Βαρύ το κλίμα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και διάχυτη η αίσθηση ενός επερχόμενου πολέμου. Δραματικοί τόνοι από τον Ουκρανό πρόεδρο. «Χρειαζόμαστε ειλικρινείς απαντήσεις»Με μια έντονα συναισθηματική ομιλία, που σε ορισμένα σημεία της μάλιστα είχε δραματικούς τόνους, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στη συνείδηση της Δύσης για τις εξελίξεις στη χώρα του από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου. «Θελουμε ειλικρινή απάντηση από το ΝΑΤΟ, εάν μας θέλει μέλος της, εάν ορισμένοι δεν μας θέλουν, να μας το πουν» τόνισε αναφερόμενος στην αρχή της ομοφωνίας για την ένταξη νέων μελών. « Χρειαζόμαστε ειλικρινείς απαντήσεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να νομίσει ότι η Ουκρανία θα γίνει νεκρή ζώνη ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία».

«Θελουμε βοήθεια»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ουκρανικό στρατό. «Με ή χωρίς διεθνή βοήθεια θα υπερασπιστεί τη χώρα». Σχετικά με τη δυτική στρατιωτική βοήθεια υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται για χορηγίες αλλά «πολύ περισσότερο για συμβολή στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια». Ο Ζελένσκι άσκησε και κριτική. «Σταματήστε την πολιτική κατευνασμού απέναντι στη Ρωσία. … Θελουμε βοήθεια, αν φοβάστε, δώστε μας φτηνά δάνεια … τι να τις κάνουμε τις κυρώσεις, όταν αρχίσουν να πέφτουν βόμβες» ή «έχουμε πολλούς φίλους, δεν θελουμε να πούμε ονόματα», ευθεία βολή κατά της Γερμανίας, η οποία αρνείται να δώσει όπλα στο Κιέβο, επικαλούμενη την κυβερνητική συμφωνία του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού εναντίον χορήγησης όπλων σε χώρες εμπλεκόμενες σε κρίσεις. Ακόμη και η έμπειρη δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, που έθετε τις ερωτήσεις, δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, που ενώ καταλαβαίνει πολύ καλά αγγλικά, θέλησε να μίλησε στη μητρική του γλώσσα.

Όταν μάλιστα κάποια στιγμή δεν λειτούργησαν τα ακουστικά για τη διερμηνεία, είπε «ρωσική κυβερνοεπίθεση, η Ρωσία δεν είναι εδώ, αλλά είναι» προκαλώντας γέλια και χειροκρότημα του κοινού. Και όταν η Αμανπούρ τον ρώτησε, πώς ήρθε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε μια τόσο κρίσιμη φάση, είπε «η χώρα βρίσκεται σε καλά χέρια, του στρατού και των πολιτών, για μένα ήταν πολύ σημαντικό να έρθω εδώ, εξ άλλου το πρωί πήρα το πρωινό μου στο σπίτι και το βράδυ θα πάρω το βραδινό μου στο σπίτι».

«Ενώπιον ενός πολέμου»

Στο περιθώριο ο Ουκρανός πρόεδρος είχε συνάντηση με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η Γερμανία όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάλεσε επειγόντως τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από την Ουκρανία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ είπε ότι όλες οι δυτικές χώρες έχουν προετοιμάσει κυρώσεις για όλα τα επιθετικά σενάρια. «Συμφωνήσαμε ποιο θα είναι το σημείο που θα ‘πυροδοτήσει’ την επιβολή των κυρώσεων» τόνισε μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από την ομάδα των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών, η οποία συνεδρίασε στο περιθώριο της Διάσκεψης. «Μην κάνετε το λάθος να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» είπε απευθυνόμενη στη Μόσχα.

Το κλίμα στους διαδρόμους του Bayerischer Hof, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη, ήταν πολύ τεταμένο. Κόσμος πήγαινε κι ερχόταν. Ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομιλούσε με διάφορους αξιωματούχους και έδινε συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Μπόρις Τζόνσον με τη συνοδεία του κατάφερε να έρθει την τελευταία στιγμή. Τον είδαμε να μπαίνει στο σαλόνι, στο χώρο που βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ. Αλλά και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, έδινε συνεντεύξεις σε κανάλια. Στο λεγόμενο «Νταβός της ασφαλείας», όπως αποκαλείται, η νευρικότητα και η απαισιοδοξία ήταν απόλυτα αισθητές. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης» συνόψισε η Μπέρμποκ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Μόναχο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ