Εκπρόσωποι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ζητούν την επιστροφή περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, για να γλυτώσουν «πιθανή κρίση στη καρδιά του χειμώνα».Την ώρα που τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται και πάλι σε ανοδική τροχιά εκπρόσωποι του βρετανικού δημόσιου Συστήματος Υγείας ζητούν από τη κυβέρνηση Τζόνσον να εξετάσει σοβαρά και άμεσα την επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δηλαδή την εφαρμογή του «σχεδίου Β΄», ώστε να αποφευχθεί μια ακόμα «κρίση στο NHS στη καρδιά του χειμώνα» με γεμάτα κρεβάτια αλλά και εργαζόμενους σε πλήρη πίεση.

Είναι αλήθεια πως για εφτά συνεχόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει καθημερινά πάνω από 40.000 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 10% μέσα στην εβδομάδα και μόλις χθες οι θάνατοι από κορωνοϊό έφτασαν τους 223, αριθμός που έχει να σημειωθεί από τα μέσα Μαρτίου.

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Υγείας Σάαντζιτ Τζάβιντ είχε ανακοινώσει το «πλάνο Β» και είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μπει σε λειτουργία αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρεθεί υπό «μη διαχειρίσιμη πίεση».

Στην Αγγλία ισχύουν ελάχιστα περιοριστικά μέτρα

Η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε πως θα παρθεί η απόφαση ώστε να μπει σε εφαρμογή, αλλά οι επιστημονικοί σύμβουλοι παρακολουθούν τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την άνοδο των κρουσμάτων αλλά και τη συνολική κατάσταση στο Σύστημα Υγείας. Καθώς όλα αυτά τα νούμερα σημειώνουν απότομη αύξηση, το NHS ζητά την εφαρμογή του πλάνου.

Τι περιλαμβάνει το «Plan B»; Την επιστροφή της χρήσης προστατευτικής μάσκας δια νόμου, την υποχρεωτικότητα των «διαβατηρίων εμβολιασμού» σε κάποιες εκδηλώσεις αλλά και την ενθάρρυνση των εργαζομένων να δουλεύουν από το σπίτι.

Τι ισχύει τώρα στην Αγγλία; Μόνο κάποιοι μικροί περιορισμοί. Όπως η απόσταση του ενός μέτρου σε νοσοκομειακούς χώρους και τον έλεγχο διαβατηρίων. Μάσκες ενδέχεται να ζητηθούν από κάποια μαγαζιά ή μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς δεν είναι υποχρεωτικές βάση νόμου.

Η αντίσταση της κυβέρνησης στην επιστροφή περιοριστικών μέτρων

Η απροθυμία της κυβέρνησης για επιστροφή κάποιων περιοριστικών μέτρων κρύβεται στο γεγονός ότι δεν θέλει να σταματήσει και πάλι την πορεία της οικονομίας, αφού είναι γεγονός ότι βιώνει μία αρκετά δύσκολη περίοδο.

Για την ώρα λοιπόν, δια στόματος αρκετών υπουργών της, η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στο «Σχέδιο Α΄», δηλαδή στη συνέχεια του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει αναμνηστικές δόσεις στους άνω των 50 ετών και σε όσους είναι κλινικά ευάλωτοι αλλά και στη δόση του εμβολίου στους άνω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής προτάσεων των επιστημονικών συμβούλων δεν ήταν και η καλύτερη απόφαση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ουαλία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία πάντως, μεταξύ άλλων, κρατούν υποχρεωτική την μάσκα στους κλειστούς χώρους.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ