Δείπνο εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά.

Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2011. Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών προτύπων (European Standards) στην ενίσχυση της Καινοτομίας διερευνήθηκε στο δείπνο εργασίας που διεξήχθη χθες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ και με την υποστήριξη του Knowledge4Innovation (http:// http://www.knowledge4innovation.eu/), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με μέλη από τον δημόσιο, τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα που ασχολείται με την προώθηση της Καινοτομίας στην ΕΕ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδιων αρχών, καθώς και των Ευρωπαϊκών οργανισμών προτύπων (CEN-CENELEC, ETSI), της W3C (του διεθνούς οργανισμού που αναπτύσσει το πρότυπο HTML στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου), εκπρόσωποι εταιρειών (Siemens) και ενώσεων ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως η Orgalime (http://www.orgalime.org/) και η BITKOM (http://www.bitkom.org)

Η παραγωγή τεχνολογικών και βιομηχανικών προτύπων είναι μια εθελοντική συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των δημοσίων αρχών, των καταναλωτών και των κοινωνικών εταίρων, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα ανεξάρτητων οργανισμών αναγνωρισμένων από την ΕΕ. Τα πρότυπα συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης και διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς την κυκλοφορία τους στην εσωτερική αγορά. Προσφέρουν μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της Καινοτομίας. Το πρότυπο GSM για την κινητή τηλεφωνία αποτελεί το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα Ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο σε συνδυασμό με το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, έθεσε τις βάσεις για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το πρότυπο GSM αναπτύχθηκε το 1990 και πλέον χρησιμοποιείται από περισσότερους από 1,5 δις χρήστες κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Ωστόσο, τα πρότυπα επιτελούν τον αναπτυξιακό τους σκοπό μόνο όταν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε τον ρόλο των Προτύπων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και στην προστασία των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ευνοεί την Καινοτομία.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), οι οποίες εμφανίζουν ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, διαθέτουν ιδιαίτερα πολυπληθείς εσωτερικές αγορές και είναι σε θέση να ορίσουν τα δικά τους de facto βιομηχανικά και τεχνολογικά πρότυπα, αποκλείοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Ο κος Τσουκαλάς ζήτησε από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς να επιταχύνουν την ανάπτυξη προτύπων σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι «ευφυείς μετρητές», τα «ευφυή δίκτυα» και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν σημαντικό στοίχημα για την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ του εθελοντικού χαρακτήρα των προτύπων και της παροχής κινήτρων για τη συμμόρφωση με αυτά, π.χ. μέσω προβλέψεων για χρήση τους στις προμήθειες του δημοσίου τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ