Οι υπάλληλοι της Amazon ψήφισαν να κατέβουν σε απεργίες αν η εταιρεία δεν προχωρήσει σε αύξηση μισθών. Πίεση και στο Σύστημα Υγείας. Προσεχώς τα ασθενοφόρα τραβούν χειρόφρενο.Κάποιος θα μπορούσε να παρομοιάσει τις απεργίες στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε με κύμα είτε με χιονοστιβάδα που παρασύρει όλο και περισσότερους κλάδους. Όπως και να τις παρομοιάσουμε όμως είναι γεγονός ότι η μακρά λίστα των απεργών στη χώρα δεν σταματά πουθενά.

Μόλις χθες Παρασκευή σε αυτή προστέθηκαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας Amazon. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους υπαλλήλους στην εγκατάσταση του οργανισμού στο Coventry της Αγγλίας, με την απόφαση της απεργιακής κινητοποίησης να έρχεται μετά από διαφωνία των δύο πλευρών στο ύψος του ωρομισθίου.

Επισημαίνεται, ότι οι υπάλληλοι ζητούν να φτάσει το ωρομίσθιό τους στις 15 λίρες λόγω της απαιτητικής εργασίας που καλούνται να κάνουν, αίτημα το οποίο διεκδικούν από το καλοκαίρι. Όμως η πρόταση της εταιρείας ήταν μια αύξηση 50 σεντς, κάτι που καθόρισε τους χαμηλόμισθους της εταιρείας στις 10,50 λίρες την ώρα και τους πιο εξειδικευμένους στις 11,45.

Υπενθυμίζεται, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το ελάχιστο ωρομίσθιο κυμαίνεται ανάλογα την τοποθεσία αν και γενικά το κατώτατο ωρομίσθιο θα προσαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2023 στις 10,42 λίρες (national living wage). Το συνδικάτο GMB, το οποίο και εκπροσωπεί τους εργαζομένους έκανε λόγο για μία ιστορική κίνηση προσθέτοντας ότι «το πιο κερδοφόρο διαδικτυακό πολυκατάστημα μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο». Η πλευρά της Amazon από την άλλη επιμένει ότι «δίνει ανταγωνιστικούς μισθούς και επιπρόσθετες παροχές». Η ημερομηνία της απεργίας δεν έχει ακόμα οριστεί, αν και το πιθανότερο είναι από την αρχή του καινούριου έτους, δίνοντας έτσι χρόνο στις δυο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αδειάστε τα κρεβάτια στα νοσοκομεία»

Και η ημέρα συνεχίζεται… Σήμερα Σάββατο εκτός είναι: υπηρεσίες τρένων, λεωφορείων και οι εργαζόμενοι στις αποσκευές των αεροδρομίων. Όμως τα μάτια όλων στρέφονται στις επερχόμενες απεργίες νοσηλευτών και ασθενοφόρων στις 20 και 21 Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ζήτησε σήμερα από τα νοσοκομεία να αδειάσουν το συντομότερο δυνατό τα κρεβάτια στα επείγοντα ώστε να είναι έτοιμα για την περίοδο μιας «παρατεταμένης αναταραχής».
Επισημαίνεται ότι τρία είναι τα συνδικάτα των ασθενοφόρων που θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 και 28 Δεκεμβρίου σε Αγγλία και Ουαλία (Unison, GMB, Unite), ενώ μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιο τι θα λειτουργεί εκείνες τις ημέρες.

Τα συνδικάτα των ασθενοφόρων δεν έχουν διευκρινίσει κατά πόσο θα λειτουργεί η γραμμή πρώτων βοηθειών (999). Οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να απαντούν σε τηλεφωνήματα κατηγορίας 1, δηλαδή όταν οι ασθενείς δεν έχουν τις αισθήσεις τους είτε δεν αναπνέουν, όμως δεν διευκρινίζουν τι θα συμβεί με τα τηλεφωνήματα κατηγορίας 2, που περιλαμβάνει ακόμα και περιστατικά εγκεφαλικών.

Πηγές από τη βρετανική κυβέρνηση που επικαλούνται οι Times, χαρακτηρίζουν «πλήρως ανεύθυνο να παραμένει αβέβαιο ένα τέτοιο ζήτημα και βάζουν εμπόδια στο να σχεδιάζουμε ένα εναλλακτικό πλάνο».
Σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα, σε ζωντανή δημοσκόπηση των Times, το 64% των παραπάνω από 9.000 συμμετεχόντων είναι κατά των απεργιών στα ασθενοφόρα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ