Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ιταλία όπου ελάχιστοι είναι εκείνοι που φορούν προστατευτική μάσκα στα μέσα μεταφοράς.Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ήταν σαφής: σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica δήλωσε: «Δεν πρόκειται να καταργηθεί η υποχρεωτική απομόνωση για τους πολίτες που μολύνονται με κορωνοϊό». Ένα ενδεχόμενο, στο οποίο, όμως, τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει αναφορά ο ιταλός υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα. Tα κρούσματα χθες σε όλη την χώρα ήταν 56.386, με ημερήσια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 137 ασθενείς. «Σε εβδομαδιαία βάση, τα κρούσματα έφτασαν τα 504 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ πριν από επτά ημέρες ήταν 310. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, η οποία θα συνεχιστεί, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία», τόνισε ο Σίλβιο Μπρουζαφέρο, πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η κυβέρνηση Ντράγκι εμφανίζεται προσεκτική λόγω της νέας αύξησης των περιστατικών. Στις 30 Ιουνίου λήγουν τα μέτρα που αφορούν την χρήση μάσκας σε χώρους εργασίας. «Όλα δείχνουν ότι θα υπογραφεί νέα απόφαση, βάσει της οποίας, στα γραφεία θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας, σε όλες τις περιπτώσεις όπου η απόσταση ανάμεσα στον ένα εργαζόμενο και στον άλλον, είναι μικρότερη των δυο μέτρων», γράφει η la Stampa.

Εν αναμονή του νέου εμβολίου

To θέμα, όμως είναι ότι και στην Ιταλία οι κανόνες συχνά δεν γίνονται σεβαστοί. Για παράδειγμα, στα αστικά μέσα μεταφοράς πολλοί δεν φορούν καθόλου μάσκα και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι χειρουργική. Ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης αναφέρουν ότι παραμένει υποχρεωτική η μάσκα FFP2 ενισχυμένης προστασίας. Στις δε εμπορικές επιχειρήσεις, όπου δεν υπάρχει κάποια σχετική υποχρέωση, σχεδόν το 100% των πελατών δεν προστατεύεται.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν λάθος το ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε μόνον στις ευπαθείς ομάδες και σε ηλικιωμένους πολίτες άνω των 80 ετών. Τώρα οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν όσο γίνεται την κατάσταση εν αναμονή, πιθανότατα τον Οκτώβριο, του νέου εμβολίου, το οποίο θα προστατεύει και από τις υποπαραλλαγές Οmicron 4 και Omicron 5.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ