Ο επισκέπτης της Λέσβου έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να επισκεφθεί το Απολιθωμένο Δάσος. Προτείνεται αρχικά να μεταβεί στο Σίγρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους όπου παρουσιάζονται εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές στο Απολιθωμένο Δάσος και η γεωϊστορική εξέλιξη του Αιγαίου, προκειμένου να ενημερωθεί για το μνημείο και τη διαδικασία δημιουργίας του. Στη συνέχεια να επισκευθεί τα υπαίθρια πάρκα: το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας και τη νησίδα Νησιώπη.

Εχουν δημιουργηθεί επίσης πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας, που συνδέουν τις απολιθωματοφό-ρες θέσεις. Ενημερωτικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί στις σημαντικότερες θέσεις ενδιαφέροντος κατά μήκος των διαδρομών.

Δίπλα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου βρίσκεται το Πάρκο Σιγρίου έκτασης 20 στρεμμάτων στο οποίο συναντώνται οι μοναδικές εμφανίσεις απολιθωμένων κωνοφόρων και αγγει-όσπερμων δένδρων με το ριζικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Από τη Σίγρι μπορεί με καραβάκι να μεταβεί στη Νησιώπη (Μεγαλονήσι). Εκεί θα έχει την ευκαιρία ν΄απολαύσει ωραιότατα χερσαία και θαλάσσια τμήματα με απολιθωμένους κορμούς, αγγειόσπερμων και κωνοφόρων δένδρων.FOTO GIA PROTO THEMA

Σε απόσταση 800m νότια του Σιγρίου βρίσκεται το Πάρκο Πλάκας έκτασης 70 στρεμμάτων, με εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και μοναδικές εμφανίσεις απολιθωμένων φύλλων. Στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών αποκαλύφθηκε γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός, με περίμετρο 13,7m, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε διάμετρο ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς στον κόσμο. Η επίσκεψη στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, έκτασης 286 στρεμμάτων, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο 5 km από το 9ο km επαρχιακής οδού Άντισσας – Σιγρίου. Εντυπωσιάζει η πληθώρα των όρθιων κορμών, οι οποίοι συγκροτούν ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη περιοχή του πλανήτη. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μια ολόκληρη βουνοπλαγιά, από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και να θαυμάσει τις μοναδικές εμφανίσεις Πρωτοπευκίδων, που σχηματίζουν μικρές συστάδες. Επίσης τον μεγαλύτερο κατα-κείμενο κορμό με μήκος μεγαλύτερο των 20 μέτρων, καθώς και πολλούς εντυπωσιακούς μενάλους ιστάμενους κορμούς προγονικών μορφών Σεκόϊας. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος 7,02 μ. Και είναι ο ψηλότερος στην Ευρώπη.FOTO GIA PROTO THEMA1

 

Το Μουσείο

Από την είσοδο-πύλη του Μουσείου ο επισκέπτης οδηγείται στον κήπο των αισθήσεων (όπου κυριαρχούν θάμνοι και δένδρα της ελληνικής χλωρίδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα αρωματικά φυτά) ή στο μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο (χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων) στο οποίο οδηγείται από μία διαδρομή όπου κυριαρχούν οι σύγχρονοι αντιπρόσωποι των φυτών που βρέθηκαν απολιθωμένα στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Στην απόληξη της κεντρικής διαδρομής βρίσκεται το κτίριο του Μουσείου, με , λιθοδομή από γκρίζα λάβα. Έχει εμβαδόν 1.597 τ.μ. και περιλαμβάνει Μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Αίθουσα Οπτικοα κουστικών Μέσων, Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια, Αποθήκες, και Αναψυκτήριο – Πωλητήριο. 

Οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι: Η πρώτη αίθουσα «Απολιθωμένου δά σους» παρουσιάζει την εξέλιξη των φυτών στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση   των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους. Η χλωρίδα του απολιθωμένου δάσους παρουσιάζεται με τους αντιπροσώπους περισσότερων από σαράντα διαφορετικών ειδών που έχουν αποκαλυφθεί και προσδιοριστεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, εντυπωσιακά απολιθωμένα φύλλα και αποτυπώματα φύλλων, καρποί και ρίζες των δένδρων παρουσιάζονται μπροστά σε μεγάλων διαστάσεων γραφήματα των φυτών που αντιπροσωπεύουν. Φοινικοειδή, δένδρα της κανέλλας, δαφνίδες, τήλια, οξιά, βαλανιδιά, καρυδιά, σκλήθρο, πλάτανος, γαύρος, πευκίδες και πρωτοπευκίδες, ίταμος ή τάξος, κυπαρισσίδες, κουνιχάμια και εντυπωσιακές σεκόγιες είναι μερικά από τα είδη που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακολουθούν αντιπροσωπευτικά απολιθώματα από απολιθωματοφόρες θέσεις του ελληνικού χώρου (Κύμη Ευβοίας, Βεγόρα, Ελασσόνα, Αλιβέρι, Σαντορίνη). Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται τα πρώτα τεκμήρια των ζώων που ζούσαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Εκτίθεται η απολιθωμένη γνάθος δεινοθηρίου, προγονική μορφή προβοσκιδωτού ζώου από την περιοχή Γαβαθά, Άντισσας,ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών. Στη δεύτερη αίθουσα “Η εξέλιξη του Αιγαίου” παρουσιάζονται τα γεωλογικά φαινόμενα και δεργασίες,  που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου δάσους καθώς και τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Παρουσιάζεται η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών στην περιοχή και η ιστορία της φαιστειακής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο. Εντυπωσιακά δείγματα ηφαιστειακών πετρωμάτων και ηφαιστειακοί σχηματισμοί καθώς και προπλάσματα ηφαιστείων εκτίθενται μαζί με τη στρωματογραφία των ηφαιστειακών προϊόντων στη δυτική Λέσβο. Επίσης παλαιογεωγραφικές αναπαραστάσεις που απεικονίζουν την εξέλιξη της περιοχής από τον ωκεάάνιο χώρο της Τηθύος στην ηπειρωτική Αιγηίδα χέρσο και τη δημιουργία του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων: Εδώ ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να ενημερωθεί με χρήση πολυμέσων για την  ιστορία και τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και να πληροφορηθεί για τις δυνατότητες που του πρσφέρονται να επισκεφθεί τα υπαίθρια πάρκα για να γνωρίσει το μοναδικό αυτό φυσικό μνημείο. 

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων: Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλές ειδικές εκθέσεις με θέματα Φυσικής Ιστορίας αλλά και εκθέσεις σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας (ζωγραφική γλυπτικής, φωτογραφίας κ.λ.π.).

Επιστημονικές – Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές δραστηριότες: Στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται διεθνή επι στημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, διαλέξεις και προβολές. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου προσελκύουν το ενδιαφέρον μαθητών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το 2004 το Απολιθωμένο Δάσος εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ