Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, συνεχίζοντας την επίσκεψη του στη Ν. Αφρική, συναντήθηκε, χθες, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιοχής του Γιοχάνεσμπουργκ, με τους οποίους συζήτησε ομογενειακά θέματα και ιδίως το ζήτημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη νέα γενιά.

Κατά τη συζήτηση,  ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Χαίρομαι που η ομογένεια της Ν. Αφρικής διαπρέπει σε όλους τους τομείς και διαφημίζει την πατρίδα μας σ’ αυτή την ήπειρο. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να υπάρχει αλληλεγύη μεταξύ μας. Σας συγχαίρω από την καρδιά μου για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε εδώ και δεκαετίες και γιατί ξεχωρίζετε σ’ αυτή την χώρα, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζετε. Θέλω να σας ζητήσω να βοηθήσετε ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί και τη μητέρα πατρίδα, τώρα που περνάει δύσκολες στιγμές. Και είμαι σίγουρος ότι το κάνετε”.

Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε, τέλος, το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Εναρκτήρια ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Κ.Γεροντόπουλου σε επιχειρηματικό συνέδριο HIP ALLIANCE (Γιοχάνεσμπουργκ, 19.11.2013)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος κήρυξε,  χθες,  στο Γιοχάνεσμπουργκ την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού συνεδρίου που οργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Hellenic Italian Portuguese Alliance.

Παρατίθεται η ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών:

«Είναι τιμή μου να συμμετάσχω σε αυτή τη Διάσκεψη. Θα ήθελα να συγχαρώ την  “Ελληνο-ιταλο-πορτογαλική Συμμαχία Νοτίου Αφρικής” (HIP Alliance) και ειδικότερα το ιδιαίτερα δυναμικό ελληνικό τμήμα της για την οργάνωση ενός τέτοιου σημαντικού επιχειρηματικού γεγονότος, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα έχει άριστα αποτελέσματα.

Η παρουσία, εδώ, σήμερα, τόσο σημαντικών επιχειρηματιών, επιχειρηματικών ενώσεων και οργανισμών, αποδεικνύει το θερμό και γνήσιο ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας της Ν. Αφρικής για μια αμοιβαία και αποτελεσματική συνεργασία με Έλληνες ομολόγους τους.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα ανάμεσα σε τόσο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ν. Αφρικής.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας αυτή και για τη συνδρομή σας στη μάχη επιβίωσης που δίνει η Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να καλέσουμε τις επιχειρήσεις της Ν. Αφρικής να διερευνήσουν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η μηχανική, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ακίνητη περιουσία. Απευθύνουμε, επίσης, πρόσκληση σε εταιρείες της Ν. Αφρικής να συμμετάσχουν στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στο Πρόγραμμα Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η Ελλάδα είναι σημαντική πύλη για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, με πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Θα πρέπει να τονίσουμε, επίσης, ότι οι απαραίτητες διαθρωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση οδήγησαν στην δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις και επιχειρήσεις όπως και στη δημιουργία πρόσθετων επενδυτικών ευκαιριών.

Η Ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει επιτυχώς εφαρμόσει ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και οι μακροοικονομικές προοπτικές.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2013, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 αναμένουμε ένα σημαντικό θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον τα σημαντικά βήματα που κάνει η Νότιος Αφρική προς την πρόοδο  και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Με μια δυναμική και ισχυρή οικονομία, η Ν. Αφρική είναι ένα σημαντικό μέλος των χωρών BRICS και έχει ηγετικό ρόλο στην Υποσαχάρια Αφρική.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι το καλό επίπεδο των διμερών εμπορικών μας συναλλαγών μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με τη διερεύνηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των δύο οικονομιών μας. Και είμαι βέβαιος ότι, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Ν. Αφρικής, η Διάσκεψη αυτή μέσω της δημιουργίας του “Ελληνικού Ιδρύματος Νοτίου Αφρικής για την Ανάπτυξη και Φιλανθρωπία” θα δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο σε αυτόν τον τομέα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, επισκέφτηκε σήμερα το ελληνικό σχολείο SAHETΙ του Γιοχάνεσμπουργκ που, φέτος, συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυση του.

Τον κ. Υφυπουργό υποδέχθηκαν ο ιδρυτής του σχολείου κ. Γεώργιος Μπίζος, δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και εμβληματική φυσιογνωμία στη Νότιο Αφρική, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές. Ο κ. Μπίζος εξέφρασε στον Υφυπουργό τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια του SAHETI να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, με τη διάθεση αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα.

Ο κ. Γεροντόπουλος, αφού ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και του στόχους του σχολείου, ευχαρίστησε τον κ. Μπίζο και τους δασκάλους για τη διαχρονική προσφορά τους στον ελληνισμό της Ν. Αφρικής.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα του Γιοχάνεσμπουργκ και τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ενημερώθηκε για θέματα της ομογένειας. Τέλος, επισκέφτηκε το Μουσείο Lilliesleaf που είναι αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια στο Απαρχάιντ.

Επαφές ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου στο Κέηπ Τάουν (15-17.11.2013)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριακός Γεροντόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέηπ Τάουν (15-17 Νοεμβρίου), τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Ν. Αφρική, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Καλής Ελπίδος Σέργιο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την αποστολή και το έργο της Αρχιεπισκοπής στις περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία της.
Ο κ. Γεροντόπουλος μετέβη, στη συνέχεια, στα Γραφεία της πολυπληθούς Ελληνικής Κοινότητας, ξεναγήθηκε στο Σχολείο και την Ακαδημία Χορού και συνάντησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας και πολλούς ομογενείς, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την επίσκεψή του και αναφέρθηκαν σε ζητήματα της Ελληνικής Κοινότητας.
Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Κέηπ Τάουν. Ο Αρχιεπίσκοπος  Σέργιος, κατά την προσφώνησή του, δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που έχουμε μαζί μας τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο. Συζητήσαμε μαζί του τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στη Ν. Αφρική. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το ενδιαφέρον που επέδειξε σε όλα τα ζητήματα, είτε αφορούν την Εκκλησία μας, είτε τις Κοινότητες που έχουμε εδώ. Κύριε Υπουργέ, είστε ο εκπρόσωπος της Μητέρας Πατρίδος και όλοι μας νιώθουμε ικανοποίηση γι’ αυτή την επίσκεψη. Γιατί η Ελλάδα με την παρουσία σας στο Κέηπ Τάουν αλλά και τη Ν. Αφρική γενικότερα, δείχνει ότι βρίσκεται κοντά μας”.
Ο κ. Γεροντόπουλος, στην αντιφώνησή του, δήλωσε: “Σεβασμιώτατε. Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες. Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σας και τη φιλοξενία. Γνωρίζω ότι είσαστε οι καλύτεροι εκπρόσωποι του Ελληνισμού εδώ στη Ν. Αφρική. Όπου και αν βρίσκονται οι Έλληνες, είναι πετυχημένοι επαγγελματίες, επιστήμονες, οικογενειάρχες, αγαπητοί παντού. Η Εκκλησία αποτελεί πόλο συσπείρωσης για όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, γιατί αυτή είναι που τους συγκεντρώνει δίπλα της και στις χαρές και στις λύπες. Διαπίστωσα με πολύ μεγάλη χαρά, ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον Σεβασμιότατο και την Κοινότητα μας για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη. Η εκκλησία στηρίζει τον Ελληνισμό και φυσικά οι Έλληνες βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, γιατί αυτά είναι αλληλένδετα”.

Πρόγραμμα

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νότιο Αφρική, από την Παρασκευή 15 έως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα έχει συναντήσεις, με τα μέλη της Ελληνικής ομογένειας, θα κηρύξει την έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει το HIP ALLIANCE για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με μέλη της Κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής.

Το πρόγραμμα του κ.Γεροντόπουλου ξεκινάει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου από το Κέηπ Τάουν. Εκεί, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο και θα επισκεφθεί την Ελληνική Κοινότητα της πόλης, το Ελληνικό σχολείο και την Ελληνική Ακαδημία Χορού. Την Κυριακή, θα παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα συζητήσει με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Κέηπ Τάουν.

Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα έχει συναντήσεις γνωριμίας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής και εκπροσώπους του HIP ALLIANCE. Πρόκειται για φόρουμ επιχειρηματικής συνεργασίας, το οποίο και διοργανώνει το συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο κ. Υφυπουργός το πρωί της Τρίτης.

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο κ. Γεροντόπουλος θα επισκεφθεί το Ελληνικό σχολείο SAHETI, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ιωάννη Μπίζο, εκ των ιδρυτών του και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δ. Μπίζο και θα έχει γνωριμία με τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Lilliesleaf, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα  εναντίον του Απαρχάιντ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, τον κ.Ebrahim Ebrahim.

Το πρωί της Τρίτης, 19 Νοεμβρίου, ο κ. Γεροντόπουλος θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου που διοργανώνει το HIP ALLIANCE και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γηροκομείο “Νομίκειο Οίκο Γερόντων”, καθώς και τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Γεροντόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δημοσίων Επιχειρήσεων της Νοτίου Αφρικής κ. Malusi Gigaba.

Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και θα συζητήσει με φοιτητές και καθηγητές. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Πρετόρια, όπου θα επισκεφθεί την εκεί Ελληνική Κοινότητα και θα συζητήσει με έλληνες ομογενείς, ενώ θα επισκεφθεί και τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ