Σε ειδική εκδήλωση μνήμης και μέσα σε ατμόσφαιρα πένθους η Βαυαρική Βουλή τίμησε στις 13 Δεκεμβρίου 2011 τα πρόσφατα θύματα του ναζισμού, μεταξύ αυτών και τον συμπατριώτη μας Θεόδωρο Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 στο Μόναχο.

Η πρόεδρος της Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμμ εξέφρασε στον εναρκτήριο λόγο της την οδύνη και θλίψη για τα θύματα και ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Περαιτέρω αναφέρθηκε στις παραλλείψεις των γερμανικών αρχών, ως προς την ταχεία διελεύκανση των φόνων και έστειλε μήνυμα σφυρηλάτησης των δημοκρατικών δυνάμεων για την καταπολέμιση νεοφασιστικών ιδεών και ακροδεξιών ενεργειών.

Ακολούθησε η ομιλία του τουρκικής καταγωγής καθηγητή του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργ, κ. Δρ. Χατσι-Ηαλίλ Ουσλουκάν, ο οποίος κατεδίκασε τις νεοναζιστικές δολοφονίες, αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στο γερμανικό λαό και στη χώρα η υπόθεση αυτή, επήνεσε τη ζωή και εργασία των αλλοδαπών μεταναστών στη Γερμανία και ζήτησε από τη γερμανική κοινωνία να οριοθετήσει καλύτερες συνθήκες ενσωμάτωσης, ιδιαίτερα για Τούρκους μετανάστες. Επίσης ζήτησε περισσότερη δραστηριοποίηση των γερμανικών αρχών στην καταπολέμηση του νεοναζισμού.

Την εκδήλωση μνήμης πλασίωσε μουσική του Μότσαρτ (1756-1791), του Πάβελ Χάας (1899-1944) και του Παουλ Ηιντεμιτ )1985-1963) με μουσικούς και σολίστες της Βαυαρικής Κρατικής Όπερας.

Παρευρέθησαν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σέεχοφερ και όλα τα μέλη της Βαυαρικής Κυβέρνησης, μερικοί συγγενείς των θυμάτων, βουλευτές, διπλωμάτες, εκπρόσωποι των εκκλησιών και των θρησκευμάτων και αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών τριών σχολείων της Βαυαρίας που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την καταπολέμηση του ναζισμού. Από ελληνικής πλευράς παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο, κ. Σοφία Γραμματά.

Η Βαυαρική τηλεόραση είχε απευθείας αναμετάδοση της επίσημης τελετής και όλες οι βαυαρικές εφημερίδες ασχολήθηκαν διεξοδικά με την εκδήλωση. Κατά την μονοήμερη παραμονή του στο Μόναχο κλιμάκιο της Ελληνικής Τηλεόρασης παρευρέθη στην τελετή στη Βουλή και πήρε συνέντευξη και από τον Βαυρό Υπουργό Εσωτερικών κ. Χέρμανν, ενώ μετέβη και στον τόπο που εκτελέστηκε ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης και στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων και πήρε συνεντεύξεις από γνωστούς του μακαριστού συμπατριώτης μας και από τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

Φωτογραφίες: Bildarchiv Bayer. Landtag, Fotograf Rolf Poss

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ