Σκοπιά Σερρών

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

Γιατί βρε θεία Ελένη δεν μας αφήνεις ήσυχους και κάθε τόσο μας ξεσηκώνεις και μας βάζεις ιδέες; Γιατί μας τους θυμίζεις αυτούς που θέλουμε να ξεχάσουμε; Ο πόνος και η στεναχώρια δεν ξεπερνιούνται όταν κοιτάζεις πίσω ή όταν ακούς γι΄αυτούς που σ΄έβλαψαν. Και εσύ πότε με τους επιτρόπους της Ευρωπαικής Ενωσης, πότε με τους Τροικανούς και πότε με φαντάσματα της δύσης μας κάνεις να χάσουμε τον ύπνο μας. Βέβαια φλόγα πολιτισμού και σπίθα στην καρδιά μας ήταν το ποίημα σου για μια Πατρίδα που δεν γνώρισες εκεί όπου αναπαύονται οι απόγονοι σου αλλά να και πάλι μας ξεσηκώνεις.

Καλά κάνεις όμως. Εσύ* με τα 88 σου χρόνια βλέπεις πιο μακρυά, πιο βαθειά, πιο ψηλά. Εμείς, αφελείς όπως είμαστε βλέπουμε στα άστρα και κάνουμε όνειρα. Πιστεύουμε ότι μας λένε οι αεριτζήδες των καναλιών και νομίζουμε ότι ζούμε στη γη της επαγγελίας. Μπορεί να είναι και έτσι αλλά αγγέλους δεν βλέπουμε. Τι βλέπουμε; Ε, άνοιξε την τηλεόραση και θα καταλάβεις. Δυο τρείς να φωνάζουν και οι άλλοι (άλλες) να παριστάνουν τις απότιστες γλάστρες ενός ηλιοκαμένου μπαλκονιού . Ευτυχώς όμως έχουμε εσένα που μας οδηγείς σε αλήθειες μέσα από τα ποιήματά σου. Ότι καταλάβουμε και ότι πάρουμε από αυτά είναι κέρδος. Αφού δεν μπορούμε να πάρουμε σύνταξη τυφλού και ας βλέπουμε, αναπήρου και ας δουλεύουμε, γήρατος και ας είμαστε νέοι, επίδομα πολύτεκνου και ας έχουμε εγγόνια και πάει λέγοντας, τότε ας περιμένουμε στην «αγία ουρά» κάποιου πολιτικού γραφείου για να πάρουμε μπαξίσι από τα κλεμμένα του δημοσίου.

Μας διασκεδάζεις θεία Ελένη με τον δικό σου τον μοναδικό τρόπο, με το λογοτεχνικό σου ταλέντο και μας κάνεις ελαφρούς στα μυαλά και βαρείς στα κιλά. Εμείς όμως θέλουμε, και το έχουμε ανάγκη το αντίστροφο, γιατί θα δικαιωθεί αυτός που είπε «μαζί τα φάγαμε». Εσύ κι εγώ όμως ας βάλουμε πλώρη για άλλα όνειρα. Για άλλες πολιτείες εκεί όπου οι πολιτικοί υπηρετούν την πολιτική και δεν ακροβατούν. Άλλα μας έκαναν των Ευρωπαίων περίγελα και των Αρχαίων παλιάτσους. Εμείς θα τραβήξουμε τον δρόμο για βραδιές που χαρίζουν γεύσεις μουσικής παράδοσης και ομορφιάς. Άσε αυτούς να μας φέρουν (αν θέλουν) λίγη αρχοντιά.

Η δική μας ζωντανή φιγούρα χαλάρωσης σε τέτοιες δύσκολες στιγμές είσαι εσύ με τα επίκαιρα ποιήματά σου, ένα από τα οποία αξίζει και πάλι να δημοσιευτεί.

*Ελένη Αινατζή

 

 Η ΑΓΑΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

 Μέρα νύχτα στο γυαλί

μας δουλεύουν οι πολιτικοί

παραμύθια μας πουλάνε

κι΄αυτοί τα οικονομάνε.

Όλοι θέλουν το καλό μας

τώρα προεκλογικά

μόλις πάρουν το σταυρό μας

θα μας πούνε γεια χαρά.

Νέους γέρους αγκαλιάζουν

και σκορπούν παντού φιλιά

από την πολλή τους την αγάπη

οι νέοι δεν έχουνε δουλειά.

Αδειάζουνε οι επαρχίες

με τα όμορφα χωριά

έκλεισαν όλα τα σχολεία

δεν υπάρχουνε παιδιά.

Όλοι θέλουν το καλό μας

και πολύ μας αγαπάνε

ζουν αυτοί μέσα στα πλούτη

κι εμείς δεν έχουμε δουλειά.