Ενώ ήθελε να απέχει, τελικά αποφάσισε να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Χριστιανοδημοκράτη Λάσετ. Στόχος η ψήφος των αναποφάσιστων.Η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου καγκελάριου των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ούτε η εμφάνιση του στα ντιμπέιτ με τους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, ούτε η «Ομάδα του Μέλλοντος» που παρουσίασε και ούτε το «Άμεσο Πρόγραμμα» που θα εφαρμόσει αν εκλεγεί, ήταν σε θέση να ανακόψουν την καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Εδώ και εβδομάδες ο βασικός του αντίπαλος, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, έχει σταθερό προβάδισμα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προφανώς αναγκάζουν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να έχει ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα. Ενώ αρχικά είχε την πρόθεση να παραβρίσκεται μόνο στην αρχική προεκλογική εκδήλωση των Χριστιανικών Κομμάτων στο Βερολίνο και στην τελική την άλλη εβδομάδα στο Μόναχο, αποφάσισε να συμμετέχει σε δύο επιπλέον εκδηλώσεις μαζί με τον Άρμιν Λάσετ:η μια θα πραγματοποιηθεί στο Στράλσουντ στη βόρεια Γερμανία, όπου ήταν η εκλογική της περιφέρεια και η άλλη στη γενέτειρα του κ. Λάσετ, το Άαχεν.

Πάντως, η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή πριν από μια εβδομάδα υπέρ του υποψηφίου των Χριστιανικών Κομμάτων δεν έχει επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων

Η συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών των Γερμανών συντηρητικών αφορά και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία κυβερνά τη Βαυαρία σχεδόν αδιάλειπτα από το τέλος του πολέμου. Από το 35% τον Ιούλιο το ποσοστό της για τις εθνικές εκλογές έχει πέσει στο 28% (Ινστιτούτο GMS).

Ενώ το ίδιο διάστημα το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών διπλασιάστηκε στο 18%. Παρ΄όλα αυτά, μια ήττα των Χριστιανικών Κομμάτων δεν είναι δεδομένη. Το 44% των ερωτηθέντων στη Βαυαρία δήλωσαν ότι ενδεχομένως την ημέρα των εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες το ποσοστό των αναποφάσιστων σε ολόκληρη τη Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 25% και σχεδόν 50%. Επειδή ένας σεβαστός αριθμός των πολιτών αυτής της ομάδας είναι ψηφοφόροι της, η Άγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει να τους πείσει ότι ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο συνεχιστής της πολιτικής της.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ