3o Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής – Επιτυχής διοργάνωση Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (11-13 Μαΐου 2012).

Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος- Φωτογραφία: Θ. Αναγνωστόπουλος-Δ. Βάγιας.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή συνέδρων (110 ξένοι και Έλληνες εισηγητές, περισσότερα από 500 μέλη) πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 3o Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής με θέμα: «Η έρευνα στην παιδική ηλικία. Προσδιορίζοντας ένα νέο ερευνητικό τοπίο», στις 11-13 Μαΐου 2012.

To 3o Διεθνές Συνέδριο προσχολικής Αγωγής που τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνδιοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου, το Ινστιτούτο Έρευνας για την Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου του Wuppertal και το Ίδρυμα Hans-Böckler-Stiftung στη Γερμανία.

Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ομότιμος Καθηγητής του Π.Τ.Ν. κ. Σπύρος Πανταζής «σκοπός του Συνεδρίου είναι να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για τα θέματα της παιδικής ηλικίας μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας όλους τους τομείς μελέτης για την κατανόησή της».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστούν πορίσματα μελετών από πολλούς κλάδους των επιστημών ανθρώπου όπως: της Παιδαγωγικής, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, της Ανθρωπολογίας ,της Κοινωνιολογίας ,της Ψυχολογίας, της Οικονομίας, των Καλών Τεχνών, της Λογοτεχνίας, της Θεολογίας κ.α.»

Και κατέληξε ο ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σπ. Πανταζής: «Η μελέτη της παιδικής ηλικίας έχει αρχίσει σχετικά πρόσφατα ως αυτόνομο ακαδημαϊκό πεδίο και πολλά Πανεπιστήμια σήμερα της Ευρώπης και της Αμερικής προσφέρουν σπουδές για την «παιδική ηλικία», ενώ διαρκώς το ενδιαφέρον αυξάνεται. Με βάση αυτή τη διεθνή εμπειρία θεωρήσαμε σημαντικό να παρουσιαστούν και στην Ελλάδα ερευνητικές προσεγγίσεις από  προσωπικότητες της Ελλάδας  και του Ευρωπαϊκού χώρου σχετικές με την έρευνα στην παιδική ηλικία».

Στις διάφορες θεματικές ενότητες του τριήμερου παιδαγωγικού συνεδρίου ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα παρακάτω: η ιδεολογία, οι σύγχρονες τάσεις και θεωρίες, οι πολιτικές, η μεθοδολογία και η έρευνα για την Παιδική Ηλικία ήταν μερικές από τις θεματικές ενότητες, που  αποτέλεσαν αντικείμενο των συζητήσεων, προβληματισμού, ανάλυσης, μελέτης και αναζητήσεών κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου. Επίσης άλλες εισηγήσεις αναφέρθηκαν σε θέματα όπως η Εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία,  η ιστορία της παιδικής ηλικίας και η εναλλαγή ανά τους αιώνες, η κοινωνική κατάσταση των παιδιών, οι πολιτικές για το παιδί κ.ά. Επιπλέον θα παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούσαν στα καινοτόμα προγράμματα για την παιδική ηλικία, την παιδική ηλικία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τεχνολογίες, την υγεία και την αναπηρία, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Ανακοινώσεις έγιναν και για τις σύγχρονες εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις που αφορούν στο παιδί.

Στο συνέδριο συμμετείχαν φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων, βρεφονηπιοκόμοι δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, ειδικοί παιδαγωγοί, πανεπιστημιακοί και  οποιοσδήποτε άλλος είχε επιστημονικό παιδαγωγικό ενδιαφέρον για την έρευνα στην παιδική ηλικία.

Η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Επίκ. Καθηγήτρια του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Μαρία Σακελλαρίου ανέφερε: «Με ξεχωριστή χαρά επισημαίνω την παρουσία ανάμεσά μας των συναδέλφων εισηγητών από τις διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι δηλώνουν σήμερα εδώ με την παρουσία τους το κοινό πλαίσιο συνεργασίας και αμοιβαίας λειτουργίας που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσά μας».

Η κα Μαρία Σακελλαρίου τόνισε ότι «με το Συνέδριο αυτό συνεχίζουμε τη θεματική που έχουμε εγκαινιάσει από το Μάιο του 1994, οπότε και οργανώσαμε το 1ο Συνέδριό μας . Τα θέματα που επεξεργαστήκαμε και αναλύσαμε στα προηγούμενα συνέδρια εμπλούτισαν σημαντικά τη θεωρία της Προσχολικής Παιδαγωγικής και της Παιδαγωγικής πράξης στη χώρα μας και βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο όχι μόνον προβληματισμού, αλλά και αποφάσεων της Πολιτείας. Επιλέξαμε να συζητήσουμε όχι μόνον ένα σημαντικό θέμα κοινωνικού και παιδαγωγικού προβληματισμού στη σημερινή σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και οικονομική συγκυρία, η οποία δημιουργεί βίαιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα οικογενειακής ζωής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά παράλληλα να θέσουμε   στο επίκεντρο την Παιδική Ηλικία, επαναφέροντας στη συζήτηση τον ανθρώπινο παράγοντα και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του παιδιού».

«Το Συνέδριο, που το θέμα του ήταν «Η έρευνα στην παιδική ηλικία: Προσδιορίζοντας ένα νέο ερευνητικό πεδίο» ασχολήθηκε με την παρουσίαση της σύγχρονης προβληματικής και των πρόσφατων ερευνητικών πορισμάτων του νέου πεδίου έρευνας που είναι η Παιδική Ηλικία. Μια διευρυμένη γνώση και μελέτη της Παιδικής Ηλικίας θα μας βοηθήσει σημαντικά ώστε να μεγαλώσουμε την επόμενη γενιά, που θα αναλάβει τις τύχες του κόσμου με περισσότερα εφόδια. Είναι μια συναρπαστική ασχολία που αξίζει όλους τους κόπους και τις θυσίες που κάνουμε», συμπλήρωσε η κα Μ. Σακελλαρίου.

Τέλος, ο Καθηγητής Παιδαγωγικής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Δήμας επισήμανε ότι «η μελέτη της παιδικής ηλικίας μάς αποκαλύπτει πολλά για το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητας και μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης. Παιδιά υπήρχαν πάντα και αποτελούσαν το μισό σχεδόν της ανθρωπότητας και η ιστορία για παράδειγμα της παιδικής ηλικίας μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης».

«Ο Διαφωτισμός είναι αυτός που έφερε μια καινούργια εμπιστοσύνη στη δυνατότητα για ανθρώπινη ευτυχία και ιδιαίτερη τιμή πρέπει να αποδοθεί στον Ρουσσώ γιατί τράβηξε την προσοχή των ενηλίκων στις ανάγκες των παιδιών. Δεν αμφιβάλει κανείς ότι οι γονείς αγαπούσαν τα παιδιά τους σε όλες τις εποχές και ότι λάθη τους στην αγωγή οφείλονται στην άγνοια. Αν και οι περιπτώσεις παιδιών που κακοποιούνται από τους γονείς τους είναι φαινόμενο και των ημερών μας, εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι από τον 18ο αιώνα και μετά αρχίζει να αναπτύσσεται μια πιο ανθρώπινη στάση απέναντι στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Κ. Δήμας.

Τα παιδαγωγικά ερωτήματα είναι πολλά σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης (ηθικής, πνευματικής, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής) με πρώτα αθώα θύματα τα παιδιά και επιδίωξη του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής ήταν  να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στον επιστημονικό διάλογο και θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση αυτού του ερευνητικού πεδίου και στη χώρας μας, που δοκιμάζεται έντονα στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας πλέον κρίσης.

Ευχαριστίες αξίζουν στις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πρύτανη Τρ. Αλμπάνη και Αντιπρύτανη Γ. Καψάλη) για τη διοργάνωση, τη φιλοξενία και την πολύπλευρη στήριξη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Wuppertal και το Ίδρυμα «Hans-Böckler-Stiftung».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ