Τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για την Ελλάδα και την Κύπρο επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα.Mε νέα ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα ανεβάζει περεταίρω τους τόνους για την Ανατολική Μεσόγειο εν όψει των ερευνών που αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην νέα ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας προειδοποιεί τις τρίτες χώρες και εν προκειμένω την Ιταλία, να μην συμμετέχουν στις μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι έτσι, συνεχίζει, οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο και θα απειλήσουν την ειρήνη και σταθερότητα.

Η ανακοίνωση, που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την χθεσινή ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην έναρξη των εργασιών του τουρκικού κοινοβουλίου, κατά την οποία ανέφερε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά της στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ότι η μόνη αιτία των περσινών εντάσεων στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Ο Ταγίπ Ερντογάν χθές πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της υπεράσπισης του αγώνα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν οι ενέργειες, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Διερευνητικές επαφές με μαχητικά στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, με γραπτή ανακοίνωσή του είχε αντιδράσει στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας για την Ελληνογαλλική αμυντική Συμφωνία, λέγοντας ότι είναι επιζήμια για το ΝΑΤΟ, ότι το πρόγραμμα εξοπλισμού της Ελλάδας αντί της συνεργασίας και η πολιτική απομόνωσης που ακολουθεί κατά της Τουρκίας είναι προβληματική και απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Σε αυτό το κλίμα την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα και μάλιστα ενώ που τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο ο χορός των μαχητικών έχει εκ νέου φουντώσει.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ