Συνάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας με τον Βρετανό ομόλογό του. Διπλωματικά παιχνίδια και ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Ευρώπη.Το διπλωματικό παιχνίδι κορυφώνεται όσο παραμένει τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία, καθώς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δέχτηκε να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γούαλας, όμως το που παραμένει ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Nωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μπεν Γούαλας προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του στο Λονδίνο. Εκείνος αν και δέχτηκε – όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα – να συναντηθεί κατ’ ιδίαν για «κατεπείγουσες συνομιλίες», ζητά η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, με δεδομένο ότι το προηγούμενο τετ – α – τετ είχε γίνει και πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Προσπάθεια αναβίωσης της Σοβιετικής Ένωσης»

Η αποδοχή της πρόσκλησης του Ρώσου υπουργού Άμυνας έρχεται μετά από βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε η Βρετανίδα υπουργός εξωτερικών Λιζ Τρας «ότι η Ρωσία επιχειρεί να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση ή τέλος πάντων κάποιου είδους Μεγάλη Ρωσία, τεμαχίζοντας περιοχές με βάση την εθνικότητα και γλώσσα».

Παράλληλα μάλιστα, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα είναι «στρατηγικό λάθος να εισβάλλει στην Ουκρανία» κάτι που εκφράζει την ενότητα και αποφασιστικότητα της Βρετανίας να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται ξεκάθαρα πίσω από την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ προανήγγειλε ότι «η Ρωσία θα τιμωρηθεί αν προβεί σε οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική ενέργεια».

Η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε Ουκρανία και Βαλτική

Αυτό φαίνεται στην πράξη με την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας και των βαλτικών χωρών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 30 επίλεκτοι των βρετανικών ειδικών δυνάμεων μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία με αποστολή να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση των 2.000 αντιαρματικών πυραύλων που έχει στείλει η Βρετανία, επιπρόσθετα από τους 100 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Παράλληλα, ηγείται μιας μεγάλης ετοιμοπόλεμης μονάδας στην Εσθονία με πάνω από 800 βρετανούς στρατιώτες, άρματα μάχης, οχήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων. Ενώ και 140 άνδρες των βρετανικών δυνάμεων βρίσκονται στην Πολωνία στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γούαλας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την άμυνα της Ουκρανίας ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Τομ Τούνγκενχατ δήλωσε στο BBC Breakfast, πως «το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι έτοιμο να στηρίξει τον ουκρανικό λαό και οικονομικά».

Η Ρωσία εδώ και μήνες ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία, με πάνω από 127.000 Ρώσους στρατιώτες να έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Με απλά λόγια, τα αιτήματα της Ρωσίας είναι να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και η Δύση να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη γενικότερα.

Η ουκρανική πλευρά, με έντονες τις μνήμες από το 2014 στην Κριμαία, προφανώς και νιώθει ξανά την απειλή της εδαφικής της ακεραιότητας κάτι που φοβούνται και αρκετά μέλη της νατοϊκής συμμαχίας για αυτό και προσπαθούν με κάθε μέσο να αποφύγουν μία νέα σύρραξη στην ανατολική Ευρώπη.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ