Στο επίκεντρο της κριτικής η συμπεριφορά του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν δέχεται μόνο τα πυρά των αντιπάλων αλλά και των εταίρων. Στο στόχαστρο της κριτικής πολιτικές επιλογές και όχι μόνο.Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιταλικής πολιτικής επικαιρότητας. «Δεν σέβεται τα καθιερωμένα όρια της δημοκρατικής αντιπαράθεσης», γράφουν οι σχολιαστές. Και στο μεταξύ, οι διαφορές και οι εντάσεις αυξάνονται διαρκώς: «αν ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι θαρραλέος τότε είναι καλύτερα να πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές», δηλώνει ο γραμματέας της Λέγκα. «Δεν καταλάβαμε πού εννοεί να βρει τα αναγκαία χρήματα ο Σαλβίνι, για να μπορέσει να μειώσει τους φόρους» απαντά ακόμη και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των κυβερνητικών συμμάχων των Πέντε Αστέρων.

Η δε εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα τονίζει ότι ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση του τζετ σκι της αστυνομίας στο οποίο επέβαινε ο δεκαεξάχρονος γιός του. Αντιθέτως, είπε στον δημοσιογράφο που τράβηξε τις εικόνες ότι «προφανώς του αρέσουν τα παιδιά». Προκαλώντας την άμεση και οργισμένη αντίδρασή του.

Ο Σαλβίνι πάνω από τους νόμους

Όπως φαίνεται, ο Σαλβίνι θέτει συχνά, τον εαυτό του υπεράνω περιορισμών και κανόνων. Δεν συμμετέχει στα περισσότερα συμβούλια των υπουργών Eσωτερικών της ΕΕ, παρουσιάζεται όταν εκείνος θέλει στα υπουργικά συμβούλια της Ρώμης και έχει αποφασίσει πως έχει το δικαίωμα να φορά την στολή της Ιταλικής Αστυνομίας.

Οι αναλυτές προσθέτουν ότι δεν απευθύνεται στην λογική αλλά στην παρορμητικότητα των ψηφοφόρων που δεν ασχολούνται σχεδόν ποτέ με την πολιτική. Οι οποίοι, στην φάση αυτή, δείχνουν να είναι πολύ περισσότεροι από τους «παραδοσιακά» πολιτικοποιημένους πολίτες. «Δεν με ενδιαφέρουν οι τύποι αλλά η ουσία», δηλώνει ο γραμματέας της Λέγκα, ξεπερνώντας κάθε όριο της μέχρι τώρα πολιτικής επικοινωνίας.

Και τώρα επιχειρεί να απορροφήσει τις ψήφους της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (το 9% της πρόθεσης ψήφου) η οποία βρίσκεται, ουσιαστικά, υπό διάλυση. Ο «Καβαλιέρε» δεν εμπιστεύθηκε την πρώην υπουργό Μάρα Καρφάνια -την οποία είχε ορίσει εθνική συντονίστρια του κόμματος- και η προσπάθεια μετάβασης προς μια νέα δύναμη του κεντρώου χώρου κινδυνεύει σοβαρά να ναυαγήσει.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ