Με πέντε γκολ απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν οι Βαυαροί επιβεβαιώνουν την κυριαρχία τους. Ήττα-σοκ για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, λίγo πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.Θεωρητικά θα ήταν το μεγάλο ντέρμπι της Μπουντεσλίγκα την Κυριακή: η πρωτοπόρος Μπάγερν Μονάχου έπαιζε με τη δεύτερη της βαθμολογίας, την αξιόμαχη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αλλά η εξέλιξη του παιχνιδιού κάθε άλλο παρά ντέρμπι κορυφής θύμιζε: Οι Βαυαροί προηγήθηκαν στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού με γκολ τακουνάκι από τον Λεβαντόφσκι και ξέφυγαν με 5-0 στο ημίχρονο, ενώ θα μπορούσαν να πετύχουν και άλλα πέντε γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο Λεβαντόφσκι, Γκορέτσκα και Τόμας Μίλερ κάθισαν στον πάγκο για να ξεκουραστούν ενόψει ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και μόνο τότε η Μπάγερ Λεβερκούζεν κατάφερε να ισορροπήσει κάπως το παιχνίδι και να πετύχει το γκολ της τιμής. Τελικό αποτέλεσμα 5-1.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η Μπουντεσλίγκα είναι «πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων» με την Μπάγερν Μονάχου να έχει ξεφύγει από τον δεύτερο της βαθμολογίας, όποιος και αν είναι αυτός. Με περισσή μετριοφροσύνη ο νέος προπονητής της Μπάγερν, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, δηλώνει πάντως μετά το παιχνίδι: «Μπορεί μια ομάδα να έχει μια πολύ καλή μέρα και οι αντίπαλοι μια πολύ κακή μέρα, συμβαίνουν αυτά. Νομίζω ότι η Μπάγερ Λεβερκούζεν παίζει μια πολύ καλή σεζόν, απλά στο πρώτο ημίχρονο δεν της βγήκε τίποτα. Αυτά συμβαίνουν και στον πρώτο και στον δεύτερο της βαθμολογίας. Όταν βρεθούμε σε πολύ καλή μέρα, όπως έγινε σήμερα, είναι δύσκολο να μας αντιμετωπίσουν. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και όταν η Λεβερκούζεν βρεθεί σε πολύ καλή μέρα…»

Τέσσερα γκολ σε …επτά λεπτά

Στο προηγούμενο ντέρμπι κορυφής της τέταρτης αγωνιστικής, απέναντι στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Μπάγερ είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία. Αυτή τη φορά οι «ασπιρίνες» δεν μπορούν να έχουν παράπονα από κανέναν, όταν μάλιστα μέσα σε επτά λεπτά, από το 30ό μέχρι το 37ο λεπτό του αγώνα, δέχθηκαν …τέσσερα γκολ. Το παραδέχεται και ο προπονητής της Μπάγερ Γκεράρντο Σεοάνε. «Σήμερα δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα» λέει ο Ελβετός τεχνικός. «Δεν κρατήσαμε τις γραμμές μας, δεν πήγαμε με δύναμη στις μονομαχίες. Η Μπάγερν κυριάρχησε από την αρχή του παιχνιδιού. Το ότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ από τα πρώτα λεπτά σίγουρα επηρέασε μία νεανική ομάδα όπως η δική μας. Στη συνέχεια η ομάδα προσπάθησε να βγει μπροστά, αλλά έγιναν λάθη, τα οποία βέβαια προκάλεσαν εύκολες αντεπιθέσεις από τη Μπάγερν. Κάναμε το ένα λάθος μετά το άλλο, γιατί θέλαμε να πετύχουμε πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο. Και η Μπάγερν είναιι πολύ αποτελεσματική στο παιχνίδι της, αν της δώσεις χώρο, θα τον εκμεταλλευτεί χωρίς έλεος…»

Στη δεύτερη θέση της Μπουντεσλίγκα ανεβαίνει πλέον η Μπορούσια Ντόρτμουντ, μετά την άνετη επικράτηση με 3-1 απέναντι στη Μάιντς. Αισθητά βελτιωμένη εμφανίστηκε η ομάδα της Βεστφαλίας με την επιστροφή του Νορβηγού Έρλινγκ Χάαρλαντ, μετά από τραυματισμό. Για μία ακόμη φορά ακούγονται παράπονα για διαιτησία υπέρ της Μπορούσια, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο η Μάιντς είχε εξαφανιστεί από το γήπεδο, με τη Μπορούσια να έχει 80% κατοχή της μπάλας! Το παραδέχεται και ο αμυντικός της Μάιντς, Σίλβαν Βίντμερ: «Καταφέραμε να μειώσουμε το σκορ, δείξαμε χαρακτήρα, πιστέψαμε στη νίκη. Βγήκαμε μπροστά, αλλά έγινε ένα χαζό λάθος και τελικά δεχθήκαμε εμείς τρίτο γκολ. Σίγουρα δείξαμε σωστή νοοτροπία, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά βέβαια δεν φτάνει να παίζεις καλά για ένα ημίχρονο…»

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά η Φρανκφούρτη

Ήττα-σοκ για την ιστορική Άιντραχτ, λίγες μέρες πριν από το μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για το Europa League: ενώ την περασμένη Κυριακή η ομάδα της Φρανκφούρτης είχε πετύχει μία εκπληκτική εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Μπάγερν και μάλιστα μέσα στο Μόναχο, αυτή τη φορά «παρέδωσε τα όπλα» απέναντι στη Χέρτα Βερολίνου. Τελικό αποτέλεσμα: 2-1 υπέρ της Χέρτα, με την Άιντραχτ να κάνει πολλά λάθη στην άμυνα και τους Βερολινέζους να χάνουν ευκαιρίες για ακόμη περισσότερα γκολ. Ρίχτερ και Έκελενκαμπ οι σκόρερ για τη Χέρτα, ενώ ο Πατσιένσια μείωσε με πέναλντι για την Άϊντραχτ. Η ομάδα της Φρανκφούρτης έχει μείνει στη 14η θέση της βαθμολογίας, λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εξιλεωθεί απέναντι στο κοινό της με μία καλή εμφάνιση στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Για το παιχνίδι του Σαββάτου με τη Χέρτα ο τερματοφύλακας της Άιντραχτ Κέβιν Τραπ δηλώνει: «Σήμερα χάσαμε εμείς, δεν κέρδισε η Χέρτα. Κάναμε πολλά λάθη, κλονίσαμε οι ίδιοι την αυτοπεποίθησή μας. Γιατί έγιναν όλα αυτά, δεν ξέρω. Πρέπει να το αναλύσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε έτσι στο γήπεδό μας απέναντι σε μία ομάδα που σίγουρα είναι καλή, αλλά έχει και πολλά προβλήματα…»

Στα αξιοσημείωτα της 8ης αγωνιστικής: ένα καταπληκτικό γκολ του Μαυροπάνου στο 1-1 της Στουτγάρδης με την Γκλάντμπαχ, η συντριβή της Κολωνίας από τη Χόφενχαϊμ με 5-0 και η άνετη επικράτηση της Ουνιόν Βερολίνου επί της Βόλφσμπουργκ με 2-0, με τους Βερολινέζους να σκαρφαλώνουν στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Χωρίς νίκη παραμένει ακόμη η νεοφώτιστη Αρμίνια Μπίλεφελντ, που έμεινε στο 1-1 απέναντι στην Άουγκσμπουργκ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Kicker)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ