αντίρρηση του δήμου και της περιφερείας, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση επιτελούς αυτή η λουτρόπολη, που σήμερα κινδυνεύει να κλείσει με τις σημερινές απαράδεχτες εγκαταστάσεις, να ιδιωτικοποιηθεί. Μεγάλη προσοχή όμως να δοθεί ώστε να μη υπάρξει εκμετάλλευση του απλού κόσμου που θέλει να κάνει κάθε χρόνο τα δικά του μπάνια και αυτό θα πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή σχετικά με το  κόστος κ.λ.π.

 

Άλλη λουτρόπολη που είναι στο ίδιο πακέτο είναι αυτή της Κύθνου, μια λουτρόπολη που σήμερα ουσιαστικά έχει κλείσει γιατί το υπάρχον ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε επί Καποδίστρια, εδώ και χρόνια είναι κλειστό. Τα καλοκαίρια τα ΕΤΑ Α. Ε. με έναν υπάλληλο κάνει πως λειτουργεί για λογούς ψυχολογικούς της περιοχής, ότι το Νησί διαθέτει  και λουτρά .

Ο Δήμος Κύθνου εδώ και 20 χρόνια ζητά αυτά τα λουτρά να έρθουν στην δική του δικαιοδοσία αλλά δυστυχώς από πλευράς ΕΟΤ και λόγω γραφειοκρατίας δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι ο δήμος με την παραχώρηση πάντα ζητούσε και τα ανάλογα κεφάλαια για την αξιοποίηση της λουτρόπολης.

Τα Ιαματικά νερά από πλευράς ποσότητας και ποιότητας, και μάλιστα μπροστά στην παραλία, είναι τέλεια και προσφέρονται  σαν είδος πακέτου που είναι η Λουτροθεραπεία και η θαλασσοθεραπεία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν η λουτρόπολη, έστω και με την ανάλογη επένδυση,  θα μπορεί να λειτουργεί και τον χειμώνα λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Πειραιά. Άρα δική μας πρόταση θα πρέπει να είναι αν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του δήμου να πούμε ναι και σε αυτήν την επένδυση .

 

Άλλη λουτρόπολη είναι αυτή της Νιγρίτας που είναι και αυτή στο ίδιο πακέτο. Την ιστορία αυτής της λουτρόπολης την γνωρίζουμε καλά καθώς και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ παλιού Δήμου και παλιάς Κοινότητας. Αυτές οι αντιπαραθέσεις ήταν η αιτία που μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά   ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης.

Σήμερα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του δήμου γιατί κάθε τετραετία ο κάθε δήμαρχος είχε και  μια άλλη άποψη.

Εμείς σαν φορέας ανάπτυξης, που αυτός είναι ο στόχος του συλλόγου μας, και αν θα  υπάρξει και η ανάλογη μελέτη να περάσει και αυτή η λουτρόπολη σε αλλά χεριά, αρκεί κάτι να γίνει. Σήμερα αντί για λουτρόπολη και μάλιστα μαζί και με όλη την περιοχή είναι μια νεκρόπολη παρά λουτρόπολη.

Με αυτόν μας τον αρχικό προβληματισμό δεν ξέρουμε αν βοηθούμε την κυβέρνηση να προχώρησει. Για εμάς στην σημερινή μας συνεδρίαση είναι μια απλή πρόταση περιμένοντας και τις τελικές  αποφάσεις και προτάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για το πώς θα  βγούνε όλα αυτά  στο σφυρί μέσω  του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)

 

Το ίδιο θέλει να κάνει και ο Δήμος Καβάλας με τα δικά του Λασπόλουτρα Κρηνίδων. Για να έχει μια ανταγωνιστική λουτρόπολη χρειάζονται κεφάλαια και ζητά εδώ και τώρα έναν επενδυτή για να τα αναβαθμίσει και να τα λειτουργεί  και όλο τον χρόνο.

 

Αυτές είναι μερικές σκέψεις του προέδρου προς το Δ.Σ. αλλά παραμένει το μεγάλο ερώτημα που έχει να κάνει με τον απλό κόσμο. Αν γίνουν αυτές οι επενδύσεις θα μπορούν να  βοηθήσουν και  τον  απλό λουόμενο ή μήπως το μεγάλο κόστος μιας  επένδυσης, στο τέλος θα μετατρέψει τις λουτροπόλεις σε χώρους συνάθροισης των κατεχόντων αποκλείοντας τους απλούς πολίτες με τις υψηλές τους τιμές;

Κλασικά παραδείγματα είναι τα Καμένα Βούρλα, το Πλατύστομο, SILLA στην Αιδηψό, ακόμη και το Άγκιστρο.

Τέλος για να κλείσουμε, το άλλο και πολύ σοβαρό ερώτημα είναι αν ο νόμος Πετραλιά επιμένει στην αναγνώριση απορούμε πως το Υπουργείο θα μπορέσει να ιδιωτικοποιήσει τις λουτροπόλεις δίχως αυτήν την διαδικασία .

 

Πρόταση Προέδρου

Ανέστη Αναστασιάδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ