Έξω από την Κρήτη, υπάρχει μια άλλη Κρήτη, που την αποτελούν οι απόδημοι Κρήτες που σκέφτονται, πονούν, αγαπούν το νησί και καταβάλλουν προσπάθειες αλληλογνωριμίας, αλληλεπίδρασης και ενίσχυσης των δεσμών με το νησί των προγόνων τους.

Στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα ευρύτερα, δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση πολλές Ομάδες και Σύλλογοι Κρητών που παράγουν σημαντικό πολιτιστικό έργο, το οποίο όμως σε πολλές περιπτώσεις παραμένει άγνωστο και αναξιοποίητο από την ευρύτερη κοινότητα των απανταχού Κρητών.

Στο πλαίσιο του τριημέρου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30, 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου 2010 στο Λασίθι, με τίτλο «Των Κρητών οι Κοινότητες: Όραμα και Δράση» ξεκινά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Ηλεκτρονικού Καταλόγου των πολιτιστικών Ομάδων και των Συλλόγων της Κρήτης αλλά και των αντίστοιχων Συλλόγων και Ομάδων Κρητών που δραστηριοποιούνται όπου Γης.

Στον Κατάλογο μπορούν να εγγραφούν Ομάδες και Σύλλογοι που προάγουν κάθε μορφή πολιτιστικής δημιουργία και αφορούν ήθη και έθιμα της Κρήτης, θέατρο, μουσική, εικαστικά δρώμενα κ.α. Εκτός από τα βασικά στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας οι εκπρόσωποι των Σωματείων θα πρέπει να κάνουν μια σύντομη περιγραφή των στόχων καθώς και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που να χαρακτηρίζει την ταυτότητα του Σωματείου.

Ευελπιστούμε με τη συνδρομή όλων, στη διάρκεια του Συνεδρίου να έχουμε καταγράψει την πλειάδα όλων αυτών των πολιτιστικών Ομάδων-Συλλόγων σε έναν κατάλογο – μητρώο που με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, θα μοιραστεί στις οργανώσεις Κρητών όπου Γης. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος κατάλογος των Σωματείων που δρουν στις κοινότητες των αποδήμων Κρητών, ο οποίος θα μπορεί να γίνει γνωστός στην Κρήτη, ανοίγοντας ένα δίαυλο συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Έτσι θεωρούμε ότι θα συμβάλλουμε σημαντικά στην ενότητα, στη συνεργασία και αλληλεπίδραση, στην αλληλεγγύη, στις ανταλλαγές, μεταξύ των Κρητικών όπου γης αφού θα έχουμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για την ανάπτυξη μιας οριζόντιας διαδικτυακής επικοινωνίας.

Καλούνται όσοι μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.cretanscongress.gr

Ή να επικοινωνήσουν απευθείας με τον συντονιστή της πρωτοβουλίας κ. Δημήτρη Αγαπάκη.

Δημήτρης Αγαπάκης
Πρόεδρος ΕΛΜΕ
Μύρωνος Νικολαΐδη 8
713 05 Ηράκλειο
Τηλ.: 2810 – 317 479
Κινητά: 6977 – 914 256 και 6932 – 430 297
E-mail: dagapakis@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ