«Ο αέρας δημοκρατίας και οι ανατροπές που συμβαίνουν στις αραβικές χώρες δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους λαούς και τις χώρες της Μεσογείου, εταίρους της Ε.Ε. Δημιουργούν επίσης υποχρεώσεις και νέες προκλήσεις στην Ε.Ε. για υποστήριξη της ομαλής μετάβασης των μεσογειακών χωρών στη δημοκρατία και την ανάπτυξη αλλά και για νέα πνοή και κατευθύνσεις στις ευρωμεσογειακές σχέσεις», τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδια για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις Ρόδη Κράτσα στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Sidi Mohamed Ben Abdellah στην ιστορική πόλη Fes του Μαρόκου σε ακροατήριο που αποτελείτο από ακαδημαϊκούς, φοιτητές, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, τοπικών αρχών και μέσων ενημέρωσης.

Ιδιαίτερες συνομιλίες είχε στο Ραμπάτ (πρωτεύουσα του Μαρόκου) με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Abdelwahad Radi, ο οποίος θα αναλάβει και την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, τον Πρόεδρο της Γερουσίας Mohammed Cheikh Biadillah, με τους οποίους συζήτησε την κοινοβουλευτική διάσταση των σχέσεων του Μαρόκου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Υπουργό Παιδείας Ahmed Khchichen, με τον οποίο συζήτησε την εξέλιξη του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI) και το ρόλο του Μαρόκου στο πλαίσιο του δικτύου των Πανεπιστημίων από τις δύο όχθες της Μεσογείου.

Κατά την επίσκεψή της στο Μαρόκο, η ελληνίδα Αντιπρόεδρος συναντήθηκε και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με στόχο ένα βαθύτερο διάλογο και στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με το Μαρόκο.

Η Αντιπρόεδρος τόνισε σθεναρά στους συνομιλητές της τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της χώρας και για την αξιοποίηση των ευκαιριών της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κα Κράτσα τόνισε επίσης τη σημασία αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και των επενδύσεων στην παιδεία καθώς και τη σημασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο για να κερδίσει το Μαρόκο το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ