Οι μαύροι ψηφοφόροι θεωρούνται καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Το κίνημα Black Lives Matter απαιτεί την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.Για μία ακόμη φορά η Κετούρα Χιρόν κατεβαίνει στους δρόμους στο Λούισβιλ του Κεντάκι, μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές. Αψηφούν το κρύο του Οκτωβρίου. Με υψωμένες γροθιές, με σύνθημα “Δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τείλορ”, την 26χρονη μαύρη νοσηλεύτρια που έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών μέσα στο σπίτι της τον περασμένο Μάρτιο, στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας. Το κίνημα Black Lives Matter κάνει αισθητή την παρουσία του και στο Κεντάκι.

Για την Κετούρα Χιρόν- και όχι μόνο- η Μπριόνα Τέιλορ έχει γίνει σημείο αναφοράς. “Προσωπικά θεωρώ ότι η υπόθεση της Τέιλορ μου δίνει ελπίδα, μου δίνει δύναμη να σηκώνομαι κάθε πρωί και να αγωνίζομαι για δικαιοσύνη”, λέει η Χιρόν. “Είμαι 40 χρονών και έχω δει- έχουμε δει- τόσες αδικίες εις βάρος των μαύρων σε αυτή τη χώρα. Και ειδικά μία μαύρη γυναίκα εμπνέει ακόμα λιγότερο σεβασμό στην Αμερική…”

Black Lives Matter εναντίον Τραμπ

Το κινημα Black Lives Matter απαιτεί δικαιοσύνη για τη Μπριόνα Τέιλορ και για όλους τους άλλους μαύρους που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας. Αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Μετά από μήνες αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, διευρύνει την πολιτική του ατζέντα. Η Κετούρα Χιρόν και όλοι όσοι κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτούν πλέον την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Θεωρούν ότι αυτός είναι υπεύθυνος για τη διχόνοια, τη διαίρεση της σύγχρονης Αμερικής. Όχι μόνο γιατί αρνείται να καταδικάσει το ξέσπασμα βίας εναντίον των μαύρων, αλλά και γιατί την ίδια στιγμή εγκωμιάζει ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες που εμφανίζονται σε διαδηλώσεις του Black Lives Matter για να “διαφυλάξουν την τάξη” κατά δήλωσή τους. Το καλοκαίρι σε μία τέτοια απόπειρα “διαφύλαξης της τάξης” ένας 17χρονος οπαδός του Τραμπ πυροβόλησε και σκότωσε δύο μαύρους διαδηλωτές. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι μάλλον βρισκόταν σε “αυτοάμυνα” απέναντι σε “ακραίους αριστερούς”, τους οποίους για κάποιον λόγο ο Τραμπ συνηθίζει να βάζει στο ίδιο καζανι με το Black Lives Matter.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχής πτώση του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις οφείλεται μεταξύ άλλων στην άνοδο του κινήματος Black Lives Matter. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι μαύροι βλέπουν με συμπάθεια τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε έξι αμερικανικές πολιτείες, ο ένας στους δύο μαύρους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών δηλώνει ακόμη αναποφάσιστος, ενώ πολλοί λένε ότι δεν θέλουν καν να ψηφίσουν. Από την άλλη πλευρά επτά στους δέκα μαύρους ψηφοφόρους άνω των 30 ετών εκφράζουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους για τον Μπάιντεν. Μία εκτίμηση από τον Ρόμπερτ Πάτερσον, καθηγητή Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζταουν της Ουάσιγκτον: “Υποψιάζομαι ότι οι μαύροι ψηφοφόροι θα εμφανιστούν στην κάλπη και θα στηρίξουν τον Μπάιντεν. Σίγουρα θα προσέλθουν πιο μαζικά από το 2016, γιατί ξέρουν ποιο είναι το στοίχημα. Βέβαια, εκείνοι που είχαν ψηφίσει Τραμπ το 2016 μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη…”

Όταν οι μαύροι ψηφίζουν Τραμπ

Ο ίδιος ο Μπάιντεν ασφαλώς χρειάζεται τις ψήφους των μαύρων στην προσπάθειά του να εκτοπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Γι αυτό άλλωστε επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρο μία μαύρη με εξαιρετικό βιογραφικό, την Καμάλα Χάρις. Ωστόσο δεν έλειψαν το 2016 και δεν θα λείψουν και φέτος οι μαύροι ψηφοφόροι που προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νεαρός με το όνομα TS, που μένει στο Κόμπτον, ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Λος Άντζελες, και ονειρεύεται μία καλύτερη ζωή. Μπορεί, λέει, ο Τραμπ να μην ωφελεί την υπόθεση των μαύρων, αλλά θα τον ψηφίσει, γιατί “είναι ο τύπος με τα λεφτά και αυτό θέλει για όλη τη χώρα, να βγάλουμε λεφτά…”

Ο καθηγητής Πάτερσον αποδίδει μία τέτοια εκλογική συμπεριφορά σε έλλειψη μόρφωσης και σε αδιαφορία ή και δυσθυμία για την ιστορία. Σε τελική ανάλυση, επισημαίνει, οι εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό συμμετοχής. Και το κίνημα Black Lives Matter ασφαλώς θα συμβάλει στην αυξημένη συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων που προτιμούν Μπάιντεν.

Όλιβερ Σάλετ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ