Γράφει ο Βασίλειος Σταματόπουλος

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας προσκλήθηκε ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» προκειμένου να συμμετέχει με την εξαιρετική χορωδία και το χορευτικό του συγκρότημα στις ετήσιες εκδηλώσεις για την ίδρυση του Ουγγρικού κράτους.

Με τα Σέρβια υπάρχουν ξεχωριστοί δεσμοί φιλίας από τον 16ον αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς η οικογένεια Charis Szerviczky εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην περιοχή του Τοκάι και ο Επίσκοπος Διονύσης Παπαγιαννούσης γνωστός ως Πόποβιτς που επί των ημερών του κτίστηκαν πάνω από 35 εκκλησίες και σχολεία στην Ουγγαρία.

Το πρόγραμμα τους παρουσιάστηκε:

  1. Στο 8ο δημαρχιακό διαμέρισμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μειονοτήτων σε κέντρου συνεργασία με την πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκηση του 8ου διαμερίσματος κα Ειρήνη Μποζόνα
  2. Στο χωριό Μπελογιάννη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Παπαλέξη
  3. Στην πόλη Πάτυ δίπλα στην Βουδαπέστη σε συνεργασία με τον διευθυντή του πολιτιστικού Λάσλο Σέτνερ

Στον χαιρετισμό της προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου κας Χρυσάνθης Καραγιαννίδη τονίσθηκε ιδιαίτερα ο ιστορικός δεσμός που τείνει να ζωντανέψει σήμερα με τις επισκέψεις στην Βουδαπέστη και στην Ουγγαρία καθώς να διατηρήσει μία σχέση φιλίας και συνεργασίας που προάγει τον πολιτισμό

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου προς τον Σύλλογο μας.

«Αγαπητοί Φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας για πρώτη φορά.

Η φιλία και η συνεργασία που έχετε αναπτύξει με την πόλη μας τα Σέρβια και τον Μορφωτικό Όμιλο «Τα Κάστρα» αποτελεί έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας της κοινωνίας σας με τους πολίτες του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού.

Αυτοί οι κοινοί δεσμοί φιλίας αποτελούν παράλληλα και τη βάση για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας, σε ακόμη μεγαλύτερο και ευρύτερο επίπεδο δράσεων και στενότερης συνεργασίας. Οδηγός μας, η πλούσια ιστορική μας παράδοση καθώς και η κοινή μας πορεία στην ενωμένη Ευρώπη.

Για την Δημοτική Αρχή, για μένα προσωπικά αλλά και για την κοινωνία των Σερβίων η επαφή και η συνεργασία με κοινωνίες και πολίτες άλλων χωρών πάνω σε τομείς όπως ο πολιτισμός αποτελούν προτεραιότητα, στα πλαίσια πάντα μιας εξωστρεφούς κοινωνίας, ανοιχτής και δεκτικής για νέες συνεργασίες.

Άλλωστε οι πρώτοι πρόγονοί μας κατά τον 17ον αιώνα που έφθασαν στον ευλογημένο τόπο σας αλλά και αργότερα οι πατριώτες μας που βρήκαν καταφύγιο στον φιλόξενο τόπο σας μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες, ρίζωσαν, στέριωσαν και πρόκοψαν, άξιοι συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων πού είχαν ιδρύσει νέες κοινωνίες σε όλη τη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Για όλα αυτά εκ μέρους της κοινωνίας των Σερβίων , του Δημοτικού Συμβουλίου και εμού προσωπικά, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά.

Είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον οι σημερινές στέρεες και εποικοδομητικές φιλικές σχέσεις θα αναπτυχθούν, ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο κοινωνιών.

Ως Δήμαρχος του νέου Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στηρίζω με θέρμη τις πρωτοβουλίες αυτές και εκφράζω την ισχυρή πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια για μία σειρά κοινών δράσεων σε τομείς όπως ο Πολιτισμός η Εκπαίδευση , ο Αθλητισμός.

Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα να επισκεφθείτε σύντομα τον τόπο μας»

Τέλος ευχαριστούμε για την συνεργασίας, το ΤΕΟ ΤΟΥΡΣ του κ. Θεοδώρου Σκεύη και τον κ. Σπύρο Μπέντεκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ