Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ζελένσκι στη Γερμανία είναι γεγονός. Με έντονο συμβολισμό, ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο 2,7 δις ευρώ αλλά και πίεση για «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών».«Ευχαριστώ Όλαφ, ευχαριστώ τον γερμανικό λαό για την στήριξή σας. Η βοήθεια της Γερμανίας σώζει ζωές στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες για την συμβολή της Γερμανίας να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο». Με αυτά τα λόγια ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην κατάμεστη καγκελαρία, θέλησε να εκφράσει την ειλικρινή ικανοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης για την οικονομική, ανθρωπιστική και διευρυμένη πλέον στρατιωτική συνδρομή της Γερμανίας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα.

«Έχετε όλο τον σεβασμό και την αναγνώριση της Γερμανίας» ανταπέδωσε ο Γερμανός καγκελάριος, μετά την πολυαναμένομη, πρώτη τετ-α-τετ τους συνάντηση επί γερμανικού εδάφους. Μετά από πολιτικές και διπλωματικές συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε και επίσημα το πρωί της Κυριακής το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2,7 δισεκατομμύριων ευρώ, το οποίο είχε ήδη εξαγγείλει χθες ο υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Το νέο ογκώδες εξοπλιστικό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2, πρόσθετα τεθωρακισμένα Μarder, επιπλέον συστήματα αεράμυνας Iris-T και πυρομαχική ύλη . «Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τον πόλεμο» επανέλαβε ο Όλαφ Σολτς και γι αυτό «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο την Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Γι αυτό και φέτος αναπόφευκτα το σημαντικό γερμανικό βραβείο Καρλομάγνου στο Άαχεν ανήκει στον ουκρανικό λαό, δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών»

Από εκεί και πέρα, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι στόχος της σειράς επισκέψεων στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες είναι η άσκηση περαιτέρω πίεση για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών» προς στήριξη της Ουκρανίας στον αέρα.«Προς το παρόν η Ρωσία έχει υπεροχή στον αέρα και αυτό ακριβώς θέλουμε να αντιστρέψουμε» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μέρος των επαφών στη Γερμανία έχει να κάνει και με αυτό, όπως ανέφερε. Όταν ρωτήθηκε πάντως ο Γερμανός καγκελάριος, εάν η Γερμανία προτίθεται να παραδώσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς απάντησε: «Έχουμε ήδη παραδώσει πολλά συστήματα, ειδικά στον τομέα της αεράμυνας».

Μετά από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η Ουκρανία «δεν επιτίθεται σε ρωσικά εδάφη» αλλά απελευθερώνει «νομίμως» δικά της, ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό κατοχή «βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Ο Όλαφ Σολτς αρκέστηκε να παραπέμψει στον Ζελένσκι ως προς τα στρατιωτικά «σχέδια της χώρας», τονίζοντας σε κάθε αφορμή τον αμυντικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την φύση της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας για την την υποστήριξη των ουκρανικών αμυντικών στόχων.

Συνάντηση με Σταϊνμάιερ και βραβείο Καρλομάγνου

Οι επαφές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν μετέβη στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue για πρωινό με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μια επίσης πολυαναμενόμενη συνάντηση επί γερμανικού εδάφους, δεδομένου ότι ο Γερμανός πρόεδρος είχε χαρακτηρισθεί πέρυσι «ανεπιθύμητος» στην Ουκρανία εξαιτίας της φιλορωσικής του στάσης στο παρελθόν.

Με ένα ένθερμο μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στα γερμανικά «Danke Deutschland!» (Ευχαριστώ Γερμανία!). «Κατά τη διάρκεια της δυσκολότερης περιόδου στη σύγχρονη ουκρανική ιστορία, η Γερμανία έχει αποδειχθεί πραγματική φίλη και αξιόπιστη σύμμαχος. Στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα του για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών» σημείωσε χαρακτηριστικά σε ένα ιστορικό μήνυμα. «Μαζί θα κερδίσουμε και θα επαναφέρουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Εκτός από τις επαφές με τον Γερμανό πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο, στην ατζέντα περιλαμβάνται και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του γερμανικού υπ. Συμβουλίου, παρουσία της υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, του υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, πριν από την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στο Άαχεν όπου θα μεταβούν μαζί με τον Όλαφ Σολτς με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ πρωτοφανή είναι από χθες και μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα ενώ έχει ενεργοποιηθεί το ύψιστο πρωτόκολλο ασφαλείας τόσο στη γερμανική πρωτεύουσα όσο και στον γερμανικό εναέριο χώρο με του Βερολίνου να είναι απροσπέλαστο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας με αεροσκάφος της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe Α319), με τη συνοδεία δύο μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, τα οποία τον συνόδευσαν εντός του γερμανικού εναέριου χώρου, από στρατιωτική βάση της Βαυαρίας μέχρι το Βερολίνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δεχθεί πολλές φορές άλλωστε απειλές για τη ζωή του, με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του πρώην Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντφέντεφ ότι ο Βολοντίρ Ζελένσκι «θα πρέπει να εξολοθρευθεί ως φυσική παρουσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ