«Οποιαδήποτε απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς», τονίζει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος .

«Eλπίζω ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν θα επαληθευθούν. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η απόπειρα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα της Τουρκικής κυβέρνησης και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς».

Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε σήμερα σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega, πληροφορίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση σκέπτεται να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

«Μια τέτοια επιλογή θα είναι απαράδεκτη», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έχουν πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα. Από το 1935, που ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή τής Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κανείς δέν διανοήθηκε να αλλάξει αυτή τη χρήση. Αλλ’ ακόμα και αν η Αγία Σοφία ξαναγινόταν λατρευτικός τόπος, μπορεί να γίνει μόνο υπό μία έννοια: να γίνει Χριστιανική εκκλησία. Γι’ αυτό χτίστηκε. Αυτή είναι η ταυτότητα του μνημείου».

Αφού τόνισε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και μέσω ΕΣΠΑ δίνει πολλά χρήματα για να συντηρήσει, να αναπαλαιώσει και να αναδείξει ιστορικά μουσουλμανικά μνημεία που σώζονται σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα διανοηθεί να εμπλέξει τέτοιου είδους καταστάσεις στα εσωτερικά πολιτικά της προβλήματα, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ρευστότητας, στο οποίο, ασφαλώς, εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Θέλουμε να συστήσουμε στην κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας σωφροσύνη και σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων, για τα οποία η διεθνής κοινότητα και η διεθνής νομιμότητα έχουν κατοχυρωμένη θέση, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ