savvas2Τον Πρόεδρο κ. Σάββα Αναστασιάδη και τα μέλη της  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ενημέρωσαν τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στις 13:00  το μεσημέρι για θέματα που απασχολούν την ομογένεια, ο κ. Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής Σ.Α.Ε. (Περιφέρειας Χωρών πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.),οι Πρόεδροι  των Ελληνικών Κοινοτήτων της  Ουκρανίας, του Καζαχστάν ,του Αζερμπαϊτζάν, καθώς  και η Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Νέων της Περιφέρειας.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε τη συνεδρίαση καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους λέγοντας:

“Η σημερινή είναι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μας με τη δική μου προεδρία, όπου υποδεχόμαστε Έλληνες του μείζονος ελληνισμού. Αυτή η πρώτη συνεδρίαση με ομογενείς μου δίνει την ευκαιρία να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για τις σχέσεις κράτους και απόδημου ελληνισμού. Το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του δεν προέβλεψε και δεν είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και προώθησης των θεμάτων που απασχολούν τους απόδημους και σύνδεσής τους με το κράτος, δηλαδή, του ελληνισμού που έμεινε εκτός των γεωγραφικών συνόρων της Ελλάδας παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες των Κυβερνήσεων και των Βουλευτών και παρά την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες δεν πετύχαμε να το κάνουμε αυτό στο βαθμό που να αποτελέσει αυτός ο οικονομικός ελληνισμός μια παγκόσμια δύναμη”.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης τόνισε για το ρόλο που καλείται να παίξει η επιτροπή πέρα από μικροκομματικά συμφέροντα τονίζοντας:

“Η χαρά μου προσωπικά είναι διπλή γιατί σας υποδέχομαι και ως Πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά και ως ποντιακής καταγωγής Έλληνας, που θα μπορούσα να είμαι ένας από εσάς, εάν εκείνη την ταραχώδη περίοδο ο παππούς μου από την Κερασούντα δεν έπαιρνε το καράβι που τον έφερε στην Καλαμαριά, αλλά έπαιρνε το καράβι που πήγαινε στην Οδησσό, στην Ανάπα, στο Βατούμ ή στο Νοβροσίσκ. Πόσο απλά και συμπτωματικά ήταν τα γεγονότα που γίνονταν εκείνη την περίοδο. Σας δηλώνω, λοιπόν, ως Πρόεδρος της Επιτροπής μαζί με όλα τα μέλη, ότι θα προσπαθήσουμε να σας αγκαλιάσουμε εσάς και όλους τους απανταχού Έλληνες για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο θα υπάρχει ιδιαίτερη θέση, μέριμνα και πρόνοια για τις κοινότητες του μείζονος ελληνισμού. Μια τέτοια πρώτη προσπάθεια γίνεται με την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα έρθει και στη Βουλή για ψήφιση”.savvas1

Αμέσως μετά ο Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης  επαίνεσε τον κ. Ιβάν Σαββίδη πριν του δώσει το λόγο λέγοντας:

“Σήμερα στην Επιτροπή παρευρίσκεται και τον καλωσορίζουμε ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Ένας πανέξυπνος Έλληνας, ένας ικανότατος επιχειρηματίας, ένας φλογερός πατριώτης, ένας «Τραντέλλενας», όπως λέμε εμείς οι Πόντιοι. Ένας αποδεδειγμένα γνήσιος πατριώτης, που όταν οι αυτόχθονες συμπατριώτες μας τις μέρες αυτές της κρίσης, έπαιρναν τα χρήματά τους και έφευγαν στο εξωτερικό από φόβο μήπως τα χάσουν, αυτός έφερνε και φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, ενισχύει την εθνική προσπάθεια, επενδύει και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Εύχομαι και ελπίζω το παράδειγμά του να το μιμηθούν και άλλοι συμπατριώτες μας”.

Ο  κ. Ιβάν Σαββίδης συγκινημένος  ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής:

“Να χαιρετίσω και να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε όλους σας και προσωπικά στον κ. Αναστασιάδη, για τη δυνατότητα που μας παρέχει για ακόμη μια φορά εντός των τειχών του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συζητήσουμε τα πρωταρχικά προβλήματα των Ελλήνων του Εξωτερικού”.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας  αναφέρθηκε στα μεταναστευτικά προβλήματα που λόγω της κρίσης αυξήθηκαν, καθώς χθεσινοί πολίτες της Ελλάδας σήμερα γίνονται μέλη της διασποράς και αν δεν ληφθούν  σωστές αποφάσεις, σε 15-20 χρόνια τα αποτελέσματα για τους Έλληνες αυτούς θα είναι καταστροφικά.
Μίλησε για το ΣΑΕ και το νέο  ρόλο που καλείται να παίξει, ενώ ζήτησε να συζητηθεί και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής επιτροπής για την εξέταση της οικονομικής του διαχείρισης μέχρι σήμερα. Φυσικά δεν ξέχασε να κάνει εκτενή αναφορά στο όραμά του για τον ΠΑΟΚ αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει για να κάνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα.
Δεν παρέλειψε στη συνέχεια  να  αναφερθεί στις τύχες των πάνω από 100.000 Ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία.
Για τους  υπερήλικες ανασφάλιστους παλιννοστούντες και τις συντάξεις που κόπηκαν, μίλησε έντονα και αναφέρθηκε στις επαφές και τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία λέγοντας: “Αυτός ο νόμος έχει προσβάλλει το κυριότερο δικαίωμα του πολίτη, το δικαίωμα στη ζωή”.
Η  πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Ιβάν Σαββίδη ολοκληρώθηκε μιλώντας για την επενδυτική δραστηριότητα που έχει στην Ελλάδα, και η συνεδρίαση έκλεισε   με την αισιόδοξη τοποθέτηση του Προέδρου κ. Αναστασιάδη:

“Κλείνοντας τη συζήτηση, τέθηκαν πάρα πολλά θέματα, καθένα από τα οποία ξεχωριστά θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής μας. Σε πάρα πολλά από αυτά τα θέματα νομίζω ότι μπορούμε να κινηθούμε και πιο πρακτικά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους ή συναρμόδιους φορείς ή Υπουργούς, ώστε να λύσουμε όσα από αυτά μπορούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι η Επιτροπή λειτουργεί ενιαία, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν, με πνεύμα αγάπης προς τον απόδημο ελληνισμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτόν. Με αυτό τον τρόπο θα κινηθούμε και στο μέλλον και νομίζω ότι έτσι θα λύσουμε όσα προβλήματα είναι δυνατό να λυθούν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ