Θεσσαλονίκη: Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που συναντήσαμε τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ  Ποπόβ σε διάφορες εκδηλώσεις όπου η φιλότιμη παρουσία και επικοινωνία με το κοινό μας εξέπληξε.. Και αυτό διότι η ζεστασιά του λόγου του φέρνει πιο κοντά του το κοινό ανεξάρτητα αν είναι Ρωσικής ή Ελληνικής καταγωγής. Τα άπταιστα Ελληνικά του, οι βαθιές του γνώσεις στην ιστορία της Ελλάδος και η φιλική του στάση στα πολιτιστικά δρώμενα τον έφεραν στην εκτίμηση των Θεσσαλονικέων που αναγνωρίζουν τα φιλικά του αισθήματα. Έτσι στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας του Ρώσικου Προξενείου Θεσσαλονίκης σε θέματα πολιτισμού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέϊ Ποπόβ επισκέφτηκε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012.

Ο Ρώσος αξιωματούχος  συναντήθηκε με την πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, Δημοτική Σύμβουλο, Θεοδώρα Λειψιστινού και ξεναγήθηκε στο χώρο των βιβλιοθηκών, όπου φυλάσσεται σπάνιο αρχειακό υλικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα μελλοντικής συνεργασίας με το «Ίδρυμα Σολζενίτσιν» της Μόσχας, σε θέματα διαφύλαξης αρχειακών εκδόσεων και προβολής ιστορικών βιβλίων.

Το «Ίδρυμα Σολζενίτσιν» μελετά την ιστορία της Ρωσίας και έχει εκδώσει πολλά ιστορικά βιβλία, εκ΄ των οποίων 350 από αυτά θα προσφερθούν στο Βαφοπούλειο και θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί  στους χώρους του Κέντρου,  στις 7 Νοεμβρίου 2012.

Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο προγραμματίστηκε εκδήλωση στο πλαίσιο της Ρώσικης παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία-στρογγυλό τραπέζι για την ιστορία της Ρώσικης Πρωσίας, στην οποία θα λάβουν μέρος Ρώσοι και Έλληνες Ακαδημαϊκοί.

Στην εθιμοτυπική επίσκεψη παρευρέθησαν, εκτός από την  Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του ΒΠΚ Θεοδώρα Λειψιστινού και η Διευθύντρια του ΒΠΚ Ελένη Τσιτσιμίκλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτιστικών & Εικαστικών Τεχνών Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη και η υπεύθυνη προγράμματος Στέλλα Θωμά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ