Μια ανάσα από το όγδοο στη σειρά πρωτάθλημα βρίσκεται πλέον η Μπάγερν Μονάχου, μετά από μία δύσκολη νίκη απέναντι στη μαχητική Γκλάντμπαχ το Σάββατο. Στη δίνη του υποβιβασμού η ιστορική Βέρντερ Βρέμης.Ακόμη και χωρίς τα μεγάλα της αστέρια στην επίθεση, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Τόμας Μίλερ, που ήταν τιμωρημένοι με κίτρινες κάρτες, η Μπάγερν έδειξε ότι μπορεί να κερδίζει. Μόνο που δεν μπορεί να κερδίζει τόσο εύκολα. Ειδικά όταν έχει απέναντί της τη μαχητική Γκλάντμπαχ, που ξεκίνησε δυνατά μέσα στο Μόναχο, πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ σε μία οριακή φάση, αλλά είχε την ατυχία να χάσει το δικό της επιθετικό αστέρι, τον Μάρκους Τουράμ, λόγω τραυματισμού, μετά από δέκα λεπτά παιχνιδιού.

Τελικό αποτέλεσμα 2-1 για τη Μπάγερν. Ίσως τα φρέσκα πρόσωπα στην ενδεκάδα να έκαναν καλό στους Βαυαρούς, οι οποίοι την Τετάρτη είχαν κι άλλο δύσκολο παιχνίδι απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης για τα ημιτελικά του Κυπέλου Γερμανίας. Το επισήμανε και ο προπονητής της Μπάγερν Χάνσι Φλικ μετά το παιχνίδι με τη Γκλάντμπαχ: “Αυτή την εβδομάδα είχαμε αγώνα κυπέλου, ενώ η Γκλάντμπαχ είχε μία κανονική εβδομάδα για να προετοιμαστεί για το παιχνίδι, οπότε χρειαζόμαστε κάποια ανανέωση. Αλλά νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν θέμα με την κούραση των τελευταίων εβδομάδων, φαίνεται αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι…”

Γκολ-δώρο στον αντίπαλο

Στο πρώτο ημίχρονο η Γκλάντμπαχ όχι μόνο ισορροπούσε το παιχνίδι, αλλά είχε μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας από τη Μπάγερν. Όλα έδειχναν ότι είχε στριμώξει για τα καλά τους πρωταθλητές. Όμως στο 26ο λεπτό ο Γιαν Ζόμερ, κατά τα άλλα εξαιρετικός τερματοφύλακας της Γκλάντμπαχ και της Εθνικής Ελβετίας, στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα, έδωσε έτοιμο γκολ στον επιθετικό της Μπάγερν Γιόζουα Τσίρκζε. Εκείνος δεν είπε όχι και έκανε το 1-0 σε κενό τέρμα. Μία συγνώμη από τον Γιαν Ζόμερ στους συμπαίκτες του μετά τον αγώνα: “Ήταν μια λάθος απόφαση. Ήθελα να δώσω μακρινή μπαλιά, να καθαρίσω τη φάση, έκανα λάθος, είναι ξεκάθαρο…”

Ωστόσο πριν το διάλειμμα του ημιχρόνου οι Βαυαροί ανταπέδωσαν το δώρο του Ζόμερ. Ο Γάλλος αμυντικός της Μπάγερν, Μπένζαμιν Παβάρ, στην προσπάθειά του να διώξει σέντρα του Χέρμαν, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Μέχρι το 60′ οι παίκτες της Γκλάντμπαχ διεκδικούσαν με αξιώσεις τη νίκη, αλλά ο Χάνσι Φλικ από τον πάγκο των Βαυαρών απάντησε στην πίεση με δύο αλλαγές, τους Κομάν και Ντέιβις, που έδωσαν ανάσες στη Μπάγερν. Οι πρωταθλητές ανέβασαν στροφές και πήραν την πολύτιμη νίκη με γκολ του Γκορέτσκα στο 86′. Απολογισμός από τον Γιαν Ζόμερ της Γκλάντμπαχ: “Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο είχα την αίσθηση ότι πάμε καλά, είχαμε κατοχή της μπάλας, ευτυχώς ισοφαρίσαμε πριν το διάλειμμα. Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπάγερν άλλαξε τακτική, εμείς αρχίσαμε να κάνουμε πιο πολλά λάθη. Δεν τους δώσαμε πολλές ευκαιρίες, αλλά τη μία ευκαιρία που βρήκαν, την εκμεταλλεύτηκαν με κρύο αίμα…”

Την Τρίτη το ραντεβού για πανηγυρισμούς

Τύχη ή απλά ικανότητα στην αξιοποίηση της ευκαιρίας; Μάλλον το δεύτερο αποδεικνύουν οι πρωταθλητές. Το παραδέχεται ιπποτικά και ο μέσος της Γκλάντμπαχ, Κρίστοφ Κράμερ, μετά το σφύριγμα της λήξης. “«Το θέμα είναι να μην αφήσεις τη Μπάγερν να κάνει το παιχνίδι της. Εμείς τα καταφέραμε, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε για ενενήντα λεπτά”, λέει χαρακτηριστικά.

Μετά από όλα αυτά, οι Βαυαροί έχουν ξεφύγει επτά βαθμούς από τον δεύτερο στη βαθμολογία, τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, και ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τον όγδοο στη σειρά τίτλο στη Μπούντσελιγκα. Θα τον εξασφαλίσουν και μαθηματικά, αν κερδίσουν την Τρίτη, εκτός έδρας, τη Βέρντερ Βρέμης. Η ιστορική ομάδα που ταυτίστηκε με τον Ότο Ρεχάγκελ και δίδαξε επιθετικό ποδόσφαιρο στη δεκαετία του ’80, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα του υποβιβασμού και παλεύει για τη σωτηρία της. Το Σάββατο “ξέσπασε” κερδίζοντας 5-1 την ουραγό Πάντερμπορν, που έχει ήδη καταδικαστεί σε υποβιβασμό, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, kicker.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ