Η επανένωση της Κύπρου φαίνεται ακόμη πιο μακρινή μετά την επίσκεψη Ερντογάν και την επιθετική ρητορική του κατά της ΕΕ. Ένα σχόλιο από τον Ρόναλντ Μαϊνάρντους.Σήμερα η Κύπρος απέχει από την επανένωση όσο ποτέ άλλοτε μετά τη βίαιη διχοτόμησή της το καλοκαίρι του 1974. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο βόρειο τμήμα του νησιού και οι επιθετικές δηλώσεις του σηματοδοτούν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για μια ενωμένη Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν πλάι-πλάι σε ένα ενιαίο ομοσπονδιακό, δικοινοτικό και διζωνικό κράτος. «Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία είναι δυνατή μόνον μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την «κυρίαρχη ισότητα» μεταξύ των δυο κοινοτήτων ως κεντρικό άξονα της τουρκικής πολιτικής.

Απόλυτη ταύτιση με τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία

Ήταν πασιφανές ότι τόσο ο Ερντογάν, όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία μιλούν την ίδια γλώσσα. Η ταύτιση αυτή αφορά την ουσία των θεμάτων, αλλά και το ύφος της επικοινωνίας. Αυτή χαρακτηρίζεται από έναν έντονο ανθελληνισμό και – αυτό είναι αξιοσημείωτο – μια εχθρική έως και υβριστική ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη στηρίζεται σε ψέματα και δεν είναι δημοκρατία», αναφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος που μόλις λίγες μέρες πριν είχε ξεκινήσει μια διπλωματική εκστρατεία καλής θέλησης προς τις Βρυξέλλες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων.

Ένα νέο στοιχείο είναι ο κατηγορηματικός τρόπος, με τον οποίο Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απορρίπτουν μια νέα μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και κάθε ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι πολιτικές μάχες γύρω από το Κυπριακό αναμένεται να μεταφερθούν στον διεθνή διπλωματικό στίβο, καθώς οι προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβασμών για τα διαφορά διακοινοτικά ζητήματα σε τοπικό επίπεδο έχουν ανασταλεί.

Νέα αγκάθια στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες

Η Άγκυρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να κινητοποιήσει τους συμμάχους της να αναγνωρίσουν επισήμως την λεγόμενη ΤΔΒΚ. Ήδη τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι μια τέτοια αναγνώριση αναμενόταν από το Αζερμπαϊτζάν και από δυο κρατίδια της κεντρικής Ασίας. Η μάχη για την αναγνώριση του αποσχιστικού κρατιδίου θα είναι δύσκολη για την Άγκυρα, καθώς είναι δεδομένη η απροθυμία να αποτελέσει προηγούμενο το παράδειγμα της Κύπρου. Καθολική είναι η απόρριψη της λύσης των δυο κρατών στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται η σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο θέμα της Κύπρου να επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών την καλή συμπεριφορά του κυρίου Ερντογάν στα ελληνο-τουρκικά. Στα καθαρά διμερή θέματα η Άγκυρα τήρησε ένα είδος αυτοσυγκράτησης τους τελευταίους μήνες. Στο θέμα της Κύπρου ο τούρκος πρόεδρος έδειξε για μια ακόμα φορά το γνωστό πρόσωπο του.

Ρόναλντ Μαϊνάρντους, Κωνσταντινούπολη

Ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους είναι επικεφαλής του παραρτήματος του Ιδρύματος Friedrich Naumann (Φρίντριχ Νάουμαν) που πρόσκειται στους Γερμανούς Φιλελεύθερους (FDP), στην Κωνσταντινούπολη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε διατελέσει διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ