Οι επιστήμονες πιέζουν για περισσότερα μέτρα κατά της πανδημίας, οι βουλευτές ανησυχούν για την οικονομία και ο Μπόρις προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή.Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία Συντηρητικοί βουλευτές και επιστήμονες μοιάζουν να έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα. Όμως για τον Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι όποια πλευρά και να επιλέξει, θα αποβεί μοιραία για τον ίδιο.

Από τη μία πλευρά, οι επιστήμονες επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν ακόμα περισσότερα μέτρα ώστε να περιοριστεί η μετάλλαξη Όμικρον. Κύρια ανησυχία των επιστημόνων, η πιθανή «ασφυξία» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με χιλιάδες ασθενείς. Μάλιστα πληροφορίες που διέρρευσαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων (Sage) κάνουν λόγω για έως και 3000 εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε ημέρα, εάν δεν ληφθούν άμεσα αυστηρότεροι περιορισμοί.

Aύξηση κρουσμάτων πάνω από 60%

Είναι αλήθεια ότι τα κρούσματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί κατά 60,8%, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 6%. Όμως οι θάνατοι έχουν σημειώσει μείωση τις τελευταίες επτά ημέρες κατά 5,4%. Ενδεικτικά χθες καταγράφηκαν 91,743 κρούσματα, 919 εισαγωγές στα νοσοκομεία και 44 θάνατοι.

Για αυτό, από την άλλη πλευρά, αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τη μετάλλαξη, ώστε να δικαιολογηθεί η οικονομική επιβάρυνση νέων μέτρων.

Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ο Τζόνσον

Σε αυτό τον πανικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά το χθεσινό δίωρο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται πως «άκουσε» για την ώρα τους βουλευτές του και δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, όμως ξεκαθάρισε ότι τα δεδομένα εξετάζονται «κάθε ώρα».

Στην άκρη του μυαλού του έχει ακόμα τη ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία δεκάδες βουλευτές του καταψήφισαν τα μέτρα της πανδημίας που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Στόχος να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη τους και να αποφύγει νέες παραιτήσεις.

Ακυρώσεις εν όψει Χριστουγέννων

Ο δήμαρχος του Λονδίνου παρόλα ταύτα προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει». Γι αυτό και αποφάσισε την ακύρωση της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στην πλατεία Τραφάλγκαρ «προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Παράλληλα, ο κλάδος της εστίασης και του θεάματος επιμένει να δοθεί από τον πρωθυπουργό ξεκάθαρη απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε παραπάνω μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη έχει υποστεί πλήγμα από τις ακυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα μισά από τα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου ακύρωσαν τις παραστάσεις του Σαββατοκύριακου, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πρωτεύουσας και το Κάστρο του Εδιμβούργου παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία διαφοροποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση και ήδη ανακοίνωσαν περαιτέρω περιορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ