Παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μια νέα εφαρμογή, στον χώρο των Smartphones App για την Αθήνα με την επωνυμία Amazing Athens, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σε ειδική εκδήλωση , σήμερα, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τουριστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets που σκοπός της είναι να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να ενισχύσει την εμπειρία που θα αποκομίσουν.

Το υπουργείο Τουρισμού, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, αξιοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογική εφαρμογή ξεκινώντας από την Αθήνα ενώ η προοπτική είναι να προστεθούν και άλλες πόλεις της Ελλάδας στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Το «Amazing Athens», θα κυκλοφορήσει πριν την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής περιόδου αρχικά στα αγγλικά.

Στόχος είναι να μεταφραστεί η εφαρμογή και σε άλλες γλώσσες οι οποίες θα απευθύνονται σε αγορές- στόχους, όπως στα Κινεζικά, Ρωσικά και Ισπανικά.

Για την εφαρμογή ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παραχώρησε αρχειακό υλικό προκειμένου να ενισχύσει καλλιτεχνικά την ομάδα εργασίας.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση για συσκευές Ios και στη συνέχεια για Android.

Η υλοποίηση της εφαρμογής δεν θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο ενώ τα όποια έσοδα της θα χρησιμοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ για την κατασκευή νέων ανάλογων εφαρμογών.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας για τον σκοπό αυτό του υπουργείου Τουρισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Simon Frazer του Βανκούβερ, το οποίο προσέφερε την εφαρμογή στο υπουργείο Τουρισμού.

Για τις δυνατότητες της εφαρμογής μίλησαν ο John Craig, Κοσμήτορας Παν/μιου SFU, ο Ανδρέας Γερολυμάτος, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ο Κώστας Δεδεγκίκας, technology Manager, SFU Media Lab, και ο Κωνσταντίνος Κοντός , Software Designer.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Robert Peck, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Τουρισμού κ.κ. Αναστάσιος Λιάσκος και Γιάννης Πυργιώτης , ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κος Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κος Χριστόφορος Καπαρουνάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητής κος Δημήτρης Παντερμαλής κ.α

Πιο αναλυτικά η Υπουργός ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα την εφαρμογή “Amazing Athens”.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τουριστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets.

Σκοπός της να ενισχύσει την εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης από την Αθήνα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο, η τεχνολογία των smartphones έχει δημιουργήσει μια τεράστια αγορά.

Χρησιμοποιείται πλέον ως το κατεξοχήν εργαλείο και μέσο ανάπτυξης, προβολής και διανομής ψηφιακού περιεχομένου στους τελικούς χρήστες.

Συνεπώς, η δημοφιλία των συσκευών αυτών και η κυριαρχία τους τόσο στον εμπορικό χώρο όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθιστά την υιοθέτησή τους ως μια προφανή επιλογή για την παροχή μιας μοναδικής εμπειρίας πληροφόρησης για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Το “Amazing Athens” επιδιώκει να προβάλει το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας.

Να δείξει στους χρήστες ότι η πρωτεύουσα είναι μια πόλη που προσφέρει επιλογές για πολιτισμό, διασκέδαση, άθληση, και την οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί όλο το χρόνο.

Οφείλουμε να αλλάξουμε στον επισκέπτη την εντύπωση ότι η Αθήνα αποτελεί απλώς έναν ενδιάμεσο σταθμό πριν κανείς επισκεφθεί τα Ελληνικά νησιά.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να δώσουμε επιλογές και κίνητρα. Να κάνουμε γνωστές όλες αυτές τις επιλογές που κάποιος έχει επισκεπτόμενος την Αθήνα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του “Amazing Athens”. Μέσα από εξαιρετικά γραφικά, φρέσκιες εικόνες, πλούσιο περιεχόμενο και διαδραστικές εφαρμογές ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει ένα εικονικό ταξίδι στην πόλη και να διαμορφώσει το πρόσωπο της Αθήνας που ταιριάζει περισσότερο στις δικές του προτιμήσεις και ανάγκες.

Μπορεί για παράδειγμα να κατευθυνθεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης εάν θέλει να ψωνίσει, να περιηγηθεί στο ιστορικό κέντρο εάν θέλει να θαυμάσει τα αρχαιολογικά μνημεία ή απλώς να πάει για μπάνιο στην παραλία.

Μπορεί επίσης να ξετυλίξει το μύθο της Αθήνας απλά περπατώντας τις γειτονιές της και μαθαίνοντας για την ιστορία τους.

Με λίγα λόγια δίνουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την Αθήνα και να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της με τον τρόπο που θα το έκανε αν είχε στο πλευρό του έναν Αθηναίο φίλο που τον ξεναγεί στην πόλη του. Το “Amazing Athens” κυκλοφορεί αρκετά πριν την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής περιόδου και αρχικά στα αγγλικά.

Στόχος είναι να μεταφραστεί η εφαρμογή και σε άλλες γλώσσες οι οποίες θα απευθύνονται σε αγορές- στόχους. Ενδεικτικά αναφέρω: Κινεζικά, Ρώσικα και Ισπανικά.

Το κόστος του για το ελληνικό δημόσιο είναι μηδενικό.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εφαρμογή “Amazing Athens” αποτελεί έμπνευση και προϊόν του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ.

Ο σχεδιασμός, η τεχνική υποστήριξη και υλοποίηση της εφαρμογής αποτελεί χορηγία του Κέντρου.

 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι του κέντρου, με επικεφαλής τον Διευθυντή του κέντρου ελληνικών σπουδών καθηγητή κ. Ανδρέα Γερολυμάτο και τεχνολογικό  υπεύθυνο τον κ. Κώστα Δεδεγκίκα, έφεραν εις πέρας ένα σημαντικό έργο, δουλεύοντας με πείσμα και ιδιαίτερο μεράκι.

Τους ευχαριστώ πολύ. Ταξίδεψαν από τον Καναδά και βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ο οποίος παραχώρησε με μεγάλη προθυμία αρχειακό υλικό του, στήριξε την προσπάθεια μας, συμβούλευσε καλλιτεχνικά την ομάδα εργασίας και μας δήλωσε ότι θα βρίσκεται κοντά μας και στα επόμενα βήματα.

Ο Κώστα Γαβράς είναι φωτεινό παράδειγμα Έλληνα που ζει, εργάζεται στο εξωτερικό και σε κάθε ευκαιρία βοηθάει την πατρίδα του. Η αρωγή του στο amazing Athens αποτελεί για το Υπουργείο μεγάλη τιμή. Το Υπουργείο Τουρισμού στήριξε εξαρχής την προσπάθεια. Όλη αυτή η πολύ σημαντική δουλειά αποτελεί ένα δυναμικό τουριστικό εργαλείο που εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και το οποίο μένει παρακαταθήκη στο Ελληνικό κράτος.

Ένας δημόσιος φορέας λοιπόν αγκαλιάζει μια τέτοια πρωτοβουλία και τολμά να καινοτομήσει ακούγοντας τα μηνύματα της αγοράς.

Ο Τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ελληνικής Οικονομίας και ταυτόχρονα τον τομέα εκείνο που μπορεί να αντιστρέψει όλο το αρνητικό κλίμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινάμε λοιπόν δημιουργώντας μια εφαρμογή την Αθήνα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Γιατί η Αθήνα είναι εκείνη που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της κρίσης.

 

Προσπάθειες σαν αυτή στέλνουν προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα καινοτομεί, εξελίσσεται και κινητοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ξεπερνάει γραφειοκρατικά εμπόδια και διεκδικεί ξανά τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Τα στελέχη από το Media Lab του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser θα σας κάνουν τώρα μια πιο ειδική παρουσίαση των δυνατοτήτων που δίνονται στον χρήστη της εφαρμογής.

Κλείνω με τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα βρίσκεται πάντα, δυναμικά και αποφασιστικά δίπλα σε τέτοιου είδους καινοτόμες προσπάθειες.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ