Στον ιστορικό χώρο του “Campo dei Greci” της Βενετίας, τον οποίον κοσμούν ο περίλαμπρος και μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, η Ορθόδοξος Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης και η ιστορική Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων, τα πάντα είναι έτοιμα για να φιλοξενήσουν τον πυρήνα των λατρευτικών και λοιπών τιμητικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από της εκλογής στον Οικουμενικό Θρόνο της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, καθώς και δεκαπενταετίας από της εκλογής και ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γενναδίου.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβάνουν:

  • Την Δ’ Σύναξη της Ορθοδόξου Μητροπόλεως (15-17/11), με τίτλο «Όπου ο Επίσκοπος, εκεί και η Καθολική Εκκλησία» (το πρόγραμμα της Συνάξεως βλ. στο http://www.ortodossia.it/IV%20INCONTRO%20DIOCESANO.html), στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό κληρικοί, μοναχοί, μοναχές, υποψήφιοι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Μητροπόλεως. Οι συνεδρίες και η Αγρυπνία της πρώτης ημέρας θα λάβουν χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό, ενώ οι συνεδρίες της δεύτερης ημέρας θα πραγματοποιηθούν «εν πλω», στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.
  • Την παρουσίαση (15/11) των λειτουργικών βιβλίων του Αποστόλου και του Ευαγγελίου στην Ιταλική Γλώσσα, αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας ειδικής επιτροπής.
  • Τα Εγκαίνια (15/11) της «Μονίμου Εκθέσεως Ορθοδόξου Βιβλίου στην Ιταλική Γλώσσα», η οποία θα ευρίσκεται εις το ισόγειον του Μεγάρου της Ορθοδόξου Μητροπόλεως.
  • Την επίσημη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Μητροπολιτικό Ναό (16/11), υπό τη διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου κ. Δημητρίου Καλομοίρη, Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Κηφησίας. Η Συναυλία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και του Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Silvio Berlusconi, καθώς και υπό την προστασία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giorgio Napoletano. Στη Συναυλία, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία από την Ορθόδοξο Μητρόπολη Ιταλίας και την ιστορική Κοινότητα Βενετίας, θα παρευρεθούν πολιτικές, διπλωματικές και εκκλησιαστικές Αρχές από τη Ρώμη, τη Βενετία, το Μιλάνο κ.α.
  • Την επίσημη παρουσίαση (16/11) των τριών Τόμων προς Τιμή του Σεβ. Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου με τίτλους: 1. «Ποιμαντική της Ορθοδόξου Διασποράς», εις τον οποίον συμμετέχουν καταξιωμένοι κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι έχουν βιώσει τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Διασπορά, 2. «Ως αι μαρμαρυγαί ενός αδάμαντος», το οποίο είναι μια φωτογραφική παρουσίαση της ζωής και διακονίας του τιμωμένου Ιεράρχου της Μητρός Εκκλησίας, και 3. «Εις την διακονίαν και την πνευματικήν καί κοινωνικήν πρόοδον του ανθρώπου», ο οποίος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των ιερέων της Ορθοδόξου Μητροπόλεως, οι οποίες εκφωνήθηκαν κατά τις τρεις προηγούμενες Συνάξεις (2007, 2009, 2010).
  • Τα Εγκαίνια (18/11) της «Διεθνούς Εκθέσεως Συγχρόνου Βυζαντινής Αγιογραφίας», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία από την Ορθόδοξο Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, το Δήμο Βενετίας και την ιστορική Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας και στην οποία συμμετέχουν εννέα αγιογράφοι διαφόρων εθνικοτήτων που κατοικούν και εργάζονται στην Ιταλία, καθώς και ο αγιογραφικός οίκος της Ελληνορθοδόξου Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ Τρεβίζου. Η Έκθεση θα ,  διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Κέντρο όλων των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της 17ης Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, και κατά την οποία θα εορταστούν ιδιαιτέρως τα 50 χρόνια από την έλευσή του, ως διάκονος, στην Ιταλία, αποσταλείς υπό του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου.

Τις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις θα καλύψουν ελληνικά και ιταλικά Μ.Μ.Ε., στα οποία θα προηγηθεί μια Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου.

Τις εξ όλης ψυχής και καρδίας ανυπόκριτες λαμπρές αυτές εκδηλώσεις προσφέρουν ο ευλαβής Κλήρος και ο ευσεβής Λαός του Θεού της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, σεβασμού, αγάπης και αφωσιώσεως, προς τον Προκαθήμενο της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, καθώς και προς τον Ποιμενάρχη και καθημερινό καθοδηγό καί στήριγμά τους κ. Γεννάδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ