Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με το διορισμό νέου Γενικού Γραμματέα Έρευνα και Τεχνολογίας.

Βρυξέλλες 11 Απριλίου 2011. «Η σημερινή ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του διορισμού του νέου Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της συστηματικής απαξίωσης, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός – ή αυτοί που για λογαριασμό του διαχειρίζονται τα της έρευνας στην Ελλάδα – μετά τη δημοσίευση αποκαλυπτικών στοιχείων για τα μηδενικά ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (περίπου 0,5% για τα ερευνητικά κονδύλια του ΕΣΠΑ), προχώρησαν σε μια επιλογή με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της απορρόφησης κονδυλίων, χωρίς να ενδιαφέρονται για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της έρευνας στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο πολιτικό βάρος, ούτε τα επιθυμητά επιστημονικά διαπιστευτήρια για να ηγηθεί μιας γενναίας προσπάθειας ανάταξης της Ελληνικής επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που μόνη αυτή αποτελεί εγγύηση προόδου και ανάπτυξης για τον τόπο.

Ένας Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να γνωρίζει από Έρευνα και να γνωρίζει κι από Τεχνολογία. Είναι σαφές ότι το διευθυντήριο του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μια βολική επιλογή για το ίδιο, αλλά πολύ φοβούμαι, συμβολικά και ουσιαστικά ανεπαρκή για την κρίσιμη αυτή θέση, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον προ μηνών παραιτηθέντα Αχιλλέα Μητσό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ