Η βαυαρική κοινωνία τίμησε για τρίτη φορά τον πατέρα Απόστολο Μαλαμούση για τη προσφορά του στην ενσωμάτωση των Ελλήνων στη γερμανική κοινωνία.

Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η Κυβέρνηση της Ἀνω Βαυαρίας τίμησε σε ειδική πανηγυρική τελετή τον π. Απόστολο Μαλαμούση, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, για το πολύπλευρο έργο του και τη προσφορά του στην αγαστή και συμβίωση Ελλήνων και Βαυαρών. Η τελετή έλαβε χώρα στα πλαίσια της εορταστικής επίδοσης βραβείων σε βαυαρικούς οργανισμούς και συλλόγους για την επιτυχημένη εφαρμογή προγραμμάτων ενσωμάτωσης.

Τον επαινετικό λόγο εξεφώνησε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας κ. Χρίστοφ Ηίλλεμπραντς, ο οποίος αναφέρθηκε στη „πανταχού“ παρουσία του π. Μαλαμούσης στα θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Βαυαρικής κοινωνίας και στη μεγάλη προβολή, μέσω του προσώπου του, της ελληνορθόδοξης πίστης και ζωής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε ευρέως γνωστή στο Μόναχο με τις Ελληνοβαυαρικές Πολιτιστικές Ημέρες και με τον Αγιασμό του ποταμού Ίσαρ,που καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του π. Αποστόλου καθώς επίσης και με τις διάφορες δημόσιες λειτουργικές, ποιμαντικές, διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές και διαθρησκειακές δραστηριότητες του”.

Στη τελετή παρέστη η Βαυαρή Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Τάξεως, Οικογενείας και Γυναικών κ. Χριστίνα Χαντερτχάουερ, η οποία συνεχάρη ιδιαίτερα τον π. Μαλαμοὐση και του επέδωσε, μαζί με τον Πρόεδρο, τη Βαυαρική Στήλη, το επίσημο παράσημο, της Κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Μαλαμούσης είναι ο πρώτος στα χρονικά της Κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας που λαμβάνει τη Βαυαρική Στήλη. Μέχρι τώρα η βράβευση ελάμβανε χώρα μόνο με Διπλώματα και προσφέρονταν μόνο σε οργανισμούς και συλλόγους.

Εκ μέρους της ελληνικής παροικίας παρέστησαν ο Προιστάμενος του Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Ανδρέας Ψυχάρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, καθηγητής κ. Κωσταντίνος Νικαλακόπουλος, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου κ. Κωσταντίνος Μουτάφης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου κ. Κωσταντίνος Γιαννακάκος και η εκδότρια του περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ κ. Ιωάννα Μάμαλη.

Η τιμητική αυτή διάκριση είναι η τρίτη μετά τον Μεγαλόσταυρο της Βαυαρίας (2008) και το Μετάλλιο της Βαυαρικής Βουλής (2008) που δόθηκαν στον π. Απόστολο. Και αυτό το βραβείο αφιερώνεται, όπως και τα προηγούμενα, στον Ελληνισμό του Μονάχου για την ωραία του παρουσία στη βαυαρική κοινωνία.

Φωτό: (Από αριστερά) ο Πρόεδρος κ. Ηίλλεμπραντς, ο π. Απόστολος και η Υπουργός κα Χαντερτχάουερ.