Συγκροτημένη αλλά όχι πάντα εύκολη η απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα με το άνοιγμα των καταστημάτων σε εποχές κορωνοϊού. Όλο και περισσότεροι ζητούν πλέον την υποχρεωτική χρήση μάσκας.Βόννη, Δευτέρα μεσημέρι. Το μεγαλύτερο κατάστημα ένδυσης στο κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, καθώς διαθέτει επιφάνεια πώλησης άνω των 800 τ.μ. και δεν επιτρέπεται να ανοίξει. Δίπλα ακριβώς ανοίγει το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης- καθώς εξαιρείται από το όριο των 800 τ.μ.- αλλά μόνο μέχρι τις πέντε το απόγευμα, ίσως γιατί ακόμη δεν λειτουργεί με πλήρες προσωπικό. Το γειτονικό κατάστημα οπτικών είναι ανοιχτό, αλλά με σπαστό ωράριο.

Πολλοί καταστηματάρχες δεν έχουν ανοίξει. Ίσως γιατί δεν πρόλαβαν να εγκαταστήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως η προθήκη από πλεξιγκλάς σε κάθε ταμείο. Στην ευρύτερη περιοχή τα καταστήματα επίπλων έχουν επίσης ανοίξει από τη Δευτέρα, αλλά μόλις έικοσι χιλιόμετρα νοτιότερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας, παραμένουν κλειστά.

Φαίνεται ότι πολλοί λειτουργούν με βάση την αρχή «βλέποντας και κάνοντας». Άλλωστε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες το βράδυ ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει και ότι αν παρουσιαστεί νέα άνοδος κρουσμάτων, θα πρέπει να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λαρς Σάαντε, προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει παρέλθει και τα κρούσματα θα μπορούσαν και πάλι να αυξηθούν. Θεωρητικά μπορούμε να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους επαναφέρουμε ανά πάσα στιγμή, επισημαίνει. Σύμφωνα πάντως με τον υπάρχοντα σχεδιασμό στη Γερμανία, από τις 4 Μαΐου οι μαθητές επιστρέφουν σταδιακά στα σχολεία, ενώ την ίδια ημέρα ανοίγουν κουρεία και κομμωτήρια.

Όλο και περισσότεροι υπέρ της μάσκας

Στο μεταξύ αυξάνονται οι υποστηρικτές της προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και εμπορικά καταστήματα. Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι από την επόμενη εβδομάδα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας στο κρατίδιο αυτό. Το ίδιο μέτρο θα επιβληθεί στη Θουριγγία ήδη από την Παρασκευή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι σε πέντε από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια η προστατευτική μάσκα θα είναι πλέον απαραίτητη. Έχουν ήδη προηγηθεί Σαξονία, Μεκλεμβούργο και Βαυαρία. Στις υπόλοιπες περιφέρειες της Γερμανίας ισχύει η «επείγουσα σύσταση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για χρήση μάσκας, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα- προς το παρόν τουλάχιστον.

Διαφορετική προσέγγιση στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου: η υπουργός Υγείας Ούρσουλα Νόνεμαχερ δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι το πιο σημαντικό μέτρο ασφαλείας είναι η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων «στο ενάμισι μέτρο ή ακόμη καλύτερα στα δύο μέτρα» και επί του παρόντος «δεν προβλέπεται» η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Και όχι μόνον αυτό: «Ανησυχώ κιόλας λίγο ότι όποιος φοράει μάσκα ίσως να τη βλέπει ως πανάκεια και να σκέφτεται ότι μπορεί να πλησιάσει τους πάντες από τη στιγμή που τον προστατεύει η μάσκα», προειδοποιεί η πολιτικός των Πρασίνων.

Ακυρώνεται η φημισμένη Γιορτή της Μπύρας

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται, λόγω κορωνοϊού, η φημισμένη Γιορτή της Μπύρας, το παραδοσιακό Oktoberfest, που γίνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο, αρχίζοντας μάλιστα από τον Σεπτέμβριο. Η ακύρωση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον βαυαρικό τουρισμό, καθώς η Γιορτή της Μπύρας, που διαρκεί πολλές μέρες, συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο, ενώ ο σχετικός τζίρος ξεπερνά το 1,2 δις ευρώ. Αλλά δυστυχώς με τις σημερινές συνθήκες «δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε», επισημαίνει ο Μάρκους Ζέντερ. Τελευταία φορά που ακυρώθηκε η Γιορτή της Μπύρας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ήταν το 1873, όταν είχε ενσκήψει επιδημία χολέρας στο Μόναχο.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ