Σήμερα Σάββατο η χώρα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ απεργίες έχουν προγραμματιστεί και για τις επόμενες ημέρες. Υπό πίεση η Λιζ Τρας.Σχεδόν όλοι οι πίνακες ανακοινώσεων στα βρετανικά μέσα μαζικής μεταφοράς γράφουν «cancelled». Χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι λειτουργεί μόλις το 11% των σιδηροδρομικών υπηρεσιών με μεγάλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου να μένουν πρακτικά αποκομμένες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν δρομολόγια σύνδεσης μεταξύ Λονδίνου και πόλεων όπως το Εδιμβούργο, το Μπράιτον και το Νιούκαστλ.

54.000 εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός υπηρεσίας καθώς για πρώτη φορά τέσσερα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα των μεταφορών, RMT, Aslef, Unite και TSSA αποφασίζουν να απεργήσουν την ίδια ημέρα. Σε αυτό το «μπλακ – ουτ» των μεταφορών δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και το Λονδίνο. Το Overground, το οποίο βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Transport for London (TFL), δεν έχει καθόλου δρομολόγια σήμερα Σάββατο ενώ παρά την μη συμμετοχή των μετρό στην απεργία, αρκετοί σταθμοί οι οποίοι αι συνδέονται με τραίνα είναι κλειστοί προκαλώντας καθυστερήσεις.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα υπάρχουν μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 5, 8, 13, 20 και 25. Βέβαια δεν θα είναι στην ίδια κλίμακα καθώς δεν θα συμμετέχουν όλα τα συνδικάτα.

Στο στόχαστρο της απεργίας το Συνέδριο των Συντηρητικών

Η σημερινή απεργία όμως δεν επηρεάζει μόνο την ημέρα αυτή. Αύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένος ο 42ο Μαραθώνιος του Λονδίνου και πολλοί συμμετέχοντες δε μπορούν να έρθουν από σήμερα στην πρωτεύουσα ενώ ανησυχούν πως δεν θα προλάβουν τη γραμμή εκκίνησης. Όπως διαβεβαίωσαν υπεύθυνοι του Μαραθωνίου, τα τραίνα της υπηρεσίας Southeastern θα φροντίσουν ώστε οι συμμετέχοντες να είναι στην ώρα τους.

Ο γενικός γραμματέας του RMT Μικ Λίντς μιλώντας στο BBC σήμερα και με αφορμή τον απόηχο των παραπόνων ξεκαθάρισε ότι, «δεν είχαμε ως στόχο τον Μαραθώνιο του Λονδίνου, αλλά για να είμαι ειλικρινής, την αυριανή έναρξη του Συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ευθύνονται για αυτές τις απεργίες».

Η Λιζ Τρας λοιπόν βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε δύσκολη θέση. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δεν έχουν βρει λύση στα προβλήματά τους με καμία Συντηρητική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα κατακρίνουν στοχευμένα τα οικονομικά πλάνα της κυβέρνησης Τρας και επακολούθως του Κούασι Κουαρτένγκ.

Οι οδηγοί των τραίνων για παράδειγμα, οι οποίοι απαιτούν αύξηση στους μισθούς του τονίζουν ότι, «η κυβέρνηση λέει στις εταιρείες μας ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση των μισθών μας ενώ την ίδια ώρα επιτρέπει στους τραπεζίτες να βγάλουν απεριόριστα μπόνους οι κορυφαίες εταιρείες του Βρετανικού Χρηματιστηρίου (FTSE) είδαν τα κέρδη τους μάλιστα να αγγίζουν μέχρι και το 73%. Ο πληθωρισμός δεν ανεβαίνει από τους μισθούς των εργαζομένων αλλά από την αισχροκέρδεια».

Το 43% των πολιτών υποστηρίζει την απεργία

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα σήμερα και ξεκάθαρα αναγράφουν τα πανό των χιλιάδων εργαζομένων, βασικά ζητήματα είναι η αύξηση των μισθών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για χιλιάδες απολύσεις.

Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν πάρει αύξηση από το 2019, παρά το αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ παράλληλα θέλουν να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για χιλιάδες απολύσεις, οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τις 2.500. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο αριθμός των επιβατών στα τραίνα έχει μειωθεί κατά 1/5 κάτι που δείχνει πως πρέπει απαραιτήτως να γίνουν αλλαγές. Παράλληλα μάλιστα, αναφέρει ότι οι περικοπές δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000 ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτές θα είναι εθελούσιες.

Ενδιαφέρον σήμερα έχει δημοσκόπηση της Ipsos Mori που δείχνει πως παρά την ταλαιπωρία, ο κόσμος τάσσεται υπέρ των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το 43% των πολιτών υποστηρίζει την απεργία έναντι ενός 31%.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ