Πρωτοεμφανιζόμενη ανταρτική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη μέσω του διαδικτύου για την βομβιστική επίθεση. Γλύτωσε ο Μαδούρο, τραυματίστηκαν 7 στρατιώτες. Τουρκία και Ρωσία καταδικάζουν το συμβάν.Η απόπειρα δολοφονίας τους νεοεκλεγέντος προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο έγινε το απόγευμα τοπική ώρα, εν μέρει σε ζωντανή αναμετάδοση από την τηλεόραση, τη στιγμή που εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων, παρατεταγμένα σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας. Από τις εικόνες ακούσθηκαν εκρήξεις από 2 ντρόνεν, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά, και στη συνέχεια στρατιώτες και θεατές να τρέχουν να σωθούν.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει τους ακροδεξιούς

Σωματοφύλακες του Μαδούρο τον φυγάδευσαν σώο και αβλαβή σε ασφαλές μέρος, τραυματίστηκαν ωστόσο 7 στρατιώτες, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου, Χοσέ Ροντρίγκες. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε διάγγελμα προς τον λαό καταγγέλλοντας τους ακροδεξιούς της αντιπολίτευσης, τη γειτονική Κολομβία και αμερικανικούς χρηματοδοτικούς κύκλους στη Φλόριντα.

«Επιχείρησαν να με δολοφονήσουν» είπε. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι πίσω από την απόπειρα βρίσκεται η άκρα δεξά στη Βενεζουέλα σε συμμαχία με τη δεξιά στην Κολομβία και τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Θέλω να σας πω ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να με δολοφονήσουν, έχουν συλληφθεί και προσαχθεί. Πρώρες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν χρηματοδότες της επίθεσης που ζουν στις ΗΠΑ και στην Φλόριντα. Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ να στραφεί εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που επιχειρούν μεγάλες επιθέσεις εναντίον φιλήσυχων χωρών της ηπείρου μας, εν προκειμένων τη Βενεζουέλα».

Αντιδράσεις αλληλεγγύης από Τουρκία και Ρωσία

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές που να επιβεβαιώσουν την εκδοχή περί απόπειρας δολοφονίας. Η Κολομβία πάντως, μέσω του προεδρικού εκπροσώπου, έσπευσε πάραυτα να διαψεύσει κάθε εμπλοκή της στο συμβάν. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω του διαδικτύου η πρωτοεμφανιζόμενη ανταρτική οργάνωση Εθνικό Κίνημα Στρατιωτών με τα Πουκάμισα, όπως ονομάζεται, που φέρεται να συστήθηκε πριν από 4 χρόνια. «Αντιβαίνει στη στρατιωτική ηθική η υπεράσπιση κυβέρνησης που ξέχασε το Σύνταγμα και από την υπηρεσία του κράτους παρεκτράπη στο χυδαίο τρόπο αυτοπλουτισμού» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου.

Την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Μαδούρο καταδίκασε με έντονο τρόπο η Τουρκία, μια από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους του. «Μας γέμισε το γεγονός μεγάλη ανησυχία» ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών Ακολούθησε η Ρωσία. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων ως εργαλείο πολιτικού αγώνα» αναφέρεται σε ανακίνηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/afpr, dpa,reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ