Τοποθέτηση στην ανακοίνωση του τομέα απόδημου ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ του υπεύθυνου Τομέα Παιδείας της ΝΟ.Δ.Ε ΝΔ Βάδης Βυρτεμβέργης.

Δρ. Δημήτριος Κούρτη,
τ. Συντονιστή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βάδης Βυρτεμβέργης (Γερμανία) και Ελβετίας,
Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Ν.Δ,
Πρόεδρου Πολυτέκνων Στουτγάρδης,
Τηλ. : 0049 163 3270453 η 0030 694 3020856,
www.Kourtis-Dimitrios.de

Η ανακοίνωση του Τομέα Απόδημου του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς βρίθει προχειροτήτων για το σοβαρό θέμα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Γερμανία!

Τα θέματα που θίγουν οι „δηλώσεις / δεσμεύσεις“ της αν. Υπουργού κ. Φώφης Γεννηματά στην ανωτέρω ανακοίνωση δεν είναι καινούργια αλλά αντίθετα, είναι ιδέες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (δηλ. των προηγούμενων Υπουργών Παιδείας) και των Συντονιστών Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της Ομεγένειας στα κατά τόπους ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Για παράδειγμα,
  • η σύνδεση των προγραμμάτων των ΤΕΓ (Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας) με το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας,
  • η δυνατότητα εισαγωγής της Ελληνικής Γλώσσας σε γερμανικά σχολεία.
  • η ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης κ.α.,

που υλοποιήθηκαν από τους Συντονιστές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον της Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Βάδης Βυρτεμβέργης, ορισμένα δε από αυτά τελματώθηκαν μετά τη λήξη ή τη μη παράταση απόσπασης από το Υπουργείο Παιδείας των ανωτέρω επώνυμων Συντονιστών.

Υπενθυμίζουμε την συστηματική, επίπονη και επιτυχή προσπάθεια του τ. Συντονιστή

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρηνανίας Βεστφαλίας, η οποία οδήγησε στη δημιουργία αναλυτικών προγραμμάτων εκεί που δεν υπήρχαν μέχρι τότε καθόλου, όπως στη διδασκαλία του μαθήματος των γερμανικών στα αμιγή σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Επίσης να αναφέρουμε μεταξύ των άλλων την επιτυχημένη προσπάθεια του τ. Συντονιστή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βάδης Βυρτεμβέργης, να αποσπάσει και τη σύμφωνη έγγραφη απόφαση του Υπουργού Παιδείας του τοπικού κρατιδίου να εισαχθεί η Ελληνική Γλώσσα ως τρίτη ή τέταρτη ξένη γλώσσα κατ’ αρχήν σε συγκεκριμένο γερμανικό Γυμνάσιο Στουτγάρδης (Gottlieb Daimler), το οποίο έχει πολλούς έλληνες μαθητές, με την εκδήλωση συγχρόνως της ετοιμότητας και της Δ/ντριας του γερμανικού Γυμνασίου να συμβάλλει ώστε να παρακολουθούν το μάθημα της ελληνικής γλώσσας και γερμανοί μαθητές.

Άλλες καινοτόμες δράσεις του Συντονιστή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βάδης-Βυρτεμβέργης ήταν μεταξύ των άλλων,

  • η ετήσια Ελληνογερμανική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών φιλολόγων (επί 8 συνεχή συναπτά έτη),
  • η ομάδα εργασίας για ορισμό ενιαίας διδακτικής ύλης στα Τ.Ε.Γ.Δ.Ε. (απογευματινά τμήματα ελληνικής γλώσσας Β’ θμιας Εκπαίδευσης) τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε συνεδρίαση όλων των διδασκόντων φιλολόγων των Τ.Ε.Γ.Δ.Ε. Βάδης Βυρτεμβέργης.,
  • η ίδρυση και επιτυχής οργάνωση εξεταστικού κέντρου Πιστοποίησης Ελληνομάθειας στη Στουτγάρδη με συμμετοχή στο πρώτο διαγωνισμό πέρυσι πλέον των 40 υποψηφίων για απόκτηση Ελληνομάθειας όλων των επιπέδων, δηλ. και Γ2+ (2 υποψήφιοι).

Παρά τη δήλωση/δέσμευση της αν. Υπουργού περί του αντιθέτου κλείνουν ως γνωστό από το επόμενο σχολικό έτος π.χ. τα βιώσιμα προς το παρόν Λύκεια Ludwigsburg και NeustadtWaiblingen!

Ο „εξορθολογισμός“ σαν λόγος δεν ταιριάζει για θέματα που άπτονται αιώνιες πολιτιστικές αξίες όπως η Ελληνική γλώσσα ως φορέας και πηγή του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η καλλιέργεια και διάδοσή της συμβάλλει στην διατήρηση της Ελληκότητας των ομογενών, τον στενό δεσμό τους με την Πατρίδα μέχρι και την επιστροφή τους, ώστε να έχουμε όχι μόνο μετανάστες στην Ελλάδα αλλά και επαναπατριζόμενους Έλληνες! Επίσης συμβάλλει και στην ανάπτυξη του Φιλεληννισμού που ευεργετεί πολλαπλώς και παντοιοτρόπως την Ελλάδα άρα και οικονομικά μέσω π.χ. του τουρισμού!

Πέραν τούτων μερικά από τα σημεία της ανακοίνωσης του τομέα απόδημου ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εκληφθούν μόνο ως „ευσεβείς πόθοι“ και „κορώνες εντυπωσιασμού“ αγνοώντας τα σχεδόν ανυπέρβλητα αντικειμενικά εμπόδια για ικανοποίησή τους (λόγω διαφοράς εκπαιδευτικών συστημάτων), όπως για παράδειγμα το θέμα εξίσωσης τίτλων σπουδών, της ένταξης της ελληνικής γλώσσας (γενικά και αόριστα!) σε γερμανικά σχολεία.

Ακόμη και για τους Ομογενείς Εκπαιδευτικούς πρέπει να πούμε ότι πριν τρία χρόνια ανανεώθηκαν οι περίπου 40 υπάρχοντες και προσελήφθηκαν κατόπιν προκήρυξης του Υπουργείου Παιδείας άλλοι 45 νέοι, δηλ. έμπρακτο ενδιαφέρον των προηγούμενων Υπουργών και είναι πολύ αμφίβολο μέχρι απίστευτο μετά τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητος λόγω μνημονείου να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε πρόσληψη νέων ομογενών εκπαιδευτικών!

Μετά από αυτά που παραθέσαμε εν συντομία μένει μόνο να „επαληθευτεί“ η “πετυχημένη από κάθε άποψη περιοδεία της αν. Υπουργού Παιδείας”, – όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τομέα Αποδήμου του ΠΑΣΟΚ – στη Γερμανία.

Το ευχόμεθα !

Ανακοίνωση του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ,

με σχέση την επίσκεψη της Αν. Υπουργού Παιδείας κας Φώφης Γεννηματάς στη Γερμανία την 4,5 και 6 Φεβρουαρίου 2011.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αρχές του νέου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ.Φώφη Γεννηματά επισκέφτηκε στις 4,5 και 6 Φεβρουαρίου διάφορες πόλεις της Γερμανίας και είχε συναντήσεις με γερμανούς ομολόγους της, εκπροσώπους γονέων-εκπαιδευτικών και μαθητών, εκπροσώπους οργανώσεων ελληνικών κομμάτων και συλλογικών φορέων. Στην πετυχημένη από κάθε άποψη περιοδεία της η αν. Υπουργού Παιδείας αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία. Παραθέτουμε τα κεντρικά σημεία των δηλώσεων / δεσμεύσεων της αν. Υπουργού για ενημέρωση του απόδημου Ελληνισμού. 1. Αναβαθμίζουμε τα σχολεία που είναι βιώσιμα – δεν τα κλείνουμε 2. Ετοιμαζόμαστε για την ελληνογερμανική. Στόχος μας η αναβάθμιση των τίτλων σπουδών, η πιστοποίηση της γερμανομάθειας και η ένταξη της ελληνικής γλώσσας σε γερμανικά σχολεία. 3. Αναβαθμίζουμε τα προγράμματα σπουδών των ΤΕΓ και τα συνδέουμε με την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας. 4. Αξιοποιούμε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και θεσμοθετούμε το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Γ2 +. 5. Στόχος μας η συνεργασία μας με γερμανικά πανεπιστήμια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. 6. Διαφάνεια στις διαδικασίες και λειτουργίες των υπηρεσιών του ΥΠΔΜΕ και στα σχολεία. 7. Εξορθολογισμός των δαπανών με στόχο πάντα το συμφέρον του μαθητή και της εκπαίδευσης 8. Τον Μάρτιο θα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δεν θα αιφνιδιαστούν με τις αποφάσεις. Ανάλογα με τις περιπτώσεις η εφαρμογή διαφόρων διατάξεων του νέου θα έχουν μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους 9. Καλούνται τα όργανα των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών να συντονίσουν το διάλογό τους και να καταθέσουν στο βαθμό του δυνατού κοινές απόψεις και προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ