H χθεσινή συμπλοκή στην Βουλή μεταξύ βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος είναι ενδεικτική της πόλωσης και της έντασης στην Άγκυρα.Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτές στην μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση πιάνονται στα χέρια. Όμως η εκτεταμένη συμπλοκή που πυροδοτήθηκε όταν βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος έδειξε την φωτογραφία του υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να μπαίνει σε αεροσκάφος επιχειρηματία, ο οποίος τώρα είναι καταζητούμενος υπογραμμίζει το πόσο οριακά είναι τα πράγματα. Άλλωστε δεν πρόκειται για αποκάλυψη, αλλά σπόντα αναφορικά με το γνωστό θέμα, για το οποίο έχει ήδη τοποθετηθει ο Σοιλού.

Η επιμονή του Ερντογάν σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, όπως το ονομάζει ο ίδιος, δεν βρίσκει οπαδούς στους κόλπους των οικονομολόγων, που θεωρούν ότι πρόκειται για κενές υποσχέσεις για να κερδηθεί χρόνος, φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να προκαλεί αστάθεια στις ισοτιμίες της τουρκικής λίρας. Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την οικονομία, όπως και στον κρατικό προϋπολογισμό που πλέον έχει μείνει σχεδόν ο μισός σε δολάρια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική, ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές του 2023.

Η λίρα τις τελευταίες τρεις μέρες δεν σημειώνει σημαντικές διακυμάνσεις, όμως αν στις 16 Δεκεμβρίου ανακοινωθεί άλλη μια μείωση επιτοκίου, το πιθανότερο είναι πως θα ξεκινήσει νέα κατρακύλα. Ο κεντρικός τραπεζίτης τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να κάνει καθησυχαστικές για τις αγορές δηλώσεις, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλο περιθώριο ελιγμών με το επιτόκιο.
Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει αν πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει το κυνήγι των επιτοκίων ή αν ήταν μόνο κουβέντες για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στις αγορές.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ